Trnje – prostor i ljudi
U sklopu projekta Zagrebački kvartovi, Muzej grada Zagreba objavio je novu publikaciju, knjigu / katalog izložbe Trnje – prostor i ljudi. ...
Trebaju li muškarci častiti prilikom prvog spoja
Vječno je pitanje trebaju li muškarci častiti prilikom prvoga izlaska s nekom djevojkom (ženom). ...
Svjetski dan tune - bitne vrste koja zaslužuje to priznanje
Ribolov tune na Tihom oceanu nedvojbeno najbolji i najodrživiji na svijetu ...
Anketa


NALAZITE SE U > Prehrana
U Hrvatskoj je moguće nabaviti odlična domaća i strana vina urađena od sauvignona
Objavljeno: 19.07.2016. 12:18  
Sauvignon Blanc - Ljetni prijatelj
Sauvignon Blanc - Ljetni prijatelj

Nema ozbiljnije gostionice u svijetu koja na vinskoj karti nema barem jedno vino napravljeno od sorte Sauvignon Blanc.

 

Napisao: Ivo Ivaniš

 

Prije dvadesetak godina ta su vina uglavnom dolazila iz francuskih vinogorja Sancere ili Poully Fumme, dok danas stižu iz gotovo svake vinske zemlje. Naime, tada su na europsko tržište počela dolaziti vina iz Novog svijeta napravljena od klasičnih europskih sorti, među kojima i od Sauvignon Blanca. Od tada po do danas dolazi do velikog preporoda ove sorte i otkrivaju se nova vinogorja koja su u stanju dati izvrsne rezultate i prekrasna vina.

 

Sorta životnosti

Vina iz doline Loire, izrađena od 100% sauvignona, spremna su za tržište ubrzo nakon berbe. Lagana su, svježa i voćna te ih treba popiti mlada i uživati u njihovim voćnim aromama. U Bordeauxu sauvignon ima sporednu, ali ujedno važnu ulogu davanja voćnosti i živosti vinima. Glavnu ulogu u vinima iz Medoca, Gravesa i Sauternesa igra semillon, zadužen za tijelo i dugovječnost.

 

Najbolje slatko vino svijeta

Sauvignon igra jako važnu ulogu u svijetu poznatim i priznatim slatkim vinima iz vinogorje Sauternes pa tako i najopisivanijeg, najhvaljenijeg i vjerojatno najboljeg slatkog vina na svijetu - Chateau Yquema. To vino je san svakog vinoljupca, ali koje polako, ali sigurno, visokom cijenom postaje nedostupan običnim smrtnicima kao što sam ja.

 

Konkurencija s juga

U zadnjem desetljeću prošlog stoljeća počela su u Europu dolaziti vina s južne polutke. Prvi su stigli sauvignoni iz Čilea i osvajaju voćnošću i pitkošću. Zatim su uslijedila vina s Novog Zelanda s novim okusom sorte i postala nevjerojatno popularna. Za razliku od francuskih puno su voćnija, a ujedno i svježa i dovoljno ozbiljna. Važniji vinari svijeta čak odlaze u Novi Zeland u potragu za položajima na kojima bi mogli zasaditi svoje vinograde. Tako Novi Zeland odjednom postaje vinska zemlja koju se više ne može zaobići na festivalima i sajmovima vina. Popularnost i cijene ovih vina vrtoglavo skaču i donose ogromnu popularnost kako Novom Zelandu, tako i sorti sauvignon blanc.

No, ne prave se vina od sauvignona samo u ovim dvjema državama. Porastom popularnosti sorte i vinari drugih zemalja joj se okreću i posvećuju joj više pažnje. Sve je pridonijelo velikom broju dobrih do izvrsnih vina iz Italije, Španjolske, Austrije i Njemačke, Južne Afrike, te, dakako, Australije i Čilea.

 

Najbolji ljetni pratioci

Ova događanja nisu zaobišla ni hrvatsku vinsku scenu. Popularnost ove sorte je i ovdje posljednjih godina porasla i zbog toga što su vina od ove sorte najbolji pratioci ljetnjih vrućina. Kao što sam u naslovu naveo, sauvignon je vjerojatno najbolje vino za ljetnje vrućine. Ova vina su okusom jako svježa i vrlo voćna s prepoznativim okusima bazge, listova rajčice i malom količinom tropskog i bijelog voća. Visoke kiseline i lagana mineralna crta daju ovim vinima, pod uvjetom da su dobro ohlađena, nevjerojatnu pitkost. Gotovo ih je nemoguće prestati piti za vrijeme velikih vrućina.

 

Dobar izbor

U Hrvatskoj je moguće nabaviti odlična domaća i strana vina urađena od sauvignona. Od hrvatskih vinara preporučam vinare (abecednim redom): Vinarije Daruvar, Enjingija, Krauthakera, Koraka i Puhelek-Pureka. Sva njihova, osim Enjingijeva, su svježa i voćna vina koja treba piti mlada, dok je Enjingijeva Izborna berba vino za odležavanje i duge staze. Ta se vina mogu poslužiti i najzahtjevnijim gostima.

Od uvoznih sauvignona spomenut ću samo neke vinske kuće koje odnosom cijene i kvalitete zaslužuju da ih se spomene:

Novi Zeland: Montana, Babich, Mount Nelson, Cloudy Bay

Francuska: Baron Patric de Ladoucet, D.Daganau, H.Bouergois

Španjolska: Torres

Čile: Santa Digna, San Pedro.

 

U povijesti

... je Sauvignon Blanc imao važnu ulogu u vinogradima francuskih vinogorja u dolini rijeke Loire u vinima sancere i poully fume, tzv. monocepage vinima (u prijevodu: vina napravljena od samo jedno sorte) i, naravno, u Bordeauxu.

 

  isprintaj članak