Lički proizvodi u NP Plitvička jezera
I ove godine je otvoreno prodajno mjesto Lika Quality s ličkim proizvodima u NP Plitvička jezera. ...
Aleja duhova u Indiji
Praćenje ovih svjetala može natjerati ljude da izgube orijentaciju i čak dovesti do utapanja ...
Šarene maske za lice dobivaju na popularnosti u Južnoj Koreji
Poznata glumica Kim Hye-soo objavila je na društvenim mrežama svoju fotografiju s maskom neonske boje. Fotografija je privukla velik broj klikova i lajkova. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Fitness
Kako ćete lako i opušteno savladati male padine
Objavljeno: 03.01.2015. 20:47  
Skijaško trčanje
Skijaško trčanje

Početnici skijaškog trčanja boje se spusta kao što se Vrag boji svete vode. Kako ćete lako i opušteno savladati male padine.

Divota: trčati na skijama kroz snijegom pokrivene šume. Cirkulacija se pojačava, a svježi zrak puni pluća, čak i disanje postaje pravim užitkom. Uspon suvereno savladavate - ali potom dolazi pravi užas: put vodi nizbrdo, strm gotovo poput skijaške piste. Početnici skijaškog trčanja, bez iskustva u alpskom skijanju, često ne znaju kako savladati spustove. Uska skija za trčanje nema čelične rubnike, a cipela je samo sprijeda učvršćena u vezu. Što učiniti?

Dok god skijaš ostane na svojoj utrtoj stazi, skije voze k’o po tračnicama. Pri tome je najbolje stajati uspravno, kako bi se putem velikog otpora zraka u vožnji moglo lako kočiti. Pete treba ravnomjerno opteretiti, a skočne, koljene i bočne zglobove lako saviti. Štapovi su pokazuju prema nazad. Ukoliko skije ne vodi utrti trag na skijaškoj stazi, a spust je ipak ravan, zauzmite tada položaj u širini ramena.

Tko kod spustova s mnogo zavoja mora napustiti skijašku stazu jer je promjer zavoja premali, brzinu može smanjiti lučnom vožnjom. Kratko prije skretanja tjelesnu težinu treba staviti na skiju s vanjske strane zavoja. Potom blago zadignuti unutrašnju skiju i, razmaknuvši skije u obliku škara, zauzeti namjeravani pravac. Kod nasjedanja skiju treba ponovno potpuno opteretiti i odmah ju povući na vanjskoj strani zavoja koja je sada neopterećena. Štapovima vući po snijegu, kako bi se i dalje smanjivala brzina.


  isprintaj članak