Doživite virtualne obilaske egipatskog muzeja s 20 jedinstvenih nalaza
Ministarstvo turizma i starina Egipta objavilo je drugu u nizu virtualnih i vođenih video obilaska širokog spektra muzeja i arheoloških nalazišta širom Egipta. ...
Hrana stiže u pakiranju koje je onečišćeno čim ga se dodirne
Povremeno ste i prije trenutne pandemije Covida-19 naručivali dostavu hrane. Koliko je ona danas sigurna? ...
Što možemo naučiti o starenju
Pas ima duži život od miša, a konj duži život od psa, a slon ima duži život od konja, ali nije uvijek tako. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Recepti
Prije posluživanja možete je posuti šećerom
Objavljeno: 03.02.2020. 11:43  
Savijača od sira i maka
Savijača od sira i maka<br>

Savijača od sira i maka

 

Sastojci:

za vučeno tijesto

400 g mekog brašna

1 jaje

1/2 žličice soli

1 dl mlake vode

1 žlicu rastopljenog, mlakog maslaca

 

Nadjev od sira:

500 g dobro ocijeđenog svježeg sira

2,5 dl gustog kiselog vrhnja

2 jaja

4 žlice ulja

4 žlice opranih grožđica

1 vanilin šećer

2-3 žličice šećera

 

Nadjev od maka:

300 g sitno mljevenog maka

2,5 dl gustog kiselog vrhnja

1 jaje

4 žlice ulja

šećer prema ukusu

 

Postupak:

Umijesite glatko, mekano tijesto. Oblikujte kruščić i odložite ga na pobrašnjenu krpu i pokrijte da ne dobije koru na površini. Tako na toplom neka počiva 30 minuta.

Sir razdrobite. Vrhnje i žumanjke dobro razmutite. Bjelanjke istucite u tvrdi snijeg i lagano umiješajte u smjesu žumanjaka i vrhnja. Polovinu smjese izlijte na sir i lagano sve izmiješajte s vilicom. 

Na stolnjaku koji ste dobro posipali oštrim brašnom, razvaljajte tijesto u veliku ploču na centimetar debljine i odozgo ga tanko premažite tekućim maslacem. Rukama što tanje razvucite tijesto (na veličinu srednje velikog četvrtastog stola) i pazite da ne napravite rupe. Do polovice po dužini tijesta isipajte smjesu sira.

Ostatak vrhnja s jajima pokapajte po siru i gornjoj polovini praznog tijesta, ali ne do ruba.

Pokapajte sve s preostalom masnoćom i pošećerite po želji. Debeli rub tijesta odrežite tupim nožem ili ga otrgnite. Posipajte odozgo grožđice te pomoću stolnjaka savijte tijesto do zadnjeg debelog ruba kojeg potom odrežite. Sa što debljim, a ravnim rubom tanjura, savijaču narežite na dužinu kraće strane lima za pečenje (protvana) te ga, ne preblizu, složite u namašćeni protvan. Prije nego stavite peći savijaču premažite vrhnjem. Pecite na 230º C dok ne porumeni, a tada smanjite temperaturu na 200º C i pecite dok ne bude gotov.

Režite kada se ohladi.

Prije posluživanja možete je posuti šećerom.

 

Napomena: Fotografija je simbolična


  isprintaj članak