Sve više bečkih restorana gostima ograničava vrijeme boravka
Posjetiteljima koji žele duže vremena ostati u restoranu preporučuju se kasnije dolaženje pa to svakako imajte na umu prilikom idućeg posjeta Beču. ...
Zagreb nudi neke od najprivlačnijih ponuda na globalnoj turističkoj digitalnoj platformi priceless.com
Korisnici mogu istraživati Zagreb noću u legendarnom starinskom Yugu ili upoznati divlju stranu grada u ekskluzivnom posjetu ZOO gdje će hraniti životinjd. ...
Opušak vas može puno stajati
Tko baci iz automobila goreću cigaretu ili otpad poput limenke od pića, bocu ili papir, ne samo da stvara smeće uz naše prometnice, već i riskira plaćanje opome ...
Anketa


NALAZITE SE U > Prehrana
Well done ili bien cuit?
Objavljeno: 08.04.2018. 08:31  
Sigurno sočan odrezak
Sigurno sočan odrezak

Kako bi odrezak sigurno bio dobrog okusa, ponajprije morate imati povjerenja u vašeg mesara. On je taj koji se treba pobrinuti da u vašu košaru dospije mekani odrezak. Preduvjeti za to su da meso mora biti prvorazrednog životinjskog podrijetla i obješeno najmanje 14 dana. Vrlo je važna potpuna crvena boja i ugodno svježi miris. Kod rezanja bi meso trebalo pokazati čvrstoću i mjesto zareza bi trebalo ostati sjajno. Osim toga odrezak ne mora uvijek biti krto meso, već može biti i prošaran masnim žilicama.

 

Klasični stupnjevi ispečenosti odreska

Vrijeme pečenja odreska ovisi o debljini mesa, težini i temperaturi pečenja. Sljedeći napuci vrijede za 200 g težak file odrezak od 2,5 cm debljine.

Slobodna procjena: po centimetru debljine mesa jedna minuta pečenja više ili manje. Zapamtiti: Tvrđe komaei mesa (npr. ramstek, hufstek) se mora peći 1 do 2 minute dulje sa svake strane. Za meso s kostima (npr. T-bone odrezak) je potrebno najmanje dvostruko vrijeme pečenja.

 

A - na plavo: (engleski: raw, francuski: bleu) Odrezak ima tanku, jaču smeđu koricu i iznutra je sirov.

Vrijeme pečenja: minutu sa svake strane. 

 

B - krvavo ili vrlo engleski (engleski: rare, francuski: saignant): Odrezak je iznutra ružičaste boje i ima vrlo izraženu crvenu boju u sredini.

Vrijeme pečenja: približno 3 minute sa svake strane. 

 

C - napola ružičasto ili engleski (engleski: medium, francuski: á point): Odrezak je iznutra skoro potpuno pečen i ima vrlo usku ružičastu traku u sredini.

Vrijeme pečenja: oko 5 minuta sa svake strane.

 

D - do kraja pečen (engleski: well done, francuski: bien cuit): Odrezak iznutra više nije ružičast.

Vrijeme pečenja: približno 8 minuta sa svake strane. 

  isprintaj članak