U Baški otvorena trgovina ručno rađenih mirisnih suvenira
Nakon što su se 15 godina prodavali na štandu, ručno rađeni suveniri Kiki dobili su trgovinu. Iako je dolazak turista na Krk neizvjestan, vlasnica obrta Suzana ...
Paprika
Ostavimo li da plodovi potpuno dozriju na stabljici, paprika će prestati cvjetati. ...
Kako očistiti prijenosno računalo puno mikroba
Za vrijeme dok se suši pametno računalo upotrijebite vrijeme i operite ruke! Na taj način nećete vratiti klice na svoj novo dezinficirani uređaj. ...
Anketa


Upoznavanjei s više od trideset mjesta industrijske baštine grada Siska
Objavljeno: 03.12.2019. 08:52  
Sisak u petak dobiva novu turističku atrakciju: Info centar industrijske baštine
Sisak u petak dobiva novu turističku atrakciju: Info centar industrijske baštine

Sisak će, kao nekadašnji industrijski div, otvorenjem "Info centra industrijske baštine – Holandska kuća” u petak, 6. prosinca s početkom u 18 sati, predstaviti povijesno i kulturno bogatstvo koje je obilježilo povijest grada od druge polovice 19. stoljeća do danas.

 "Sisak je poznat po svojim arheološkim ostacima, utvrdi Stari grad iz 16. stoljeća, staroj gradskoj jezgri, rijekama Savi, Kupi i Odri, a pola Parka prirode Lonjsko polje je u sastavu Siska. Kada se tome doda i industrijska baština, onda sve zajedno postaje snažna mogućnost za budući razvoj”, rekao je Vlatko Čakširan, ravnatelj Gradskog muzeja Sisak, jedan od pokretača spomenutog projekta.

„Holandska kuća" je prvi info-centar industrijske baštine u Republici Hrvatskoj. Projekt je grada Siska i partnera vrijedan više od 29 milijuna kuna i iznimno vrijedan doprinos očuvanju hrvatske industrijske i kulturne baštine, te temelj budućeg razvoja kulturnog turizma kao posebnog oblika turističke ponude.

Uz info-centar koji pruža osnovne informacije, Holandska kuća sadrži i interpretacijski centar u kojem će se korisnici kroz inovativne i interaktivne digitalne sadržaje moći upoznati s više od trideset mjesta industrijske baštine grada Siska. Uz to, svoj je novi dom u Holandskoj kući pronašla i Gradska galerija Striegl, kao i muzejsko-galerijski prostor u kojem je smještena Zbirka Kraker, zbirka rijetkih i vrijednih radio-uređaja i gramofona.

Holandska kuća bit će otvorena posjetiteljima od utorka do petka od 10 do 18, a subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati. 


  isprintaj članak