Boraks – Počnite ga koristiti u svakodnevnom životu

Boraks je prirodni mineral koji nastaje sezonskim isparavanjem slanih jezera, a sastoji se od vode, natrija, kisika i bora. ...
Svaki peti rimski car rođen je u Srbiji
Jeste li znali da je od 18 rimskih careva, svaki peti rođen na području današnje Republike Srbije? ...
Kada krenemo hvalisavo pričati o tisuću otoka...
I sada zamislite izraz lica prosječnog Šveđanina kad mu neki naši veliki turistički stručnjaci, koji većinom nikada u životu nisu ni ljetovali u inozemstvu, kre ...
Anketa


NALAZITE SE U > Prehrana
Well done ili bien cuit?
Objavljeno: 08.04.2018. 08:31  
Sigurno sočan odrezak
Sigurno sočan odrezak

Kako bi odrezak sigurno bio dobrog okusa, ponajprije morate imati povjerenja u vašeg mesara. On je taj koji se treba pobrinuti da u vašu košaru dospije mekani odrezak. Preduvjeti za to su da meso mora biti prvorazrednog životinjskog podrijetla i obješeno najmanje 14 dana. Vrlo je važna potpuna crvena boja i ugodno svježi miris. Kod rezanja bi meso trebalo pokazati čvrstoću i mjesto zareza bi trebalo ostati sjajno. Osim toga odrezak ne mora uvijek biti krto meso, već može biti i prošaran masnim žilicama.

 

Klasični stupnjevi ispečenosti odreska

Vrijeme pečenja odreska ovisi o debljini mesa, težini i temperaturi pečenja. Sljedeći napuci vrijede za 200 g težak file odrezak od 2,5 cm debljine.

Slobodna procjena: po centimetru debljine mesa jedna minuta pečenja više ili manje. Zapamtiti: Tvrđe komaei mesa (npr. ramstek, hufstek) se mora peći 1 do 2 minute dulje sa svake strane. Za meso s kostima (npr. T-bone odrezak) je potrebno najmanje dvostruko vrijeme pečenja.

 

A - na plavo: (engleski: raw, francuski: bleu) Odrezak ima tanku, jaču smeđu koricu i iznutra je sirov.

Vrijeme pečenja: minutu sa svake strane. 

 

B - krvavo ili vrlo engleski (engleski: rare, francuski: saignant): Odrezak je iznutra ružičaste boje i ima vrlo izraženu crvenu boju u sredini.

Vrijeme pečenja: približno 3 minute sa svake strane. 

 

C - napola ružičasto ili engleski (engleski: medium, francuski: á point): Odrezak je iznutra skoro potpuno pečen i ima vrlo usku ružičastu traku u sredini.

Vrijeme pečenja: oko 5 minuta sa svake strane.

 

D - do kraja pečen (engleski: well done, francuski: bien cuit): Odrezak iznutra više nije ružičast.

Vrijeme pečenja: približno 8 minuta sa svake strane. 

  isprintaj članak