Sve više bečkih restorana gostima ograničava vrijeme boravka
Posjetiteljima koji žele duže vremena ostati u restoranu preporučuju se kasnije dolaženje pa to svakako imajte na umu prilikom idućeg posjeta Beču. ...
Zagreb nudi neke od najprivlačnijih ponuda na globalnoj turističkoj digitalnoj platformi priceless.com
Korisnici mogu istraživati Zagreb noću u legendarnom starinskom Yugu ili upoznati divlju stranu grada u ekskluzivnom posjetu ZOO gdje će hraniti životinjd. ...
Opušak vas može puno stajati
Tko baci iz automobila goreću cigaretu ili otpad poput limenke od pića, bocu ili papir, ne samo da stvara smeće uz naše prometnice, već i riskira plaćanje opome ...
Anketa


NALAZITE SE U
Za one koji brinu o zdravlju
Objavljeno: 11.05.2017. 08:45  
Savijača od kelja
Savijača od kelja

Savijača od kelja (za 6 osoba)

 

Tijesto

25 dag brašna

sol

1 jušna žlica ulja

1 jaje,

6 do 8 jušnih žlica mlake vode 

 

Nadjev 

1 kg kelja narezanog na tanke rezance

4 jušne žlice ulja 

2 srednje velike jabuke (oguljene, raspolovljene, odstranjenog srca s košticama i narezanih na kriške)

1 mala žličica curryija

sol

svježe mljeveni papar

125 ml crème fraîche (sirni namaz)

1 mala žličica senfa

50 g suhih, prženih suncokretovih sjemenki

brašno za posipavanje

krpe

ulje za premazivanje

2 jušne žlice mrvica za posipavanje

maslac za lim za pečenje

1 žumanjak za premazivanje 

 

Za tijesto:

Pomiješati brašno sa solju, uljem, jajetom i vodom. Dobro izraditi i zamijesiti tijesto te ga ostaviti 20 minuta odmarati.

 

Za pripremu nadjeva:

Kelj pirjati na ulju uz stalno miješanje, dodati kriške jabuka i dalje pirjati dok jabuke ne omekšaju. Sve začiniti curryijem, solju i paprom, skloniti sa štednjaka i u to umiješati sirni namaz, senf i 40 g suncokretovih sjemenki.

Tijesto valjkom razvaljati u pravokutnik i pažljivo razvući preko gornjeg dijela šake kako bi postalo što tanje, a zatim ga staviti na brašnom posipanu krpu. Tijesto premazati uljem, posipati mrvicama i po njemu jednakomjerno raspodjeliti nadjev. Tijesto, s uzdužne strane, zarolati u savijaču (štrudlu) pomoću krpe (krajeve dobro zatvoriti, stisnuti), savijaču staviti na maslacem namazan lim, premazati žumanjkom i posipati ostatkom suncokretovih sjemenki. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200º C približno 45 minuta. 

 

Za one koji brinu o zdravlju*:

483 kcal/2 017 kJ; 27 g masnoća; 8 g balastnih tvari; 107 mg kolesterola

Kod visokog tlaka: 1 g kuhinjske soli; 12 g bjelančevina

Za dijabetičare: 45 g ugljikohidrata; 3,8 BE


* Navedene vrijednosti odgovaraju jednom obroku s prilogom.

BE: ovdje se radi o krušnim jedinicama koje se može izračunati.

 

  isprintaj članak