U Baški otvorena trgovina ručno rađenih mirisnih suvenira
Nakon što su se 15 godina prodavali na štandu, ručno rađeni suveniri Kiki dobili su trgovinu. Iako je dolazak turista na Krk neizvjestan, vlasnica obrta Suzana ...
Paprika
Ostavimo li da plodovi potpuno dozriju na stabljici, paprika će prestati cvjetati. ...
Kako očistiti prijenosno računalo puno mikroba
Za vrijeme dok se suši pametno računalo upotrijebite vrijeme i operite ruke! Na taj način nećete vratiti klice na svoj novo dezinficirani uređaj. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Najava zbivanja
Poznati su izvođači 5. Šakan Festivala u Brelima!
Objavljeno: 26.02.2020. 10:34  
Šakan Festival u Brelima 7. i 8. kolovoza 2020. godine
Šakan Festival u Brelima 7. i 8. kolovoza 2020. godine

Ovogodišnji zvijezde programa su Laibach i Gustafi, a uz njih nastupaju Hutch Harris (Thermals), Ogenj, Ivan Škrabe i Kratki SpOi!

Laibach

Grupa Laibach je osnovana 1980. u slovenskom gradu Trbovlju. Ime „Laibach" je povijesni njemački naziv za grad Ljubljanu. Grupa je od početka osnovana kao multimedijalni umjetnički projekt u kojem koriste sve, od pop kulture do umjetničkih praksi. Od početka svojeg djelovanja izazivaju kontroverze pogotovo kod tadašnjih jugoslavenskih vlasti kada nakon kultnog koncerta u Zagrebu 1983. bivaju zabranjeni do 1987. Godine 1983. također izmišljaju i potvrđuju termin retro-avant-garde. Glavni elementi njihovih nastupa su jake reference na umjetničku avangardu, nazi-kunst i socrealizam u osmišljavanju nastupa kao i snažna glazbena izvedba uglavnom etiketirana kao industrial pop. Iako su od početka osnovani kao grupa koja se bavi svim vidovima umjetnosti uglavnom su poznati po svojoj glazbi i svojim obradama pjesama popularnih rock grupa poput Queena, Beatlesa, Rolling Stonesa. Izdali su više studijskih albuma, LP-a, kompilacija, soundtrack za europski film Iron Sky, napravili više performancea i mnoštvo drugih projekata. Prvi su rock bend koji je svirao u Sjevernoj Koreji.

Gustafi

Grupa Gustafi nastala je krajem 1980. u malom gradiću Vodnjanu u Istri. Članovi Edi Maružin i Čedomir Mošnja 40 godina sviraju zajedno, iza sebe imaju jedanaest albuma i preko 2.500 nastupa. Otkada su početni članovi Vlado Maružin, Livio Morosin i Igor Arih napustili band kroz grupu je odonda prodefiliralo mnoštvo glazbenika. Mješavinom svega što su slušali i čuli (od bluesa, countryja, texmexa, cajuna, keltske glazbe, balkanske tradicionalne glazbe, rusko-ukrajinskih veselica sve do ortodoksne istarske kante) stvorili su jedan zarazni sublimat koji osvaja ljude gdje god dođu, od Portugala, Španjolske, Švicarske do Izraela i Brazila. Album „FF" izdali su 2006. za kojeg su dobili i Porina za najbolji rock album. 2009. godine izdaju novi studijski album "Chupacabra", na kojemu čine veći zaokret prema korijenima; 2012/13. izdali su album „Kanibalkanska" koji je pobrao sve pohvale kritičara i smatra se jednim od njihovih najboljih albuma do sada. 2015. godine svjetlo dana ugledao je i jedanaesti album „Maneštra", a u planu su i novi CD i DVD uživo.

Hutch Harris

Hutch Harris rodom iz New Yorka, odrastao u Silicijskoj dolini, od 1998. boravi u Portlandu, Oregonu. Harris je bio glavni vokal i vodeći tekstopisac legendarne post-pop-punk grupe The Thermals. U 15 godina bend je izdao sedam LP-a za diskografske kuće Sub Pop, Kill Rock Stars i Saddle Creek. 2018. Harris je objavio svoj debitantski solo LP „Only Water”, kolekciju introspektivnih i meditativnih pjesama o ljubavi i gubitku; a 2020. će izdati svoj drugi LP „Suck Up All the Oxygen” na tragu glazbe svoje bivše grupe The Thermals.

Ogenj

Ogenj je koprivnički folk rock band koji osim što je ove godine ovjenčan najprestižnijom glazbenom nagradom Porin, i to čak dva puta, bend koji je stalno na cesti i koji svira 100 na sat. Njihove pjesme uvijek su u vrhu ili na samom vrhu radijskih top lista, a energija i pozitiva kojim obasipaju publiku svojim live nastupima izvan su konkurencije. Spoj tradicije i modernizma, tamburice, harmonike, viole te kajkavskog jezika povezane sa žestokim i čvrstim punk rockom dobitna su kombinacija već nekoliko godina. Ova koprivnička petorka rasplesat će i ganut čovjeka u vama.

Ivan Škrabe

Ivan Škrabe, kantautor iz Jastrebarskog, na regionalnoj nezavisnoj glazbenoj sceni prisutan je desetak godina. Godine 2018. objavljuje prvi studijski album, EP Dodirom slobode u izdanju Mast produkcije kojeg je producirao slovenski glazbenik Dejan Lapanja. o Škrabeu piše engleski novinar Eddie Cooney u eklektičnom glazbenom magazinu R2 Rock’n’Reel. Jedan je od aktera dokumentarnog filma Music Is A Universal Language. Da citiramo T. Matošina (SoundGuardian): „Poetika je ovo čovjeka kojemu je glazba nešto poput molitve, dok stihovima kao da želi tek podsjetiti da i dalje postoje manje prolazne stvari u ovom našem sintetikom i glasnoćom zagušenom svijetu."

Kratki SpOi!

Suočeni sa stanjem u lijepoj našoj i još uvijek neosviještenim društvom, bend nastaje kao protest za istinu i pravdu, bez tolerancije za korupciju i laž. Pjesme o borbi čovjeka sa svakodnevnim problemima uličnog zvuka u stanju svijesti koja ne može proći ipak će odnijeti pobjedu veselog zvuka i svima malim ljudima dati vjetar u jedra! Oi! 


  isprintaj članak