U Turskoj nemaju zakon o homoseksualnosti
Navršenih od 18 godina starosti je i dobna granica za dozvolu ulaska u barove i klubove koji prodaju alkohol. ...
Muškarca se pozna po gaćama
Materijal od kojeg se proizvedi muške gaće mora biti vrhunske kakvoće. ...
Turizam je treća izvozna grana svijeta
Prošlu godinu odlikuje održiv rast u mnogim odredištima. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Božićna orahnjača ili novogodišnji kolač puni su masti i šećera
Objavljeno: 25.12.2018. 05:45  
Šećer daje osjećaj užitka koji dovodi do ovisnosti
Šećer daje osjećaj užitka koji dovodi do ovisnosti

U doba božićno-novogodišnjih blagdana pojedemo najviše kolača u godini. A oni sadrže nevjerojatno puno šećera koji nam daje osjećaj užitka koji dovodi do ovisnosti. Sadržaj šećera u krvi koja je posljedica jedenja slatke hrane tijekom godina uzrokuje pad kognitivnih sposobnosti, ali i probavnih smetnji.

 

Pravo djeteta na ljubav

U Hrvatskoj postoji relativno visoka razina pretilosti, a time i dijabetesa. Osnovno pravo djeteta je pravo na ljubav, koju roditelji ne bi trebali kupiti desertima.

Pretilost je daleko od hedonizma i često psihotični poremećaj. Trgovci lažnom i nemoralnom reklamom pokušavaju prodati nezdravu hranu s puno šećera kao nešto dobro i prikazati je kao oblik nagrade.

 

U prosjeku se svaka druga odrasla osoba nezdravo hrani tijekom cijele godine

Gotovo dvije trećine stanovnika u dobi od 55 do 74 godine ima prekomjernu težinu. Srećom, udio je nešto niži kod mladih odraslih osoba. Mladi postaju svjesni da neke namirnice imaju nepovoljan učinak na zdravlje. To su hrana bogata energijom, puno masnoća, šećera i soli, a posebno pržena hrana. U pravilu, takva hrana sadrži malo vlakana, a većina tih namirnica pojavljuje se na našim tanjurima na praznike. Praznici kod nas poslovično su vezani uz svečani stol, češće prejedanje i napuštanje tjelesne aktivnosti, što može pogoršati naše zdravlje, raspoloženje i produktivnost.

 

  isprintaj članak