Iznenađujuće činjenice o fakultetima u SAD-u
Fakulteti se često međusobno natječu u tome koji je kampus najdomljiviji i koji će pridobiti najviše studenata. ...
Posjetili su 10 restorana brze hrane, nezadovoljni označavanjem alergena
Stručnjaci Međunarodnog instituta za potrošačka istraživanje (MIPOR) posjetili su 10 restorana brze hrane u pet slovenskih gradova i provjerili je li označavanj ...
Sa završenim studijem psihologije može se ostvariti krasan posao i napredovanje u njemu
Kako je područje psihologije toliko raznoliko, mogućnosti zaposlenja su beskrajne! ...
Anketa


NALAZITE SE U > Fitness
Pomanjkanje tjelesne kondicije može onemogućiti željeni zimski užitak
Objavljeno: 11.10.2013. 14:22  
Skijanjem do zdravlja
Skijanjem do zdravlja

Kranjska Gora

 

Tjelesna aktivnost pomaže očuvanju tjelesne kondicije, a time nam održava dobro zdravlje. Zimski sportovi bilo koje vrste su višestruko korisni. No za bavljenje skijanjem, skijaškim trčanjem, sanjkanjem pa i klizanjem, osim potrebnih vještina i opreme treba i dobra tjelesna kondicija uz dobro zdravlje. Mnogi od nas su za vrijeme proljeća i jeseni neaktivni, a onda za vrijeme ljeta i zime želimo to višestruko nadoknaditi.


Napisao: dr. Ratimir Kovačević


Osobe s kroničnim bolestima poput visokog tlaka, bolesti krvnih žila, povišenih masnoća u krvi i šećernom bolesti žele se isto tako baviti zimskim aktivnostima. Njihovo zdravstveno stanje može biti zapreka izlaganju tijela teškim tjelesnim naporima koje zahtijevaju zimski sportovi. Uz to i pomanjkanje tjelesne kondicije može onemogućiti željeni zimski užitak.

 

Pripreme za zimovanje

Bilo da je osoba zdrava ili ima koju od navedenih bolesti, s pripremama treba početi dovoljno rano kako bi se postupno mogla steći dobra tjelesna kondicija kao preduvjet za uživanje u zimskim sportovima.

Prije početka vježbanja potrebno je posjetiti liječnika i učiniti obvezatni pregled (najbolje kod svog izabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite ili liječnika specijalista kod kojeg se osoba stalno kontrolira). Kada se ustanovi zdravstveno stanje koje dopušta tjelesni napor (a u slučaju kroničnih bolesti zadovoljavajuće tjelesno stanje koje dopušta teški tjelesni napor), može se početi s vježbama za stjecanje kondicije.

Preporuča se vježbati uz kontrolu odgovarajuće osobe u nekom od klubova ili fitness-centara, koja će vam dozirati napor prema tjelesnoj kondiciji. Osobe s povišenim tlakom, masnoćama i šećernom bolešću trebaju napomenuti da boluju od kronične bolesti. Da bi se uopće pristupilo vježbanju osnovna bolest mora biti dobro regulirana. Bez dobre regulacije osnovne bolesti bolje je i ne otpočinjati treninge jer se može pogoršati osnovna bolest i štetiti samom sebi.

 

Nekoliko savjeta pred zimovanje

Osobe s kroničnim bolestima (visoki krvni tlak, masnoće u krvi, šećerna bolest) trebaju na vrijeme osigurati sve potrebne lijekove prema preporuci svojih liječnika i to u količini dostatnoj za zimovanje. Isto tako trebaju priupitati kako je sa zdravstvenim osiguranjem u zemlji u kojoj će zimovati. Sve detaljne obavijesti dobiti će u Hrvatskom fondu zdravstvenog osiguranja - Ispostavi za inozemno osiguranje. Ako ne postoji konvencija o zdravstvenom osiguranju, potrebno je to urediti u ispostavi kako se nebi neugodno iznenadili ukoliko zatrebaju liječničku pomoć ili bolničko liječenje. Zdravstvene usluge (pogotovo bolničkog liječenja ili operacije) u susjednim zemljama su vrlo skupe.

Nabavu opreme za skijanje (skijaško trčanje) treba prepustiti stručnjaku koji će vas, ako ste početnik, najbolje savjetovati što kupiti i što je najpotrebnije. Jeftina oprema nije uvijek i najsigurnija, kao što niti skupa oprema možda nije za vas najbolja.

