U Turskoj nemaju zakon o homoseksualnosti
Navršenih od 18 godina starosti je i dobna granica za dozvolu ulaska u barove i klubove koji prodaju alkohol. ...
Muškarca se pozna po gaćama
Materijal od kojeg se proizvedi muške gaće mora biti vrhunske kakvoće. ...
Turizam je treća izvozna grana svijeta
Prošlu godinu odlikuje održiv rast u mnogim odredištima. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Prehrana
Well done ili bien cuit?
Objavljeno: 08.04.2018. 08:31  
Sigurno sočan odrezak
Sigurno sočan odrezak

Kako bi odrezak sigurno bio dobrog okusa, ponajprije morate imati povjerenja u vašeg mesara. On je taj koji se treba pobrinuti da u vašu košaru dospije mekani odrezak. Preduvjeti za to su da meso mora biti prvorazrednog životinjskog podrijetla i obješeno najmanje 14 dana. Vrlo je važna potpuna crvena boja i ugodno svježi miris. Kod rezanja bi meso trebalo pokazati čvrstoću i mjesto zareza bi trebalo ostati sjajno. Osim toga odrezak ne mora uvijek biti krto meso, već može biti i prošaran masnim žilicama.

 

Klasični stupnjevi ispečenosti odreska

Vrijeme pečenja odreska ovisi o debljini mesa, težini i temperaturi pečenja. Sljedeći napuci vrijede za 200 g težak file odrezak od 2,5 cm debljine.

Slobodna procjena: po centimetru debljine mesa jedna minuta pečenja više ili manje. Zapamtiti: Tvrđe komaei mesa (npr. ramstek, hufstek) se mora peći 1 do 2 minute dulje sa svake strane. Za meso s kostima (npr. T-bone odrezak) je potrebno najmanje dvostruko vrijeme pečenja.

 

A - na plavo: (engleski: raw, francuski: bleu) Odrezak ima tanku, jaču smeđu koricu i iznutra je sirov.

Vrijeme pečenja: minutu sa svake strane. 

 

B - krvavo ili vrlo engleski (engleski: rare, francuski: saignant): Odrezak je iznutra ružičaste boje i ima vrlo izraženu crvenu boju u sredini.

Vrijeme pečenja: približno 3 minute sa svake strane. 

 

C - napola ružičasto ili engleski (engleski: medium, francuski: á point): Odrezak je iznutra skoro potpuno pečen i ima vrlo usku ružičastu traku u sredini.

Vrijeme pečenja: oko 5 minuta sa svake strane.

 

D - do kraja pečen (engleski: well done, francuski: bien cuit): Odrezak iznutra više nije ružičast.

Vrijeme pečenja: približno 8 minuta sa svake strane. 

  isprintaj članak