Prirodan hidrogel kao ekološko rješenje za suše
Bečki znanstvenici razvili su hidrogel od potpuno prirodnih sirovina koji dugoročno poboljšava kakvoću tla. ...
Glačalo i glačanje
Kada kupujete novo glačalo obavezno provjerite ima li odgovarajući atest tj. zadovoljava li sigurnosne sustave u našoj zemlji. ...
U Baški otvorena trgovina ručno rađenih mirisnih suvenira
Nakon što su se 15 godina prodavali na štandu, ručno rađeni suveniri Kiki dobili su trgovinu. Iako je dolazak turista na Krk neizvjestan, vlasnica obrta Suzana ...
Anketa


NALAZITE SE U
Čaroban svijet pustolovina
Objavljeno: 24.02.2012. 11:39  
Samo za pustolove
Samo za pustolove


"Prženje" na plaži, "pacanje" u moru, picigin, ispijanje kavice i koktela u obližnjem kafiću za većinu su glavne aktivnosti na godišnjem odmoru. I kako to obično biva, samo se manjina odlučuje na aktivan, posve drugačiji i egzotičan odmor. To su obično ljubitelji prirode i, prije svega, životinja koji obično kreću put Afrike, Aljaske ili Australije gdje u čarobnim, ali i opasnim tropskim prašumama, nacionalnim parkovima i divljini Afrike traže, a potom i proučavaju njihove stanovnike. Grupa takvih turista, bolje rečeno pustolova, možda se neće sa svog godišnjeg vratiti preplanula i tjelesno odmorena, ali će se sigurno vratiti s pričom o pustolovini života...

 

Napisala: Željka Sruk


U lov pješice 

Istočna obala Afrike, točnije Tanzanija, poznato je stanište lavova i bivola, ali i drugih tipičnih vrsta tanzanijske divljači. Avanturisti koji se odluče bolje upoznati sa životinjskim svijetom još u potpunosti neotkrivene Afrike, terenskim će vozilima prvo krenuti u potragu za svježim tragovima, a nakon što ih pronađu, slijediti će ih dok ne sustignu divljač. Razloga za strah i brigu nema, jer turiste cijelo vrijeme prate profesionalni domaći lovci, uglavnom vlasnici ili korisnici koncesija lovišta. Šumovite tanzanijske savane, visoravni i brda idealna su mjesta i za susret sa slonovima, nilskim konjima, gazelama i raznim vrstama ptica. U tanzanijskoj savani četiri su lovačka logora pristupačna za terenska vozila i s kojih se može krenuti u osvajanje divljine, a koja istovremeno pružaju udoban smještaj u bungalovima.

Nije pogrešno ni uputiti se na zapadnu afričku obalu, budući da i ona ima svojih čari. Nazinga safari u Burkini Faso specifična je po tome šte se u lov odlazi pješice. Nakon što se tragovi divljači rano ujutro ili predvečer otkriju iz terenskog vozila, ekipa napušta vozilo i pješice kreće u tipičnu istočno-afričku faunu. Programi traju šest, devet ili dvanaest dana. (www.safariinternational.com)

 

Šuma gorila i čimpanzi

Neprohodna afrička šuma Bwindi gusta je i izrazito stara tropska kišna šuma, poznata i po tome što je preživjela posljednje ledeno doba. Uvrštena na listu svjetske baštine, Bwindi ulazi u red biološki najrazličitijih područja svijeta. Šuma je jedinstvena i po tome što 'čuva' gotovo polovicu svjetske populacije planinskih gorila kojih je, sudeći prema statistikama, svega 600. No, tu je i značajan broj čimpanzi, a zanimljivo je i da je to jedina afrička šuma u kojoj ove dvije životinjske vrste žive zajedno. Osim s gorilama, turist će se uz pratnju profesionalnog vodiča, upoznati i s drugim stanovnicima šume - pticama, leptirima, stablima i šumskim biljkama. (www.safari.go2africa.com)


Više od 280 vrsta ptica

Poznat po svojim čuvenim močvarama i bogatom kulturnom tradicijom nacionalni park Kakadu prostire se na području od oko 20.000 četvornih kilometara i drugi je najveći svjetski nacionalni park. U ovom australskom krajoliku, kojim dominiraju tropske rijeke, pješčani platoi i planine, savane, poplavljene ravnice i muljevite zaravni, živi više od 280 vrsta ptica, šezdeset različitih sisavaca, 55 vrsta riba, tisuće vrsta kukaca i brojni gmazovi, od kojih je najpoznatiji slanovodni krokodil. Svake godine park posjeti više od 230.000 turista. Zašto i vi ne bi bili među njima? (www.environment.gov.au)

 

U carstvu lososa i medvjeda

Nekad poznat po vulkanima i sportskom ribolovu, Nacionalni park i rezervat Katmai na Aljasci danas je, osim po bogatstvu ribama, posebno lososom, poznat po smeđim medvjedima. Upravo je ovaj park najpoznatije svjetsko područje za proučavanje ovih zvijeri kojih se, prema posljednjim istraživanjima, u parku nalazi više od dvije tisuće. Najposjećeniji dio parka je Brooks Camp, gdje se medvjedi skupljaju radi hranjenja lososom. No, moguće ih je susresti i u Hallo Bay-u i Geographic Harbor-u te u rezervatima Moraine i Funnel Creek. (www.nps.gov/katm/)

