Najčistiji zrak na svijetu
Znanstvenici su uvjereni da su pronašli najčistiji zrak koji uopće nije onečišćen ljudskim djelovanjem. ...
Znate li išta o kopačima zlata?

Garimpeiro (rudar - kopač) u Brazilu ili Mozambiku, galamsey u Gani ili rudari nindže u Mongoliji često su okosnica lokalnih gospodarstava. ...
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Uloga kacige je puknuti umjesto lubanje!
Objavljeno: 29.04.2013. 14:13  
Savjet za mlade bicikliste
Savjet za mlade bicikliste

Mnogi već s tri ili četiri godine nauče voziti bicikl. I, zanimljivo, više se ta vještina ne zaboravlja ma kako ga dugo, u međuvremenu, ne vozili. Obično sve počinje bez mnogo muke i duge patnje budući da se djeca u tom razdoblju istinski vesele poklonu i izazovima što ih on donosi.

Biciklizam je omiljena zabava u slobodno vrijeme. Svejedno bave li se njime mladi ili stari, uvijek je u pitanju radost okretanja pedala. Zdravi sport za slobodno vrijeme na svježem zraku jača srce i krvotok. Osim toga, potiče metabolizam, dovodi imunološki sustav u formu i poboljšava disanje. Gotovo ni jedan drugi sport ne čuva toliko zglobove budući da 80 posto tjelesne težine počiva na sjedalu.

 

Doviđenja masnim naslagama i problemima s leđima

Lagano prema naprijed nagnuto držanje biciklista jača mišiće leđa. Posebno područje kralješnice oko bubrega i manje mišiće leđa, koje je za vrijeme fitness treninga vrlo teško uvježbavati.

Tko vozi bicikl više od 40 minuta, doći će u optimalnu formu, povećat će kondiciju i riješiti se masnih naslaga.

 

Uloga kacige je puknuti umjesto lubanje!

Prema viđenom na našim prometnicama i u rekreacijskim zonama svega pet posto svih biciklista nosi kacigu. Ipak, gotovo polovica ljubitelja pedala ispod 14 godina koristi zaštitu za glavu što znači da svako drugo dijete na glavi ima zgodnu ljusku.

Kod roditelja statistika još uvijek izgleda žalosno. Naime, među odraslima, koji bi trebali biti svijetli primjer djeci, samo nebitnih pet posto ih pokazuje pamet i štiti se kacigom prilikom vožnje bicikla.

 

Veselje na sjedalu

Bez obzira na sve, vožnja biciklom je zabavna i zdrava. Ne zagađuje se zrak, a djetetu također daje mogućnost vožnje, kretanja na svježem zraku i pridonosi zdravlju.


  isprintaj članak