Poznajete li svoj bicikl?
Bicikl kao superheroj - smanjuje emispuštanje ugljičnog dioksida, sprečava bolesti, stvara nova radna mjesta. ...
Kako potaknuti dijete na učenje
Djeca vole učiti, ali mnoga od njih već u ranoj dobi gube želju za učenjem. To je uglavnom zbog pritiska na njih ...
Varun Dhawan, glumac - milijunaš, podijelio emotivnu objavu povodom 8 godina u Bollywoodu
Hvaljeni bollywoodski glumac Varun Dhawan začas je postao jedna od glavnih zvijezda u gradu B-Town. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
105 prijevoznika svaki tjedan obavi oko 290 međunarodnih letova u 55 država
Objavljeno: 16.10.2020. 20:14  
Sektor civilnog zrakoplovstva Kine se oporavlja, izazovi ostaju
Sektor civilnog zrakoplovstva Kine se oporavlja, izazovi ostaju

Snimio: Željko Marušić

Kineska industrija civilnog zrakoplovstva doživjela je zdrav oporavak od pandemije covida-19, iako stručnjaci kažu kako se potpuni oporavak još uvijek suočava s izazovima.

Kineski civilni prijevoznici obavili su 280 milijuna putničkih putovanja od siječnja do rujna, a količina putnika dosegla je 56,4 posto od istog prošlogodišnjeg razdoblja, rekao je u četvrtak glavni regulator civilnog zrakoplovstva u Kini.

"Industrija je zabilježila brzi oporavak u trećem tromjesečju, odradivši 133 milijuna putničkih putovanja” - rekao je Bao Yi, zamjenik ravnatelja Odjela za planiranje razvoja Kineske uprave za civilno zrakoplovstvo, na tiskovnoj konferenciji u Pekingu.

Dodao je da je putnički promet u rujnu nastavio rasti i dosegnuo 87,5 posto obujma u rujnu prošle godine. Brojka u veljači bila je manje od jedne petine prošle godine. U rujnu su 47,7 milijuna putovanja činili domaći letovi.

"Konkretno, oporavak domaćeg zračnog tržišta je izvanredan” – naglasio je, dodajući da je domaći putnički promet dosegao 98 posto broja zabilježenog u rujnu prošle godine.

U prvih devet mjeseci ove godine obujam prijevoza tereta zrakoplovima oporavio se na 4,77 milijuna metričkih tona, što je 87,4 posto od razine zabilježene u istom razdoblju prošle godine. Istodobno, dnevna stopa iskorištenosti zrakoplova bila je šest sati dnevno sa 72 posto popunjenosti. U rujnu se ta stopa povećala na osam sati sa 79,4 posto popunjenosti.

Pandemija covidom-19 teško je naštetila zrakoplovnoj industriji, koja je doživjela zdrav oporavak zahvaljujući učinkovitoj kontroli virusa u Kini. Yu Zhanfu, partner i potpredsjednik Kine u konzultantskoj tvrtki Roland Berger, rekao je da brojke pokazuju pozitivan oporavak.

Kinesko domaće tržište imalo je važniju ulogu budući da su međunarodni letovi ograničeni zbog pandemije. Prema kineskoj administraciji, 105 prijevoznika svaki tjedan obavi oko 290 međunarodnih letova u 55 država. Svakog tjedna obavi se još 2.100 teretnih letova u 44 zemlje.

Međutim, Yu je također primijetio da zrakoplovna industrija nije doživjela potpuni oporavak. I dnevna stopa iskorištenosti zrakoplova i popunjenost letova i dalje su niže negoli prije, a cijene su niže.

Yu je rekao kako se nada da će se industrija i dalje oporavljati, ali mogući drugi val bolesti ili regionalni "napadi” poput onog koji se dogodio u Pekingu u lipnju i onaj koji se sada događa u Qingdau, provincija Shandong, mogli bi ometati oporavak u cjelini.

  isprintaj članak