Jelo za osobe sa šećernom bolešću, povišenim krvnim tlakom, srčanim i krvnožilnim bolestima, povišenim masnoćama u krvi, ali i svim osobama koje su naoko zdrave. | Objavljeno: 24.03.2020. 12:20 |
Sarma
(Količina za sedam osoba):
Potrebno:
56 dag nemasnog junećeg mljevenog mesa
2 dag riže
1 jaje
7 listova kiselog kupusa
70 dag rezanog kiselog kupusa
žlicu pirea od rajčica
nekoliko zrna papra
nekoliko listova lovora
soli po želji.
Priprema:
U mljeveno meso dodajte očišćenu i opranu rižu, cijelo jaje i sol. Smjesu dobro promiješajte. Odaberite 7 listova kiselog kupusa, smjesu raspodijelite na sedam dijelova i savijte sarme.
Na dno posude stavite dio sitno rezanog kupusa, poslažite sarme, dodajte nekoliko listova lovora, nekoliko zrna crnog papra te preostali sitnije izrezan kupus.
U vodi razmutite veliku žlicu pirea od rajčice, podlijte toliko da pokrije kupus, poklopite posudu i kuhajte na laganoj vatri oko dva sata.
Ukupnu količinu razdijelite u sedam obroka.
Prije posluživanja obroka treba odmjeriti količinu koju ćete podgrijati. Poslužite uz kuhani krumpir (20 dag).
Energetska vrijednost po osobi: 567 kJ (135 kcal), što odgovara: 1 jedinica povrće, 2 jedinice meso i zamjene.
Recept napisao: dr. Ratimir Kovačević
![]() |