Najčistiji zrak na svijetu
Znanstvenici su uvjereni da su pronašli najčistiji zrak koji uopće nije onečišćen ljudskim djelovanjem. ...
Znate li išta o kopačima zlata?

Garimpeiro (rudar - kopač) u Brazilu ili Mozambiku, galamsey u Gani ili rudari nindže u Mongoliji često su okosnica lokalnih gospodarstava. ...
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Odredišta
Plesačica Isadora Duncan je učila nove pokrete gledajući treperenje palmi iz Vile Amalije također djela Schullera
Objavljeno: 29.05.2013. 12:20  
Šetnja Opatijom
Šetnja Opatijom

...lagano kroz povijest

Kako je ova ljepotica izgledala do polovice 19. st teško je predočiti. Za tadašnje vrijeme dosta veliko (sa stotinjak kuća) i mirno mjesto u kojem nitko nije ni dao naslutiti da će se ovdje okupljati ne samo lokalna (riječka) već i europska krema. Godine 1843. izgrađena je cesta koja je vodila od Rijeke do Opatije. Iginio Scarpa ugledni riječki trgovac, komu je već  tada bilo dosta užurbane Rijeke, odlučio je svoj mir potražiti u Opatiji. Našao je i više od toga ne sluteći da će postati osoba kojoj danas opatijski hotelijeri mogu zahvaljivati što je odlučio urediti stari objekt u današnjem parku Angiolina. Iginia Scarpau se punim pravom smatra začetnikom turizma u Opatiji. Tada,1844.godine, nakon što je kupio posjed sa objektom tik do mora od baruna Hallera von Hallersteina, kuću preuređuje u ljetnikovac i naziva ga po svojoj pokojnoj ženi Angiolini. Opatija polako počinje otvarati vrata brojnim gostima, vila postaje stjecište riječke kreme, a uskoro vilu posjećuju austrijska carica Marija Ana, hrvatski ban Josip Jelačić, botaničar Heinrich Noe i drugi koji, oduševljeni raslinjem i klimom, šire priču o Opatiji i tako pripremaju teren za buduće klimatsko lječilište. Vila je danas Muzej turizma.


Napisao: Marin Stipanić, slika: TZ grada Opatije


Ideju o osnivanju sanatorija je već imao Scarpin sin Paolo no prvi sanatorij je podigao Ignaz Scwarz, mađarski židov. Sanatorij se zvao Quissiana, danas na tom mjestu uspješno posluje Hotel Opatija. Zanimljivo je da je Leopold Schrötter von Kristelli, utemeljitelj bečke Katedre za laringologiju, ustanovio ljekovitu koncentraciju morskog aerosola u zraku Opatije i ukazao na ljekovitu vrijednost ovdašnje klime. 4. ožujka 1889., ukazom cara Franje Josipa, Opatija je proglašena liječilištem. Obalno šetalište danas nosi službeno ime upravo po njemu.

 

Habsburgovci ili ne?

Govoreći o obitelji Habsburg bude se podijeljene emocije.S jedne strane riječ je o plemstvu koje je od 1527. do 1918.godine vladalo Hrvatskom ne uvijek najnježnijom rukom, a s druge strane, nakon svih vlasti njih se prihvaća ipak s dosta više razumijevanja. Rekao bih da se pojavljuje i određeno žaljenje prema Habsburgovcima. Jedan od razloga za to leži u tome što s carem i kraljem Franjom Josipom  dolazi do najblistavijeg razvoja Opatije i Rijeke. Uvažavajući Habsburgovce, uvažavamo razdoblje kada je Opatija bila drugi turistički centar Austro-Ugarske, odmah iza Karlovih Vary, a Rijeka druga luka države, odmah nakon tada neprikosnovenog Trsta.

 

Jadranska Nica

Stara dama, jadranska Nica, Beč na moru, samo su neki od nadimaka koji su Opatiji nadjenuli posjetitelji iz svih dijelova svijeta. Da bi razumjeli ovaj posljednji dovoljno je samo nekoliko minuta prošetati se šetnicom uz more koju domaći zovu "Lungomare" (u prijevodu: šetnica uz more). Austrijska arhitektura se osjeti na svakom koraku, prekrasne vile okružene parkovima, raslinjem iz svih dijelova svijeta, hoteli na austrijski način. Razlog tome je „Društvo južnih željeznica“ i njihov ravnatelj Friedrich Julius Schuller. Sagradili su prvi hotel na istočnoj strani Jadrana, opatijski hotel Kvarner. Prvotna ideja o sanatoriju na tom mjestu se izjalovila, što i bolje jer ja kao ni vi dragi čitatelji vjerovatno, ne bih volio se lječiti znajući da su pod mnom ležale stotine opatijaca. Da,ovdje se nalazilo opatijsko groblje koje je premješteno na drugu lokaciju a Austrijanci su uspjeli za samo deset mjeseci sagraditi prvi opatijski hotel na kojem su radile zanatlije iz gotovo cijele Austro-Ugarske monarhije.

