Iznenađujuće činjenice o fakultetima u SAD-u
Fakulteti se često međusobno natječu u tome koji je kampus najdomljiviji i koji će pridobiti najviše studenata. ...
Posjetili su 10 restorana brze hrane, nezadovoljni označavanjem alergena
Stručnjaci Međunarodnog instituta za potrošačka istraživanje (MIPOR) posjetili su 10 restorana brze hrane u pet slovenskih gradova i provjerili je li označavanj ...
Sa završenim studijem psihologije može se ostvariti krasan posao i napredovanje u njemu
Kako je područje psihologije toliko raznoliko, mogućnosti zaposlenja su beskrajne! ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Jedenje sira može nadoknaditi oštećenje krvnih žila unesenom soli
Objavljeno: 19.03.2020. 06:53  
Sir štiti krvne žile od oštećenja zbog prekomjernog unosa soli
Sir štiti krvne žile od oštećenja zbog prekomjernog unosa soli

Snimio: Željko Marušić

 

Ljubitelji sira mogu se početi veseliti. Prema istraživanju Državnog sveučilišta Pennsylvania, antioksidanti koji su prirodno prisutni u siru mogu pomoći u zaštiti krvnih žila od oštećenja zbog visoke razine soli u hrani.

Jedenje sira može očito nadoknaditi oštećenje krvnih žila uzrokovanih soli prema istraživanjima na Sveučilištu Pennsylvania State (PennState). Njihovi istraživači su otkrili da je kod odraslih koji su jeli hranu bogatu natrijem došlo do zakrečenja krvnih žila. Međutim, kada su iste odrasle osobe jele četiri obroka sira dnevno, takav učinak nije primijećen.

Billie Alba, voditeljica istraživanja tijekom doktorata na Sveučilištu PennState, rekla je da bi rezultati mogli pomoći ljudima da jedu ukusnu hranu, a istovremeno smanje opasnost od previše soli u njihovoj prehrani. "Postoji veliki pritisak za smanjenje natrija iz hrane, ali mnogim je ljudima to teško", rekla je Alba. "Možda je dobar način uključivanje više mliječnih proizvoda, poput sira, u prehranu kako bi se smanjila opasnost od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti i poboljšalo zdravlje žila bez smanjenja unosa natrija."

 

Poboljšanje zdravlja srca

Dok je natrij mineral koji je od životnog značaja za ljudsko tijelo u malim količinama, istraživači vjeruju da ga previše povećava opasnost od kardiovaskularnih bolesti poput visokog krvnog tlaka. Američka udruga za srce preporučuje ne više od 2.300 miligrama (mg) natrija dnevno, a idealna količina za većinu odraslih je oko 1.500 mg.

Prema dr. Lacy Alexanderu iz PennStatea, prethodna istraživanja pokazala su povezanost između jedenja mliječnih proizvoda - čak i sira bogatog natrijem, i poboljšanog zdravlja srca. "Istraživanja su pokazale da ljudi koji pojedu preporučeni broj mliječnikh obroka ili mlijeka dnevno obično imaju niži krvni tlak i bolje zdravlje srca i krvnih žila općenito", rekla je Alexander i dodla: "Željeli smo pomnije pogledati ove odnose i ispitati neke točne mehanizme pomoću kojih sir, mliječni proizvod, može utjecati na zdravlje srca."

 

Četiri različite dijete

Istraživači su za ovo istraživanje uzeli 11 odraslih osoba za ispitanike, od kojih je svaka od njih osam dana slijedila četiri različite dijete: 

- dijeta s niskim udjelom natrija bez mliječnih proizvoda; 

- dijeta s niskim udjelom natrija s visokim udjelom sira; 

- dijeta bogata natrijem, bez mlijeka; 

- dijeta s visokim udjelom natrija i sira. 

U dijeti s malo natrija sudionici su unosili 1.500 mg soli dnevno, dok je dijeta s visokim natrijem sadržavala 5.500 mg soli dnevno. Dijeta sa sirom uključivala je 170 grama ili oko četiri obroka različitih sireva dnevno. Na kraju svake tjedne prehrane, ispitanici su odlazili u laboratorij na ispitivanje.

Istraživači su stavili sićušna vlakna pod kožu sudionika i primijenili malu količinu lijeka acetilkolina, spoja koji signalizira krvnim žilama da se opuste. Proučavajući kako su se krvne žile svakog ispitanika odazvale na lijek, znanstvenici su mogli izmjeriti funkciju krvnih žila. Sudionicima je također mjeren krvni tlak i uzeti su uzorci mokraće kako bi se uvjerili da su unijeli pravu količinu soli tijekom tjedna.

 

Antioksidanti pridonose pozitivnom učinku

Utvrđeno je da krvne žile dobrovoljaca nisu tako dobro reagirale na acetilkolin nakon tjedan dana dijetom bogatom natrijem bez sira. Međutim, to nije primijećeno nakon dijeta s visokim natrijem i sirom. "Dok su sudionici provodili dijetu bogatu natrijem bez sira, vidjeli smo da njihova funkcija krvnih žila opada na ono što obično vidimo kod ljudi s velikom mogućnošću obolijevanja od srčanih i krvožilnih bolesti", objasnio je Alexander. "Ali kada su unijeli istu količinu soli i sira bili su jedan od izvora soli, ti su učinci u potpunosti izbjegnuti."

Prema Albi, istraživači nisu sigurni da je učinak uzrokovan određenim hranjivim sastojkom u siru, ali podaci govore da antioksidanti u siru mogu biti čimbenik koji pridonosi. "Unos visoke razine natrija dovodi do povećanja molekula koje oštećuju zdravlje krvnih žila i općenito zdravlje srca", objasnila je Alba. "Postoje znanstveni dokazi da hranjive tvari na bazi mlijeka, posebno peptidi koji nastaju tijekom probave mliječnih proteina, imaju korisna antioksidacijska svojstva, što znači da mogu uhvatiti ove molekule oksidansa i zaštititi ih od štetnih fizioloških učinaka." 

_________________________

Važna napomena: Ovaj članak sadrži samo opće podatke i ne smije ga se koristiti za samodijagnozu ili samoliječenje, niti može zamijeniti posjet liječniku.

  isprintaj članak