Taj predivni Peking uskoro na programu HRT-a
HRT od 12. svibnja počinje s emitiranjem dokumentarnih filmova pod nazivom Taj predivni Peking. ...
Trnje – prostor i ljudi
U sklopu projekta Zagrebački kvartovi, Muzej grada Zagreba objavio je novu publikaciju, knjigu / katalog izložbe Trnje – prostor i ljudi. ...
Trebaju li muškarci častiti prilikom prvog spoja
Vječno je pitanje trebaju li muškarci častiti prilikom prvoga izlaska s nekom djevojkom (ženom). ...
Anketa


NALAZITE SE U > Ljepota
Znate li koje su dijete najpoznatije?
Objavljeno: 30.11.2011. 11:17  
Šest dijeta na testu
Šest dijeta na testu

Atkinsonova dijeta

Što je to?

Robert C. Atkins (1930.-2003.), američki kardiolog, razvio je način prehrane s puno bjelančevina i malo ugljikohidrata.

Što moram činiti?

U prva dva tjedna (prva faza dijete), jede se tri puta dnevno meso, riba, mliječni proizvodi, jaja, maslac, slanina, i to koliko god želite. Zabranjeno je jesti voće, krumpir, većinu povrća, kruh, tjestenine i rižu, te piti alkohol. Kasnije, u drugoj fazi dijete, dodaje se voće, više povrća, orašasti plodovi i malo integralnih proizvoda. Preporučuju se prateći treninzi izdržljivosti i snage.

Što se pri tom dešava u tijelu?

Bjelančevine nas čine sitima i tijelo ih teško može spremiti u obliku naslaga masnoće. Masnoće također dugo čine sitima. Odricanje od ugljikohidrata potiče mršavljenje - hormon glukagon.

Kako brzo ću smršaviti?

Do dva kilograma u tri dana. Nakon toga ide nešto sporije.

Koliko je zdrava?

Dijeta je posebno jednolična i siromašna balastnim tvarima. Prijeti pothranjenost važnim vitaminima (vitamin C, folna kiselina) i mineralima. Dobivenu težinu jedva netko može održavati nakon dijete. Većina stručnjaka je suzdržana prema Atkinsonovoj dijeti.


South beach

Što je to?

To je dijeta siromašna ugljikohidratima (“Low Crab”), koju je razvio američki kardiolog Arthur Agatston (68).

Što moram činiti?

U prva dva tjedna (prva faza), jede se puno ribe, nemasnog mesa, piletine, nemasnog sira, malo povrća, k tome ulje od maslina i uljane repice. Tek nakon trećeg tjedna (druga faza), dozvoljeno je više povrća, nešto voća i malo integralnih proizvoda. U trećoj fazi, koja počinje kada se dosegne željena težina, u čvrsti plan prehrane spadaju voće, povrće i integralni proizvodi. U svim fazama vrijedi: nema alkohola, nema proizvoda od bijelog brašna, nema krumpira, riže, tjestenine.

Što se pri tom dešava u tijelu?

Bjelančevine nas brzo čine sitim, potiču se hormoni koji razgrađuju masti.

Kako brzo ću smršaviti?

Šest do deset kilograma na mjesec.

Koliko je zdrava?

Pozitivna je koncentracija biljnih masnoća i općenito izbacivanje životinjskih masnoća koje povećavaju mogućnost srčanih oboljenja. Prva faza dijete je zbog izbacivanja ugljikohidrata vrlo jednolična i nije za preporuku. U fazi tri, South beach sliči sredozemnoj dijeti koja se, kao posebno zdrav način prehrane, može zadržati cijeli život.


Dijeta krvnih grupa

Što je to?

Alternativni njujorški liječnik Peter D’Adamo vjeruje da je krvna grupa presudna koje namirnice podnosimo. Namirnice stranog tipa izazivaju obrambene reakcije tijela i pomoću određenih bjelančevina (lekitini) zaustavljaju krv u venama. Tako može doći do ozbiljnih zdravstvenih poteškoća.

Što moram činiti?

Krvna grupa nula treba puno mesa, k tome voće i povrće, ali ne bi trebala uzimati proizvode iz žitarica i mlijeka. I krvna grupa A ne podnosi mlijeko, zato podnosi žitarice. Za krvnu grupu B su štetni riba i meso peradi, za ljude s krvnom grupom AB je najbolje da se odreknu svinjskog mesa. Ta pravila se trebaju poštovati cijeli život.

Što se pri tom dešava u tijelu?

Prema D’Adamu se rasterećuje metabolizam, te tako radi učinkovitije.

Kako brzo ću smršaviti?

U deset dana otprilike tri kilograma.

Koliko je zdrava?

