Stvari koje nikako ne pripadaju u perilicu rublja
Ako želite uštedjeti novac i ako želite da vaša perilica rublja dobro i dugo radi, onda budite oprezni da sljedeći predmeti ne uđu u nju. ...
Djeca, škola i zaštitne maske za lice
I učenici i studenti u Nizozemskoj ne moraju nositi maske za lice, čak ni učitelji i starija djeca iako su se neki učitelji opirali takvoj "slobodi”. ...
Kako najbolje iskoristiti vrijeme za učenje kod kuće
Slijedite ove jednostavne savjete i stvorite uvjete za učenje kod kuće. ...
Anketa


NALAZITE SE U
Prije kuhanja odvojite lišće i cvjetove namočite u hladan ocat kako biste uklonili kukce
Objavljeno: 14.08.2020. 04:20  
Sastojci cvjetače imaju antikancerogeni učinak
Sastojci cvjetače imaju antikancerogeni učinak

Za razliku od mnogih drugih biljaka iz roda kupusnjača, cvjetaču odlično podnose na kupusnjače osjetljivi ljudi što je odlično budući da ona, osim što sadrži važne vitamine, minerale i vlakna, čak može smanjiti opasnost obolijevanja od raka i i dobro djeluje protiv bakterija. Ta niskokalorična biljka vam može pomoći da izgubite kilograme.

Cvjetača, ugodnog okusa i odlično probavljiva, jedno je od omiljenijih povrća u Hrvatskoj. Cvjetovi ne samo da su ukusni, već su i zdravi i pomažu kod gubljenja kilograma.

 

Bijela cvjetača je najčešća, ali postoje i ljubičaste i zelene sorte poput Romanescoa.

Za razliku od drugih vrsta kupusnjača poput kupusa, od cvjetače se za jelo ne koristi lišće, već prvenstveno cvjetove. Može je se kupiti tijekom cijele godine, a iz domaćeg uzgoja od svibnja do studenog.

 

Bogata je zdravim hranjivim tvarima

Cvjetača je niskokalorično povrće koje dugo zasiti zbog velikog sadržaja vlakana, pa je idealna za mršavljenje. Bogata je mineralima poput kalija, kalcija i magnezija, kao i vitaminima B skupine, vitaminom C i vitaminom K.

Zbog ovog posljednjeg treba biti oprezan kod osoba koje uzimaju sredstvo za razrjeđivanje krvi, jer povećani unos vitamina K može oslabiti učinke antikoagulansa.

Kupus uzrokuje probavne probleme mnogim ljudima, za razliku od cvjetače čija visoka razina jabučne i limunske kiseline čine je puno probavljivijom i dobro je podnose osjetljive osobe.

 

Svestrana uporaba

Cvjetaču se može jesti i sirovu i kuhanu. Tamnozeleni vanjski listovi nisu pogodni za jelo, ali svjetlije unutarnje listove također se može kuhati i vrlo su ukusni.

Cvjetaču se kuha cijelu ili s odvojenim cvjetovima u lagano zasoljenoj vodi. Prije kuhanja odvojite lišće i cvjetove namočite u hladan ocat kako biste uklonili kukce ili je držite u slanoj vodi približno 15 minuta.

Povrće nemojte kuhati duže nego što je potrebno kako bi vrijedni sastojci ostali sačuvani.

Cvjetovi su odlična osnova za pire i juhe i odlično se slažu s mesom i ribom kao prilog uz maslac i krušne mrvice. Indijski curry od cvjetače s krumpirom i rajčicom također je kulinarska poslastica.

Može je se koristiti i za pripremu jela od povrća poput granata i gulaša ili juha. 

 

Najbolje je kupiti samo koliko je to potrebno

Cvjetaču se ne može dugo čuvati. Zato je uberiti svježu ili kupite samo kada je zatrebate. Može je se čuvati u odjeljku za povrće u hladnjaku otprilike dva do tri dana. Oprana i izrezana na cvjetove, idealna je i za zamrzavanje.

Pri kupnji treba obratiti pažnju na dobro zatvorene cvjetiće s nježnom zrnastom površinom i bjelinom do boje bjelokosti. Ako se povrće ubere prekasno, cvjetovi se počnu lagano otvarati ili požute, cvjetača tada ostavlja loš dojam.

Cvjetača nikada ne smije neugodno mirisati. Žute ili smeđe mrlje na cvjetovima označavaju nepravilno skladištenje. 

__________________________

Važna napomena:

Ovaj članak sadrži samo opće podatke i ne smije ga se koristiti za samodijagnosticiranje ili liječenje niti može zamijeniti posjet liječniku. 


  isprintaj članak