 

Odabir mjesta za zimovanje

Na zimovanje uvijek idite u društvu jer je to za vaše zdravlje najsigurnije. Kod odabira mjesta raspitajte se postoji li u blizini kakova medicinska ustanova. Ne odaberite osamljena mjesta daleko od uobičajenih putova. Već u agenciji osigurajte puni pansion budući da je potrebno konzumirati najmanje tri obroka dnevno. Pitajte za mogućnost dijetalnih obroka koji su vam potrebni. Preporučam boravak u apartmanu jer ćete moći sami pripremati jela koja volite u skladu s načelima dijete i konzumirati ih u vrijeme koje je primjereno vašem načinu liječenja. Ne zapustite osnovnu bolest zbog zimovanja jer će vam se to vratiti kroz razvoj kroničnih komplikacija na očima, živcima i bubrezima. Kontrolirajte svoju bolest redovito i na  zimovanju.

 

Pripreme za put

Sve stvari potrebne za put pripremite tjedan dana ranije. Razmislite što ćete nositi i ne opterećujte prtljagu nepotrebnim stvarima. U ručnu putnu torbu stavite najpotrebnije: slatke kekse, topli čaj u plastičnoj tremos boci, naranče ili mandarine, nešto od hrane poput sendviča s trajnim sirom ( podravec, trapist), sve lijekove od kojih se ne odvajajte tijekom putovanja (za osobe sa šećernom bolešću trake i mali aparat za određivanje glukoze u krvi, inzulin i pribor za davanje inzulina ili i tablete za sniženje glukoze u krvi). Obvezatno ponesite naočale od stakla ili skijaške naočale koje štite od ultraljubičastog zračenja (UVA i B) koje je na visinama i snijegu jako, kao i zaštitnu kremu za sunčanje s visokim faktorom zaštite od UV zračenja i kremu za usnice (zbog zaštite od vjetra).

Putujte autobusom budući da je zimsko vrijeme ćudljivo. Snijeg vas može zamesti na putu iako ste krenuli po najljepšem sunčanom vremenu.

Ako krećete s agencijom napomenite da vam je potrebna posebna prehrana i provjerite možete li je dobiti u hotelu/ pansionu.

 

Na odredištu

Po dolasku u hotel/pansion napomenite da vam je potrebna dijeta i koja. Mnogi vas neće razumjeti, ali  inzistirajte radi svoga zdravlja. Navedite jela koja smijete jesti ili koja uobičajeno jedete kod kuće. Preporučuju se jela s roštilja bez masnoće, pastrva na žaru, kuhano meso (perad bez kože, naravni odrezak bez masnoće, divljač na žaru...). Kao prilog možete uzeti kuhani krumpir, rižu, tjesteninu, kuhano povrće, salatu koju samo začinite s malo ulja... Sada kada skijate ujutro vam trebaju 3-4 jedinice brzodjelujućeg (bistrog) inzulina manje od uobičajene jutarnje doze. Ako u sobi nemate hladnjak zamolite da vam inzulin stave u vrata hladnjaka, ali nikako u zamrzivač! Najbolje je da ponesete jastučiće za zamrzavanje pa da vam ih zamrznu te inzulin stavite između komada stiropora debljine 1-2 cm i zamrznutih jastučića.

 

Pripremite se za skijanje. skijaško trčanje ili sanjkanje

Ako ste skijaš početnik potražite skijašku školu, ako bolje skijate počnite s blagim spustom i to uvijek u skupini od najmanje dvoje i to samo nekoliko spustova dok se ne zagrijete. Ne skijajte nikada sami i ne započinjite hrabro na strminama dok se niste ugrijali.

Na skijanje ponesite, ako imate šećernu bolest, mali aparat i test trake, inzulisku štrcaljku s brzodjelujućim inzulinom ukoliko ste na višektranim injekcijama inzulina, šećer ili bombone dekstroze. Inzulin i aparat držite u džepu od hlača da se ne smrznu! Inzulin i mali aparat ne izlažite niskim temperaturama jer jednom smrznuti inzulin više nije djelotvoran, a mali aparat prestaje s radom!

 

Na skijalištu

Uvijek skijajte u društvu bez obzira kakav ste skijaš. Ako ste u školi obavezno upozorite voditelja da imate šećernu bolest i ako osjetite slabost nemojte se sramiti signalizirati da skupina stane sa strane i pričeka dok vi pojedete sendvič. Vaša hipoglikemija (niski šećer u krvi) na skijalištu je kao tempirana bomba i može dovesti do teške nesreće za vas, ali i drugih. Ne preskačite obroke i ne uzimajte slatko umjesto sendviča. Nakon tri ili četiri spusta odmorite se u okrepištu na skijalištu, te se malo ugrijte. Sat iza ručka počinite i ne odlazite odmah na skijalište.

Treći dan je stanka i ne skijajte se jer je to dan odmora. Toga dana najčešće dolazi, zbog zamora lokomotornog aparata (koštano-mišićnog sustava) do padova i lomova kostiju.

 

Na kraju želimo Vam sretan put, ugodan boravak na snijegu i sretan povratak, s punim zdravljem, sa zimovanja.


  isprintaj članak