Park orangutana

Na južnoj obali treće najveće tropske kišne šume u svijetu, u indonezijskoj provinciji središnjeg Kalimantana, na više od 300.000 hektara smjestio se Nacionalni park Tanjung Puting. Prvotno rezervat za zaštitu orangutana, 1982. godine pretvoren je u nacionalni park. Park je ujedno i jedino zaštićeno područje u JI Aziji s ogromnim močvarnim područjem i razvijenim tropskim ravnicama. Zahvaljujući 400 različitih vrsta stabala, u parku su osigurane sve potrebe orangutana i ostalih primata. Tu ćete susresti i kralja ovog područja, najvećeg i najstarijeg orangutana koji još uvijek živi u divljini nacionalnog parka. No, osim orangutana, put vam mogu 'presječi' i druge vrste majmuna te više od 220 vrsta ptica, dok je s vremena na vrijeme moguće vidjeti i gibona, Malajskog medvjeda i krokodile. (www.adventureindonesia.com)


U svijetu bioraznolikosti

Lemuri, divovske stonoge i minijaturni kameleoni samo su dio životinjskog svijeta koji se nastanio na Madagaskaru, području tropskih kišnih šuma, trnovitih pustinja i suhih bjelogoričnih šuma. Na zastavi Madagaskara ne nalazi se simbol ni jedne životinje, no kad bi ga uvodili, to bi zasigurno bio lemur. Otok je i dom 340 gmazova, uključujući i više od polovice svjetskih kameleona. Jedan od najzanimljivijih je onaj patuljasti, dug oko 2.5 cm, koji ulazi u red najmanjih kralježnjaka u svijetu. Od 222 vodozemca, svi osim jednog nisu nigdje drugdje pronađeni. O tzv. otočnim koncertima svakodnevno brine više od 209 vrsta ptica, od kojih se njih oko 50 posto ubraja u endemske vrste. Među ugroženim vrstama su i madagaskarski orao (zmija), madagaskarska čaplja i orao – ribič. (www.wildmadagascar.org)


Proučavanje ptica u Mađarskoj

Seobu divljih gusaka u proljeće i seobu ždralova na jesen moguće je proučavati u Nacionalnom parku Hortobágy u Mađarskoj. Na lovačkom području Guth žive gotovo sve vrste divljači koje je moguće loviti u ovoj zemlji, poput jelena, srna, divljih svinja, fazana i jarebica. Šumovita pustara Haláp stanište je srna, jelena lopataša i divljih svinja, dok se u lovačkom području Ömböly uz jelene, divlje svinje i srne, može susresti i lisica.  (whc.unesco.org)


Kenija, raj flamingosa

Nedaleko istoimenog grada, u pitoresknom krajoliku, smjestio se Nacionalnai park Nakuru. U njegovoj Euforbijevoj šumi kriju se brojni flamingosi te 450 različitih vrsta vodenih i kopnenih ptica. Tu je i 56 različitih vrsta sisavaca, uključujući i bijelog nosoroga. (www.kws.org)


Kojot, zaštitni znak

Najrašireniji sisavac, ujedno i zaštitni znak Baja Californije, zasigurno je kojot. No, na poluotoku žive i lisica, ris i jazavac, dok u njegovim planinama kraljuju i planinski lavovi. Tu su i jeleni, srne i rana druga divljač te oko 300 ptičjih vrsta. Njihov predstavnik svakako je smeđi pelikan, a slijede ga sokolovi, jastrebi, američke vjetruške, supovi i sove. Od pustinjskih ptica 'najpopularnije' su  kaktusov carić, djetlić i kolibrić. (www.esa.int)


Za stopama tigra

Iako je Kanha National Park najpoznatije mjesto u svijetu za proučavanje tigrova, u njemu ćete susresti i leoparda, nosoroga, Gaurskog bivola, tromog medvjeda, jelena, crnu azijsku antilopu, divlju svinje, dikobraza, hijenu i divljeg psa. Ljubitelji gmazova ovdje će pronaći guštera, pitona i velik broj drugih zmija, dok će oni koji više vole ptice uživati u proučavanju više od 300 različitih vrsta. No, park je sve češće posjećen i zbog jahanja na slonovima, koji se u paku koriste i za praćenje tigrova. (www.indianwildlifeportal.com)

Plivanje s delfinima

Kažu da imaju terapeutski učinak na psihu i emotivno, odnosno duhovno stanje čovjeka. A kad su u interakciji s ljudima u svom prirodnom staništu, oni jednostavno uživaju. Možete ih susresti na mnogim mjestima, ali na Bahamima možete doživjeti izravan kontakt s njima i to u njihovom prirodnom staništu. Na tome će vam biti neizmjerno zahvalni. Zovu ih delfinima. (www.dolphinexpeditions.com)

 

Londolozi, zaštitnik svih živih stvari

 Sinonim za originalno mjesto eko-turizma u južnoj Africi svakako je rezervat Londolozi, čije ime u prijevodu znači zaštitnik svih živih stvari. Rezervat je nadaleko poznat po rahabilitaciji tzv. divljeg svijeta. Uz luksuzan smještaj, odličnu kuhinju i izuzetnu uslugu, ovo mjesto u samom srcu rezervata Sabi Sands stanište je slonova i bizona, ali i mjesto najveće koncentracije bijelih nosoroga i lavova na afričkom kontinentu. Međutim, Londolozi je nadaleko poznat i po leopardima, što safari u ovom rezervatu pretvara u jedan od najuzbudljivijih na kontinentu. (www.londolozi.co.za)

 

  isprintaj članak