Krovovi bečkog metroa postaju postrojenja za proizvodnju solarne energije
Dobivenu će se energiju trošiti odmah na mjestu proizvodnje za pogon dizala, pokretnih stuba i rasvjetu. ...
Pravila ponašanja u restoranu i baru
Ukoliko ste u žurbi ili ne volite čekati, dajte napojnicu konobaru unaprijed i naglasite mu kako znate cijeniti dobru uslugu. ...
Masovno samoubojstvo ptica u Indiji
Želite li se odvojiti od monotonije svakodnevnog života, trebali biste posjetiti neobična mjesta u Indiji i ostati zaprepašteni. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Izdvojeno
Biti tjelesno spreman (fit) predsjednik je odlično
Objavljeno: 04.07.2019. 10:22  
Six-Pack Abs i američki predsjednici
Six-Pack Abs i američki predsjednici

Bilo bi nategnuto reći da Amerikanci biraju predsjednike na temelju tjelesnog izgleda, ali se birači često smiju kandidatima koji zrače energijom. Uzmimo Abrahama Lincolna, kojeg su njegovi protivnici zvali „Originalni gorila" iz razloga koje znaju svi povjesničari: čovjek je bio ogroman, zahvaljujući i vježbanju da može ostati tjelesno spreman tijekom Građanskog rata. Je li mu vježbanje pomoglo da bolje obavlja svoj posao? Nažalost, to je nemoguće znati. Tako je malo bilo napisano o Lincolnovom životu i idejama da se ne može reći kako su njegovi planovi bili povezani s njegovom opsesijom nošenja 21-inčnog oružja. 

U 20. stoljeću smo na čvršćem tlu i nema boljeg primjera kako zdravlje može zavladati biračima i utjecati na ideje negoli kada govorimo o Teddy Roosveltu. S njegovim prsima, velikim zubima i pustolovinama poput Rough Ridera, on je bio sinonim muževnosti ranih 1900-ih godina. 

U novijim vremenima, tjelesna spremnost je uglavnom upotrebljavana kako bi prodala dojam i da bi predsjednički mozak ostao u funkciji. Kennedy je igrao touch football, Reagan je cijepao drva, a prvi predsjednik Bush je igrao speed golf. Barack Obama je u srednjoj školi igrao košarku. 

Poznata fatalna pogreška Johna Kerryja 2004. godine bila je wind-surfing u Nantucketu. Bushova kampanja je koristila fotomontažu njegovog sporog, naprijed – nazad pomicanja, kao reklamu o japankama, ali to nije ono što ga je ubilo. To je bio sami windsurfing (dakle 1988. godine!), plus neoblikovana koljena koja je pokazao. 

Vježbanje nije puno pomoglo ni Jimmyju Carteru. Bilo je strastveni trkač, ali je upravo trčanje pridonijelo njegovoj propasti, zahvaljujući povijesnom „bonku" (stanje u kojem sportaš najednom gubi energiju i postaje umoran) na Catoctin Mountainu 10 K, u rujnu 1979. godine. Otišao je „odsječenih" nogu u ruke agenta tajne službe. „Predsjednik je odveden u sobu u Camp Davidu", objavio je Time, „svučen, prekriven hladnim ručnicima i ubrizgana mu je otopina soli kroz venu u njegovu lijevu ruku". 

Biti tjelesno spreman (fit) predsjednik je odlično. Biti odličan predsjednik bi bilo još bolje. A odličan predsjednik ostaje dovoljno fit da se osjeća osvježeno, ali se bavi fitnessom u određeno vrijeme. Posao je nezamislivo stresan i ponekad bi bilo najbolje pripremiti se za vježbanje, rastezanje i onda reći, „Je... to, idem na piće."

  isprintaj članak