Najčistiji zrak na svijetu
Znanstvenici su uvjereni da su pronašli najčistiji zrak koji uopće nije onečišćen ljudskim djelovanjem. ...
Znate li išta o kopačima zlata?

Garimpeiro (rudar - kopač) u Brazilu ili Mozambiku, galamsey u Gani ili rudari nindže u Mongoliji često su okosnica lokalnih gospodarstava. ...
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Anketa


Suživot s turizmom i održivo upravljanje baštinom i turizmom
Objavljeno: 20.03.2019. 08:38  
Šibenik će od 2. do 5. svibnja biti domaćin prve Međunarodne znanstveno – stručne konferencije Proceed with Care - Nastavimo s pažnjom
Šibenik će od 2. do 5. svibnja biti domaćin prve Međunarodne znanstveno – stručne konferencije Proceed with Care - Nastavimo s pažnjom

Suživot s turizmom i održivo upravljanje baštinom i turizmom u područjima vrijedne kulturne i prirodne baštine s naglaskom na svjetskoj kulturnoj baštini pod zaštitom UNESCO-a glavne su teme konferencije Proceed with Care.

U Šibeniku će se od 2. do 5. svibnja po prvi puta održati Međunarodna stručno-znanstvena konferencija pod nazivom Proceed with Care - Nastavimo s pažnjom u organizaciji Nacionalne udruge za interdisciplinarno djelovanje na području baštine i turizma. U Hrvatskom narodnom kazalištu Šibenik priznati svjetski stručnjaci bavit će se važnim pitanjem rastućeg sukoba između prekomjernog turizma te zaštite kulturnog okruženja, povijesnih gradova, spomenika i nalazišta, osobito onih koji su uvršteni na Popis svjetske baštine UNESCO-a. Konferencija će okupiti priznate domaće i inozemne stručnjake iz znanstvenih područja. Glavni cilj konferencije Proceed with Care je okupiti istraživače i stručnjake iz cijelog svijeta kako bi zajedničkom svijesti, znanjem i iskustvom pronašli rješenja za održiv turistički rast svjetskih prijestolnica turizma. Konferencija će nam predstaviti najnovija akademska i znanstvena istraživanja, istraživanja na terenu, strategije, tehnike i alate. 

 

Kako organizirati „suživot" s turizmom u prijestolnicama kulture

Glavna misao vodilja konferencije Proceed with Care je „Suživot s turizmom". U Šibenik dolaze vrhunski svjetski stručnjaci iz područja očuvanja kulturne baštine. Tako će svoje znanje i iskustvo podijeliti keynote govornici: Yonca Erkan, Michael Turner, Ludwig Thorsten, Antonio Miguel Nogués-Pedregal, Yoel Mansfeld, Benno Albrecht, Juan Manuel Corso Sarmiento, Cristina Jover Fontanals, Mar Santamaria, Dimitri Ioannides te regionalni stručnjaci. 

Bit će obuhvaćene dvije glavne tematske cjeline; prva će se baviti strategijama i tehnikama projektiranja i planiranja turističkih lokacija i infrastruktura za održivo upravljanje baštinom i turizmom u područjima vrijedne kulturne i prirodne baštine s naglaskom na svjetskoj kulturnoj baštini pod zaštitom UNESCO-a. 

Druga kategorija odnosi se na komunikacijske strategije i tehnike za ugradnju održivih planerskih i dizajnerskih rješenja gdje će se raspravljati i o strategijama smještanja baštinskog turističkog odredišta te određivanje njezine brend arhitekture. Cilj konferencije je također informiranje predstavnika svih institucija koje donose izvršne odluke o očuvanju prostornih i kulturnih bogatstva, ali i o razvoju i ostvarenju održivog turizma, od državne do lokalne administracije, lokalnih zajednica do poduzetnika u kulturi i turizmu. 

 

Zašto Hrvatska, zašto Šibenik?

Hrvatska na UNESCO-ovoj listi ima važnuo mjesto, mala je država sa čak 10 prepoznatljivih svjetskih baština UNESCO-a. Hrvatska ujedno ovisi o turističkom gospodarstvu i upravo zato treba na vrijeme  poduzeti korake da pretjerani turizam trajno ne poništi razlog svog nastanka i postojanja, ljepotu i jedinstvenost prirodne raznolikosti i baštinjenog kulturnog identiteta. 

Šibenik je grad s dva spomenika na UNESCO-voj listi, katedrala sv. Jakova i tvrđava sv. Nikole. Uz to, ima i jedinstvenu povijesnu jezgru i okolinu bogatu prirodnom i materijalnom i nematerijalnom kulturnom baštinom. Ujedno je i turistički grad koji zasada uspijeva održati uravnoteženi odnos između rastućeg turizma i očuvanja identiteta grada i baštinjenih kulturnih i prirodnih vrijednosti. 

 

Bez održivog razvoja u turizmu nema niti doživljaja kao temelja ponude turističkog odredišta

Mnogim mjestima s UNESCO-ve liste, kao što su Dubrovnik, Plitvička jezera, Venecija ili Barcelona, prijete naizgled nepremostivi izazovi koji bi uskoro mogli zahvatiti i ostale obalne gradove Hrvatske. Ulažu se mnogi napori da se mogući problemi prepoznaju na vrijeme i spriječe, a za ove koji su postojeći da se nađe odgovarajuće upravljanje posjetiteljima i odredištima. Stoga, stručno-znanstvena konferencija Proceed with Care - Nastavimo s pažnjom namjerava postati trajno godišnje okupljanje svjetskih autoriteta, priznatih autora i istraživača te ujedno smjestiti Hrvatsku kaopokretača u području očuvanja materijalne i nematerijalne baštine. Za vrijeme trajanja konferencije svim sudionicima bit će omogućen besplatan ulaz u Muzej grada Šibenika. 

 

Organizatori konferencije

Nacionalna udruga za interdisciplinarno djelovanje na području turizma i baštine, ICOMOS Hrvatska, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Doktorski studij Arhitektonskog fakulteta u Veneciji (Università Iuav di Venezia, Scuola di dottorato), Arhitektonski odjel Politehnike u Barceloni (DPA ETSAB UPC), IPU; Institut za povijest umjetnosti u Zagrebu, Centar za marketing i odnose s javnostima, Fakulteta društvenih znanosti Sveučilišta u Ljubljani (Center za marketing in odnose z javnostmi), Fakultet za družbene vede, Univerza v Ljubljani), IRMO; Institut za razvoj i međunarodne odnose u Zagrebu, Hrvatski odbor Icomosa, Aries_Juračić Skorup arhitekti iz Zagreba, Muze iz Zagreba, Agencija IMC iz Zagreba. 

  isprintaj članak