Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava na prevare s korona virusom
WHO ističe da sve adrese WHO e-pošte završavaju s @ who.int. Slični pošiljatelji kao što su @ who.com, @ who.org ili @ who-safety.org nisu iz WHO-a. ...
Podstrek za bolju prehranu prilikom kupovine
Skrivene kalorijske zamke, masni zalogaji, zaslađena pića - supermarket je prepun nezdrave prehrane. Mnogi se potrošači pitaju: „Što još danas jesti sigurno?“ ...
Dubrovački hotel Kazbek prvi je hrvatski hotel koji se priključio svjetskoj cage-free inicijativi
Najveća politička kampanja za životinje iskorištavane u industriji hrane - europska građanska inicijativa Okončajmo doba kaveza čiji je krajnji cilj zabrana kav ...
Anketa


NALAZITE SE U > Prehrana
Za litru čistog bučinog ulja potrebno oko 2,5 kilograma osušenih sjemenki od otprilike 25 bundeva
Objavljeno: 07.12.2019. 09:47  
Sjemenke bundeve i bučino ulje ozdravljuju
Sjemenke bundeve i bučino ulje ozdravljuju

Iz očišćenih sjemenki uljane bundeve, posebne vrste bundeve koja se uzgaja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Sloveniji i dijelu austrijskih pokrajina Štajerska i Koruška, dobiva se smeđe-zeleno bučino ulje. Proizvodnja ovog vrijednog ulja je relativno skupa budući da je za litru čistog bučinog ulja potrebno oko 2,5 kilograma osušenih sjemenki od otprilike 25 bundeva. One su izvrsna zamjena za orahe – također i za pečenje. Preporučuje ih se jesti kao grickalice jer štite prostatu, uklanjaju mokraćne kamence i važan su izvor cinka.

 

Glavni sastojci:

Višestruko nezasićene masne kiseline, vitamini A, B, E, selen, cink.

 

Savjet:

Nekoliko bundevinih sjemenki posipanih preko jela daju okus i zdravlje. Ulje od bučinih sjemenki se ne bi smjelo prejako zagrijavati jer se u tom slučaju gubi velika količina okusa.

  isprintaj članak