Boraks – Počnite ga koristiti u svakodnevnom životu

Boraks je prirodni mineral koji nastaje sezonskim isparavanjem slanih jezera, a sastoji se od vode, natrija, kisika i bora. ...
Svaki peti rimski car rođen je u Srbiji
Jeste li znali da je od 18 rimskih careva, svaki peti rođen na području današnje Republike Srbije? ...
Kada krenemo hvalisavo pričati o tisuću otoka...
I sada zamislite izraz lica prosječnog Šveđanina kad mu neki naši veliki turistički stručnjaci, koji većinom nikada u životu nisu ni ljetovali u inozemstvu, kre ...
Anketa


NALAZITE SE U > Savjeti za putovanja
Deset savjeta koji će vam olakšati putovanje u inozemstvo
Objavljeno: 29.05.2018. 16:37  
Savjeti za putovanje u inozemstvo
Savjeti za putovanje u inozemstvo

Koh Phangan (Tajland)

 

Ukoliko putujete u inozemstvo pročitajte deset savjeta koji će vam olakšati putovanje.

1. Provjerite imate li važeću putovnicu, s vizom ukoliko je potrebna.

2. Pročitajte konzularne podatke zemlje koju posjećujete, kao i javna priopćenja ili upozorenja vezana za putovanja u izabranu državu.

3. Upoznajte mjesne zakone i običaje zemalja u koje putujete. Zapamtite da vas zakon vaše zemlje ne slijedi tamo. Dok ste u stranoj državi, podložni ste njihovom zakonu.

4. Uradite dvije fotokopije putovnice. Tako ćete lakše dobiti novu, ukoliko vaša bude ukradena. Jedan primjerak ostavite kod kuće, obitelji ili prijateljima. Drugi primjerak nosite sa sobom, ali odvojeno od putovnice.

5. Ostavite obitelji ili prijateljima plan putovanja kako bi vas mogli kontaktirati u hitnom slučaju. Mobitel nije uvijek i svugdje dostupan.

6. Ne ostavljajte prtljagu na ulici bez nadzora. I ne primajte pakete od stranaca.

7. Provjerite postoji li u zemlji u koju putujete veleposlanstvo vaše države. Obavezno zapišite adresu, broj telefona i radno vrijeme.

8. Kako ne biste bili žrtvom zločina, pokušajte ne nositi sumnjivu odjeću i skupi nakit, kao ni veliku količinu novca ili nepotrebne kreditne kartice.

9. Kako ne biste prekršili lokalni zakon, novac mijenjajte samo u bankama ili mjenjačnicama, a umjetnine i starine kupujte od ovlaštenih prodavača.

10. Ako dođete u opasnost, naučite nekoliko riječi na lokalnom jeziku kako bi vas domaćini razumjeli i odveli u policiju ili veleposlanstvo. 

  isprintaj članak