 

Društvu južnih željeznica

Hotel Imperijal ili hotel Moskva kako je nazvan u vrijeme jugoslavensko-sovjetske ljubavi može ispričati povijest vlasti na ovom području, samo po imenima koja je nosio. Prije no što je postao Moskva nosio je ime Regina Elena po ženi Viktora Emanuela trećeg. Nakon razlaza sa Informbiroom dobiva naziv Central, a od 1966.g. današnje ime Central. Hotel je nudio gostima sav onodobni luksuz, od centralnog grijanja do bazena i, kasnije, kinematografa koji su hodnicima bili povezani sa središnjicom hotela. Ne treba čuditi da su hotel za svoje boravke birali Franjo Josip I. i James Joyce i Josip Broz Tito, koji je ovdje gostovao 1946., po prvi puta stupivši na tlo matici vraćene Istre. Plesačica Isadora Duncan je učila nove pokrete gledajući treperenje palmi iz Vile Amalije također djela Schullera. U zahvalu, Schuller je dobio bistu koja se danas nalazi u parku Angiolina.

Za sjaj Opatije zaslužne su i druge osobe, npr. kipar Rathausky koji je napravio bistu samom Schulleru (nalazi se u parku Angiolina među bananama). Napravio je fontanu Helios i Selena u parku Sv.Jakova te kip Madonne del Mare koja se nekoć nalazila na mjestu današnjeg simbola Opatije - Djevojke s galebom. Danas je Madonna del Mare smještena pored crkvice Sv.Jakova. Priča kako se Madonna našla u Opatiji je povezana s jednom tragedijom. Pred Uskrs 1891. godine grof Arthur von Kesselstadt je nestao na valovima nedaleko stijena gdje je danas kamena djevojka, život je izgubila i njegova žena, grofica Fries dok je spašen bio jedino njihov maleni sin Georg. Kip Madonne del Mare je postavljena da bi bdjela nad dušama pokojnih i bdjela je sve dok ju nevrijeme nije srušilo. Danas je tamo već spomenuta djevojka postavljena polovicom 20.st.

 

Gdje odsjesti, gdje se zabaviti

Nakon što se prošetate i razgledate znamenitosti Opatije, najbolje je sjesti, opustiti se i kušati neku od primorskih jela koju će vam ljubazno poslužiti u restoranima Bevanda, Sv.Jakov, Laurus (malo iznad Opatije) ili odlučite li se još malo prošetati obalnim putem do Voloska naići ćete na zavidan broj restorana za to malo, ali slikovito mjesto. Restorani poput Amfore, Plavog podruma, Le Mandraća svakako će ispuniti i najzahtjevnija očekivanja ljubitelja ribe i vina.

Za one željne samo opuštanja uz piće ili dva tu su barovi Monokini, Amadeus, Hemingway, Galija, D`Or, Mimoza te za sladokusce Krašov Choco bar na glavnoj prometnici nasuprot hotela Agave te mnogi drugi. Navečer se možete rasplesati u Hemingwayu, Galiji, disco clubu Seven a tu su i Hoya, Villa Vranješ, Coloseum...

Igračnica ne nedostaje u Opatiji a njihova svjetlucava svjetla podsjećaju da smo u balkanskom Monte Carlu.

 

Jesen i zima u Opatiji

Ljeto je na zalazu, jesen kuca na vrata, pripremite se za dolazak na Marunadu koja se održava u okolnim mjestima Opatije. To je gastronomski festival ili kako domaći kažu „fešta od maruna“ poznat po slasnom voću. Na glasu su smokve, grožđe, masline, osobito trešnje, samoniklo bilje i kesteni - maruni. U drugoj polovini listopada, u Lovranu, Dobreču i Lignju svake se godine održava Marunada - fešta od kestena.

Ime je dobila po izuzetno kvalitetnoj vrsti krupnoga pitomog kestena maruna, koji u Hrvatskoj raste samo na liburnijskom prostoru od Ike do Mošćeničke Drage. Sladokusci će doći na svoje dođu li na vikend krajem studenog kada se održava Festival čokolade. Ljubitelji nešto egzotičnije hrane neka posjete Dane kineske kuhinje dok ljubitelji kave sve o svom omiljenom napitku mogu saznati na Festivalu kave. Za one željne ludovanja a da ih nitko ne prepozna tu je karneval na koji dolaze grupe kako iz cijele Lijepe naše tako i inozemne maškarane grupe ,a u sklopu karnevala se održava i niz drugih manifestacija (Dječja povorka, nezaobilazna Balinjerada...).

Vidite li mnoštvo ljepotica koje šeću Opatijom u veljači zaustavite jednu, upoznajte se možda s budućom Miss Universe of the World jer Miss Universe of Croatia se održava u Kristalnoj dvorani Hotela Kvarner, kao i Hrvatski radijski festival, Dora, Opatijske serenade.... No prije toga treba proslaviti Novu Godinu bio to romantičan doček u nekom od hotela, doček na ljetnoj pozornici ili već neki drugi odabir sigurno će biti za pamćenje. Obilazak Opatije smatram nepotpunim ako se ne razgleda barem Park i Villu Angiolinu, Park Sv. Jakova, Fontanu - Helios i Selena, Djevojku s galebom,

Umjetnički paviljon Juraj Matija Sporer, crkvu Sv. Jakova, Madonnu, Spomenik Friedrichu Juliusu Schulleru, Hotel Kvarner, Hotel Imperial, ljetnu pozornicu, crkvu Marijina Navještenja, VilluAmaliju te luku.


  isprintaj članak