Dubrovački hotel Kazbek prvi je hrvatski hotel koji se priključio svjetskoj cage-free inicijativi
Najveća politička kampanja za životinje iskorištavane u industriji hrane - europska građanska inicijativa Okončajmo doba kaveza čiji je krajnji cilj zabrana kav ...
Znanstvenici upozoravaju na ozbiljne zdravstvene posljedice zbog klimatskih promjena
Kako toplinski valovi postaju sve češći, teži i duži, očekujemo još bolesti povezanih s toplinom i smrti, posebno među djecom, starijim osobama, osobama s kroni ...
Braća hrvatskog zmaja
Još su stari Latini govorili kako narod koji ne poznaje svoju prošlost nema ni svoju budućnost. ...
Anketa


Samoborska salamijada – više od 30 godina tradicije
Objavljeno: 01.04.2019. 13:55  
Samoborska salamijada 13. travnja u Samoboru
Samoborska salamijada 13. travnja u Samoboru

Samoborska salamijada krenula je prije 32 godine, međusobnim natjecanjima prijatelja po kletima, a s vremenom je sazrela i ideja o službenom natjecanju proizvođača samoborskih salama.

Ovogodišnja Samoborska salamijada bit će održana u subotu, 13. travnja, u Sportskoj dvorani Samobor, Andrije Hebranga 26a, s početkom u 20 sati. 

Samoborsku salamijadu pokrenula je grupa entuzijasta različitih zanimanja kojima je zajednička bila posvećenost istom hobiju - izradi domaćih salama. Prva Salamijada održana je 1987. godine u Vili Tonšetić na Stražniku, a izvrsna posjećenost bila je poticaj za daljnji razvoj priredbe. Tako je već sljedeće godine Salamijada održana u Hotelu Lavica, a za treću je angažiran tadašnji urednik Večernjeg lista Ivo Leitman koji je ukazao na francuska pravila ocjenjivanja salama. Nakon toga samo ocjenjivanje postalo je ozbiljnije. Tako se najboljima dodjeljuju Velike zlatne šajbe, dok će niže rangirani zaslužiti zlatne, srebrne i brončane šajbe.  Natjecatelji su podijeljeni u četiri osnovne kategorije: Domaći proizvođači - hobisti, Međunarodna konkurencija, Domaći uzgajivači svinja i Posebna kategorija, u koju ulaze svi neobični i specifični suhomesnati proizvodi iz Hrvatske i obližnjih zemalja.

Slijedom visokih standarda u pripremi, samoborska salama zaslužila je status zaštićene robne marke Zagrebačke županije. 

Od osnivanja Udruge Zlatna Šajba Samoborska se salamijada organizira na profesionalnoj razini i postaje značajna turističko – gastronomska priredba koju posjećuju brojni uzvanici iz zemlje i inozemstva. 

  isprintaj članak