Najčistiji zrak na svijetu
Znanstvenici su uvjereni da su pronašli najčistiji zrak koji uopće nije onečišćen ljudskim djelovanjem. ...
Znate li išta o kopačima zlata?

Garimpeiro (rudar - kopač) u Brazilu ili Mozambiku, galamsey u Gani ili rudari nindže u Mongoliji često su okosnica lokalnih gospodarstava. ...
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Anketa


Pobuna seljaka u Hrvatskom zagorju
Objavljeno: 31.01.2019. 00:11  
Seljačka buna – Bitka kod Stubice u subotu 9. veljače u Donjoj Stubici
Seljačka buna – Bitka kod Stubice u subotu 9. veljače u Donjoj Stubici

Spomenik Seljačkoj buni

Jedanaesto izvođenje manifestacije Seljačka buna – Bitka kod Stubice počinje u nedjelju, 3. veljače "puntanjem kmetov" u Hižakovcu, a završava ispod Gupčeve lipe u Gornjoj Stubici. Središnji dio je velika Bitka kod Stubice, na koju će posjetitelji iz Zagreba moći stići i besplatnom autobusnom linijom ZET-a, koja će prometovati u subotu, 9. veljače od zagrebačkoga Glavnog kolodvora do Donje Stubice te natrag. Vozni red je usklađen s rasporedom događanja na manifestaciji pa iz Zagreba autobusi kreću u 10,00, 11,00, 12,00 i u 13,00 sati, a iz Stubice u 19,00, 20,00, 21,00, 22,00 i 23,00 sata.

Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije, kaže da je Seljačka buna – bitka kod Stubice značajna za turizam Krapinsko-zagorske županije te podsjetio kako je "Zagorje – bajka na dlanu" proglašeno najboljm kontinentalnim turističkim odredištem u Hrvatskoj.

Nikola Gospočić, gradonačelnik Donje Stubice, očekuje da će 9. veljače, na Dan bitke kod Stubice koja prikazuje Veliku seljačku bunu iz 1573. godine, kroz Donju Stubicu proći oko 10.000 ljudi, što je dvostruko više od broja stanovnika.

Jasmin Krizmanić, načelnik Gornje Stubice, poziva na Putanje kmetov, čiji će središnji dio biti ranije, odnosno 3. veljače, ispod Gupčeve lipe.

Očekuje se više od 250 sudionika na samom bojnom polju iz 23 udruge iz Hrvatske te udruga iz Mađarske, Slovenije, Slovačke i Italije. 


  isprintaj članak