Autor ne navodi znanstveno dobivene podatke koji bi potvrdili njegove ideje. Umjesto toga, preporučuje skupe nadomjesne namirnice ovisne o grupi koje sam prodaje. Doduše, ima smisla testirati se kod liječnika podnosite li mlijeko i pšenične bjelančevine.


Weight watchers

Što je to?

Program mršavljenja s grupnim sastancima. Svatko smije jesti što želi, ali samo u određenim količinama. Namirnice se raspoređuje prema bodovnom sustavu. Bodovi ovise o tome koliko kalorija i masnoća sadržava namirnica. Novo za sve s malo vremena: “flexpoint” sustav koji nadomještava grupne sastanke online brigom.

Što moram činiti?

Paziti na individualnu količinu bodova. Primjer: brokula ima ništa bodova. Ona može doći na tanjur u neograničenim količinama. Jedna kuglica sladoleda od vanilije nosi 4 boda. Znači njega bolje što manje jesti. Kako bi smršavila žena teška 90 kilograma, ovisno o tjelesnoj aktivnosti, može dnevno potrošiti od 22 do 27 boda. Pola sata vožnje biciklom donosi dva boda bonusa.

Što se pri tom događa u tijelu?

Smanjenjem količine kalorija tijelo mora posegnuti za vlastitim skladištima masnoće.

Kako brzo ću smršaviti?

Otprilike pola kilograma na tjedan.

Koliko je zdrava?

Sustav bodova je lako razumljiv, prilagodljiv, i omogućuje tu i tamo po koji slatkiš. Nemasne raznolike namirnice s 1200 do 1800 kalorija, praćene s programom gibanja, osiguravaju lagani i zdravi gubitak težine bez jojo-učinka. Sudionici u grupama uče sve o vezama u prehrambenoj znanosti, razlozima za prekomjernu težinu i potiču da se zajedno izdrži.


Glikemijska dijeta

Što je to?

Namirnice se dijele prema svom glikemijskom indeksu (GI), dakle prema tome koliko jako potiču porast šećera u krvi. Kod puno šećera u krvi, tijelo izlučuje puno inzulina koji kalorije "pakira" u masne stanice i tamo ih zadržava.

Što moram činiti?

Umjesto krumpira, riže, tjestenine, šećera i proizvoda od bijelog brašna jede se ribu, jaja, pileća prsa, proizvode od nemasnog mlijeka, povrće, voće i mahunarke. K tome ulje od maslina i uljane repice. Zbog visokog udjela šećera nisu dozvoljene banane, grožđe, dinje i mango.

Što se pri tom dešava u tijelu?

Količina inzulina u krvi ostaje niska. Zaustavlja se odlaganje masnoća i šećera u spremišta i smanjuju se napadi jake gladi.

Kako brzo ću smršaviti?

Do jedan kilogram u dva tjedna.

Koliko je zdrava?

GI (glikemijski indeks) se u svakodnevici teško može točno odrediti jer se mijenja ovisno o načinu spremanja namirnice pa već nešto maslaca može promijeniti GI. K tome svaki čovjek drukčije reagira, tako da GI prehrambenih namirnica individualno varira. Tko se samo orijentira prema GI-u, brzo će jesti previše masno. Osim toga, nema puno smisla iz jelovnika izbaciti mineralnim tvarima bogati krumpir. Glikemijska dijeta je dobra za dijabetičare jer ograničava uzimanje šećera.


Razdvajanje namirnica

Što je to?

Korijeni sežu do američkog liječnika Howarda Haya (1866.-1940.). Dozvoljene su samo prirodne namirnice. Izbor namirnica bi trebao odražavati kemijski sastav tijela, dakle 80 posto lužnatog sastava (npr. voće i povrće) i samo 20 posto kiselog sastava (npr. meso, riba, masnoće, kruh). Osim toga vrijedi slijedeće: bjelančevine (npr. meso, riba) i ugljikohidrate (npr. tjestenine, krumpir, riža) uvijek razdvajati.

Što moram činiti?

Meso i ribu nikada ne jesti zajedno s krumpirom, rižom ili tjesteninom, a kobasice i sir bez kruha. Ujutro lužnato, u podne bjelančevine, navečer dati prednost ugljikohidratima, dakle ujutro voćna salata, u podne odrezak sa salatom, a navečer tjestenina s povrtnim umakom.

Što se pri tom događa u tijelu?

Sprečava se nastajanje otpadnih tvari, potiče se metabolizam.

Kako brzo ću smršaviti?

Do tri i pol kilograma u sedam dana.

Koliko je zdrava?

Premalo se koriste proizvodi od mlijeka i žitarica. Uprkos tome, ova dijeta kroz svoj sastav osigurava uravnoteženu opskrbu namirnicama. Mnoga Haysove osnovna pravila znanstveno nemaju puno smisla. Ipak su učinkovita budući da se promjenom uobičajenih prehrambenih kombinacija automatski se manje jede.

  isprintaj članak