Prirodan hidrogel kao ekološko rješenje za suše
Bečki znanstvenici razvili su hidrogel od potpuno prirodnih sirovina koji dugoročno poboljšava kakvoću tla. ...
Glačalo i glačanje
Kada kupujete novo glačalo obavezno provjerite ima li odgovarajući atest tj. zadovoljava li sigurnosne sustave u našoj zemlji. ...
U Baški otvorena trgovina ručno rađenih mirisnih suvenira
Nakon što su se 15 godina prodavali na štandu, ručno rađeni suveniri Kiki dobili su trgovinu. Iako je dolazak turista na Krk neizvjestan, vlasnica obrta Suzana ...
Anketa


NALAZITE SE U > Odredišta
Nizozemska je zeMlja velikih iznenađenja
Objavljeno: 15.01.2020. 15:14  
Scheveningen i carstvo surfera (Nizozemska)
Scheveningen i carstvo surfera (Nizozemska)
  • Scheveningen i carstvo surfera (Nizozemska)
  • Scheveningen i carstvo surfera (Nizozemska)
  • Scheveningen i carstvo surfera (Nizozemska)
  • Scheveningen i carstvo surfera (Nizozemska)
  • Scheveningen i carstvo surfera (Nizozemska)
  • Scheveningen i carstvo surfera (Nizozemska)
  • Scheveningen i carstvo surfera (Nizozemska)
  • Scheveningen i carstvo surfera (Nizozemska)
  • Scheveningen i carstvo surfera (Nizozemska)
  • Scheveningen i carstvo surfera (Nizozemska)

Egzotične plaže,  Aquarium Sea life, Grand Hotel Amrâth Kurhaus hall, Grand Hotel Amrâth Kurhaus promenada, Grand Hotel Amrâth Kurhaus, Muzej Beelden aam zee na plaži, raj za surfere, mol s atrakcijama, mol, tematske plaže, Zamislimo se nad sudbinom planeta


Scheveningen je najpoznatije nizozemsko kupalište s deset kilometara dugom pješčanom plažom i promenadom. Kako vjetar uvijek puše idealno je za surfere i one koji vole puštati zmajeve od papira. Svake godine ga posjeti deset milijuna turista, uglavnom Nizozemaca i Nijemaca. Grad se praktično spojio s Den Haagom, pa je odande pokrenuta inicijativa da se administrativno ujedine. Odbijena je u žučnoj raspravi.

 

Tekst i slike: Boris i Verica Pletikosa

 

Grad se spominje prvi puta 1280.godine kao malo ribarsko mjesto koje ima malu dobro zaštićenu luku. Bio je polazna točka za lov na haringe od čega je živjelo stanovništvo. Često je stoga bio meta napada Engleza i mjesto tri pomorske bitke. Danas je služi turističkim brodovovima i brodovima koji pristižu uglavnom iz Amsterdama i okolnih zemalja. Zbog siline Atlantika, kroz povijest ju je šest velikih oluja sravnilo i potopilo brodove. Stoga su napravili posebne brodove s ravnim dnom koje mogu, u slučaju nevolje, izvući na pijesak i time smanjiti štetu. 

 

Hotel Kurhaus

Turizam se počinje razvijati 1818.godine, kada jedan poduzetnik gradi drvene kućice na pješčanim dinama u kojima stavlja kade za kupanje i pravi prostor za odmor i zabavu bogataša. Proći će 70 godina dok izgradnje prviog hotela - veličanstvenog Grand hotela Amrâth Kurhaus. Zbog visoke cijene održavanja nekoliko je puta zatvaran. Čak je planirano rušenje i izgradnja suvremene zgrade, ali ga je nizozemska država proglasila kulturnom baštinom, pa je ponovno otvoren prije pet godina. 

 

Promenada

Šetamo šetnicom s redovima trgovina. S druge strane su tematske plaže, često egzotičnog izgleda s restoranima i kafićima. Ovisno o plimi i oseki pješčana plaža je jako široka, a more poprilično daleko. Ionako je temperatura ljeti oko 18 do 20º C, pa za naše pojmove nije baš za kupanje. Ako još puše vjetar, a puše uvijek... Na promenadi je i akvarij s morskim životinjama iz svih mora i oceana, a posebno zanimljiv je dio s meduzama, ražama i pingvinima. Nešto dalje nailazimo na brončane kipove na otvorenoj postavi Muzeja suvremene umjetnosti Beelden aam zee. Izradio ih je Tom Otterness, umjetnik koju je slićčne junake bajki vezanih uz more postavio i u New Yorku. 

 

Pier

Glavna atrakcija je mol na stupovima s nekoliko kafića, restorana i trgovina u unutrašnjosti, a na kraju je mali adrenalinski park u kojem se može pokušati skakati bungee. Ustvari visoki toranj je hotel s restoranom na vrhu i terasom vidikovcem. S velikog kotača s 36 gondola je nezaboravan pogled na samo mjesto i plaže. U njima se može popiti piće pa čak i ručati. 

 

Madurodam

Ostatak grada, koji na kraju i nije baš tako malen, čine zgrade s brojnim apartmanima, trgovački centri, okrugla arena Circustheater u kojoj se od 1904.godine održavaju cirkuske predstave, koncerti i razne druge priredbe. Na rubu velikog parka je Povijesni muzej grada gdje se može vidjeti mračna strana povijesti i obrambeni nacistički kompleks utvrda i bunkera, koji su se nalazili svuda po dinama grada. Mnogo zabavniji je Madurodam - park s umanjenim građevinama Nizozemske izgrađenih u razmjeru 1:25, pa je drveće visine 60 cm.

  isprintaj članak