Dezinfekcija doma na pametan način
Kako najbolje pristupiti čišćenju u kućanstvu, kao i prepoznati i dezinficirati neka mjesta s uobičajenim žarištem klica. ...
Koronavirus smanjio zagađenje zraka u Europi i svijetu
Objavljene karte prikazuju promjene u količini dušičnog dioksida (NO2) - zagađivača koji uglavnom nastaje od upotrebe fosilnih goriva. ...
Stjuardese se najviše bolje požara u avionu
Čak 44,5 % kabinskog osoblja vidjelo putnike kako pokušavaju obaviti spolni odnos u zahodu zrakoplova, a od njih je dva i pol posto dobilo ponudu da se pridruže ...
Anketa


NALAZITE SE U
Kako pomoći službama sigurnosti da rade svoj posao?
Objavljeno: 17.06.2012. 17:07  
Sigurno letenje zrakoplovom
Sigurno letenje zrakoplovom


- Budite na oprezu i odmah prijavite službama sigurnosti svaku sumnjivu aktivnost.

- Dođite dovoljno rano u zračnu luku kako biste imali dovoljno vremena za kontrolu prtljage. Uukoliko putujete s djecom, starijim osobama ili s osobom s invaliditetom još više poranite.

- Shvatite da su službe sigurnosti tu radi vas, kako bi vam osigurale siguran let.

- Budite pristojni, tihi, slijedite upute te u potpunosti surađujte prema njihovim zahtjevima.

- Budite spremni odgovarati na pitanja, no ne započinjite duge razgovore s njima. Budite jasni i kratki.

- Ne šalite se na temu terorizma, bombi, pištolja, otmica ili sličnih stvari protiv koje se osoblje službe sigurnosti bori. Te su šale neprikladne te vas mogu dovesti u prilično nezgodnu situaciju.

- Sami spakirajte svoju prtljagu. Budite spremni odgovoriti na pitanja o tome tko je pakirao kovčege, jeste li ih ostavljali igdje bez nadzora, jeste li primili na dar nešto od nepoznatih osoba, te nosite li sobom neke zabranjene predmete.

- Pripremite svu potrebnu dokumentaciju za pregled.

- Ukoliko vam je za putovanje potrebna putovnica, provjerite je li važeća i ima li sve potrebne podatke.

- Na vrijeme se raspitajte što smijete unositi u ručnoj prtljazi u zrakoplov. Neke stvari, koje vi možda smatrate potpuno bezopasnima, poput metalne turpijice za nokte ili igala za pletenje, su zabranjene!

- Stvari nikada ne omatajte prije puta. Službenici sigurnosti morat će ih odmotati ukoliko rendgenskim zrakama ne uspiju vidjeti što se nalazi unutra.

- Ne natrpavajte prtljagu nepotrebnim stvarima. Prepunu torbu će kontrolori morati isprazniti zbog pregleda, što će napraviti nepotrebnu gužvu u redu za kontrolu prtljage.

- Sva ručna prtljaga, kao i torbice, pregledava se i ručno.

- Poštedite službu sigurnosti, a i sebe neugodnosti. Ukoliko smatrate da će vam biti neugodno ako se neki predmet izvadi iz torbice pred masom ljudi, radije ga ostavite kod kuće.

- Nikada ne ostavljajte prtljagu bez nadzora.

- Parkirajte vozilo samo na dozvoljenim mjestima na parkiralištima i ne ostavljajte ga bez nadzora prilikom utovara ili istovara prtljage. Pravila parkiranja u zračnim lukama su vrlo stroga i moglo bi vam se dogoditi da vas dočeka kazna, koja je poprilično velika.

- Nikada ne primajte poklone od nepoznatih ljudi.

- Ne približavajte se napuštenim torbama i odmah ih prijavite službama sigurnosti.

- Označite prtljagu tako da bude lako prepoznatljiva. Neka vaše torbe budu jedinstvene, no izbjegavajte ukrase koji mogu zapeti na pokretnoj traci.

- Ne odlažite podizanje prtljage kod dolaska na odredište buduĆi da bi je netko mogao pokupiti prije vas.

 

POSEBNO:

Ispričali ste neukusan vic, pa što?

Kontrola u zračnim lukama je stroga kako bismo mogli sigurno letjeti. A sigurnost nije nešto sa čime se trebamo šaliti.

- Svi komentari o bombama, terorizmu, puškama i sl. koje čuje osoblje zračne luke bit će prijavljeni i istraženi.

- Poznati su slučajevi uhićenja osoba koje su ispričale neukusne viceve. Kazne uključuje velike kazne i zatvor.

- Ukoliko smatrate da je dobra “fora” reći kontroloru da dobro pregleda prtljagu vašeg prijatelja budući da je u njoj možda vatreno oružje, suzdržite se. Jer upravo će se to i dogoditi, uz veliku gužvu i mnoštvo pitanja.

- Začinili biste dosadno i dugotrajno čekanje u redu ispričavši kako vam je bivša psihotična djevojka, koja je ujedno i stručnjak za eksploziv, pomogla u pakiranju kovčega? Razmislite ponovno, ne treba vam toliko zaČina u životu. Usput, ukoliko imate bivšu djevojku koja odgovara ispričanoj priči besplatan savjet: ne puštajte je ni blizu prtljazi.

- Ne možete se suzdržati od glasne objave svim prisutnima da malo kasnite jer ste se zadržali u lokalnom kafiću redajući runde s pilotom koji se toliko napio da nije mogao ustati sa stolice? Suzdržite se. U protivnom bi vam s moglo dogoditi da ćete letjeti sa stotinjak putnika, bijesnih što je zbog vaše šale let kasnio nekoliko sati. Samo se nadajte da je osiguranje u avionu i na željenom odredištu jednako učinkovito kao i u polaznoj luci.


  isprintaj članak