Vidra uživa u ljubavnoj predigri

Razlog uništavanja vidri je bilo meso koje se mnogo tražilo u zemljama kršćanske vjere za vrijeme posta. ...
Programirani kvarovi uređaja odnose potrošačima novac
Predloženo glasanje da potrošači imaju pravo na popravak, što znači da im dijelovi moraju biti dostupni po razumnim cijenama tijekom očekivanog vijeka trajanja. ...
Tijekom karantene djeca zaboravljaju kako koristiti nož i vilicu
Tijekom karantene tijekom pandemije covida-19, većina djece u Engleskoj zaostala je u učenju, a neka su imala znatno pogoršane društvene vještine. ...
Anketa


NALAZITE SE U
Prije posluživanja možete je posuti šećerom
Objavljeno: 03.02.2020. 11:43  
Savijača od sira i maka
Savijača od sira i maka<br>

Savijača od sira i maka

 

Sastojci:

za vučeno tijesto

400 g mekog brašna

1 jaje

1/2 žličice soli

1 dl mlake vode

1 žlicu rastopljenog, mlakog maslaca

 

Nadjev od sira:

500 g dobro ocijeđenog svježeg sira

2,5 dl gustog kiselog vrhnja

2 jaja

4 žlice ulja

4 žlice opranih grožđica

1 vanilin šećer

2-3 žličice šećera

 

Nadjev od maka:

300 g sitno mljevenog maka

2,5 dl gustog kiselog vrhnja

1 jaje

4 žlice ulja

šećer prema ukusu

 

Postupak:

Umijesite glatko, mekano tijesto. Oblikujte kruščić i odložite ga na pobrašnjenu krpu i pokrijte da ne dobije koru na površini. Tako na toplom neka počiva 30 minuta.

Sir razdrobite. Vrhnje i žumanjke dobro razmutite. Bjelanjke istucite u tvrdi snijeg i lagano umiješajte u smjesu žumanjaka i vrhnja. Polovinu smjese izlijte na sir i lagano sve izmiješajte s vilicom. 

Na stolnjaku koji ste dobro posipali oštrim brašnom, razvaljajte tijesto u veliku ploču na centimetar debljine i odozgo ga tanko premažite tekućim maslacem. Rukama što tanje razvucite tijesto (na veličinu srednje velikog četvrtastog stola) i pazite da ne napravite rupe. Do polovice po dužini tijesta isipajte smjesu sira.

Ostatak vrhnja s jajima pokapajte po siru i gornjoj polovini praznog tijesta, ali ne do ruba.

Pokapajte sve s preostalom masnoćom i pošećerite po želji. Debeli rub tijesta odrežite tupim nožem ili ga otrgnite. Posipajte odozgo grožđice te pomoću stolnjaka savijte tijesto do zadnjeg debelog ruba kojeg potom odrežite. Sa što debljim, a ravnim rubom tanjura, savijaču narežite na dužinu kraće strane lima za pečenje (protvana) te ga, ne preblizu, složite u namašćeni protvan. Prije nego stavite peći savijaču premažite vrhnjem. Pecite na 230º C dok ne porumeni, a tada smanjite temperaturu na 200º C i pecite dok ne bude gotov.

Režite kada se ohladi.

Prije posluživanja možete je posuti šećerom.

 

Napomena: Fotografija je simbolična


  isprintaj članak