Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Pauk i kako ga se riješiti
Ako ih se želite riješiti nemojte im nauditi, ali ni sebe i svoje izložiti opasnim kemikalijama. ...
Vinari Zagrebačke županije očekuju turiste
Snimljen video kao poticaj turističkom obilasku vinara Zagrebačke županije ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
Denge je odnijela još dva života na Maršalovim Otocima
Objavljeno: 09.02.2020. 08:07  
Samo ovaj mjesec zabilježilo je 2.456 slučajeva denga groznice na Maršalovim Otocima
Samo ovaj mjesec zabilježilo je 2.456 slučajeva denga groznice na Maršalovim Otocima

Maršalovi Otoci


Denga groznica se počela širiti prošlog srpnja s otoka Ebeye, ali do ovog tjedna nije bilo smrtnih slučajeva od kada je početkom rujna šestogodišnja djevojčica umrla od izbijanja epidemije u Majuru. Mlađa od dvije najnovije žrtve, desetogodišnja djevojčica, razboljela se od denge na Arno atolu prošli tjedan, a brodom su je 3. veljače doveli u Majuro kao hitni slučaj. Umrla je u srijedu u bolnici Majuro.

Sljedeće je noći u bolnici Majuro umrla druga žrtva, starija žena koja je patila od problema s bubrezima u posljednjem stadiju i oboljela od denge. Zdravstveni dužnosnici rekli su da je umrla od zatajenja bubrega, ali denga groznica je pridonijela njezinoj smrti.

"Denga je toliko opasna i dodatno smo zabrinuti zbog novog korona virusa", rekao je u petak Jack Niedenthal, ministar zdravstva. Kazao je da mnogi odrasli u zemlji pate od niza kroničnih bolesti, posebno dijabetesa, koji narušavaju otpornost imunološkog sustava na druge bolesti.

Od 2. veljače Ministarstvo zdravstva zabilježilo je 2.456 slučajeva denge - gotovo polovica njih laboratorijski potvrđeno. Većina, njih 2.111 oboljelih, je iz Majura. Pored Majura i Ebeye, na sedam vanjskih otoka uočene su osobe koje pate od zaraze dengom.

Dobrovoljci Crvenog križa Maršalovih Otoka obišli su stanovnike na otoku Ebeye kako bi im podigli svijest o denga groznici. Trenutna epidemija denge na Maršalovim Otocima započela je u Ebeyeju prošlog mjeseca. Ipak, broj oboljelih spiralno raste.

Podaci Ministarstva zdravlja Maršalovih otoka pokazuju da je u 2019. godini broj slučajeva denga groznice dosegao vrhunac sredinom studenog, a zatim se smanjio na prosječno 10 slučajeva dnevno u prosincu. Vlasti misle da se epidemija smanjuje.

Ali do Božića se broj Majura povećavao.

Od Nove Godine Majuro je zabilježio 719 slučajeva - prosječno 21 slučaj dnevno, zabilježenihu bolnici Majuro. U ponedjeljak i utorak ovog tjedna, međutim, brojke su naglo skočile na 68 zabilježenih slučajeva u dva dana.

Kako se broj denga i dalje povećava, Ministarstvo zdravlja udružilo se sa Zaštitom okoliša kako bi potaknulo sprečavanje širenja denga groznice na razini zajednice, a koje uključuje smanjivanje privatnih odlagališta smeća i nastojanje da se uklone mjesta na kojima se komaraci razmnožavaju pridonose neprestanoj epidemiji denge koja je zahvatila preko 2000 stanovnika Majura.

  isprintaj članak