Mehanokemijska sinteza peptida ključnih za pojavu života na Zemlji
S obzirom da je kondenzacija slobodnih aminokiselina termodinamički nepovoljan proces u vodenom mediju, velika je nepoznanica kako je došlo do pojave peptida pr ...
Najgostoljubivije europske države prema LGBTQ osobama
Ujedinjeno Kraljevstvo drži svjetski rekord po tome što u parlamentu ima najviše članova LGBTQ zajednice, a 45 izabranih LGBTQ zastupnika izabrano je tijekom iz ...
Prvi slijepi kineski planinar popeo se na Mount Everest
Gospodin Zhang Hong, 46, koji je izgubio vid u 21. godini, prošli je ponedjeljak dovršio 8.849 metara visok himalajski poduhvat. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
Vilnius spaja znanost i umjetnost u skulpturi posvećenoj tehnologiji uređivanja DNK i gena
Objavljeno: 03.06.2021. 16:41  
Skulptura ImageVilnius posvećena genskim škarama
Skulptura ImageVilnius posvećena genskim škarama

Slika: Go Vilnius

Vilnius, glavni grad Litve, predstavio je 26. svibnja 2021. skulpturu koja ujedinjuje znanost i umjetnost i slavi znanstvena otkrića, koja bi mogla utjecati na svakodnevni život građana omogućavanjem liječenja nasljednih genetskih bolesti i razvojem novih terapija raka. Umjetničko djelo simbolizira DNA i "genske škare" CRISPR-Cas9 - alat za uređivanje gena koji je prošle godine dobio Nobelovu nagradu. Cilj mu je pohvaliti nova dostignuća u biotehnologiji i doprinos litavskih znanstvenika, poput prof. Virginijusa Šikšnysa - litvanskog pionira u tehnologiji uređivanja gena.

„Veliko mi je zadovoljstvo vidjeti da su znanstvena otkrića, u kojima smo sudjelovali moj tim i ja, nadahnula ne samo akademsku zajednicu već i umjetnike. Skulptura je poput mosta između znanosti i umjetnosti koji omogućuje svima da osjećaju radost otkrića” - rekao je prof. Šikšnys.

Umjetnička namjera koja stoji iza skulpture je omogućiti neznanstvenoj zajednici da se uključi u revolucionarne inovacije kao promatrač sinteze znanosti i umjetnosti. Skulptura također služi potaknuti znatiželju koja može dovesti do novih primjena tehnologije "genske škare" - od liječenja genetskih bolesti, do proizvodnje hrane bez alergena i još mnogo toga. Umjetnička instalacija nalazi se u studentskom kampusu u Vilniusu, pored Centra za znanost o životu Sveučilišta u Vilniusu. Skulpturu je osmislila Eglė Žvirblytė, umjetnica, koja potječe iz obitelji biotehnoloških znanstvenika.

Vilnius također daje stipendije u iznosu od 50 tisuća eura kako bi potaknuo talente u znanostima o životu da odaberu mogućnost studiranja i karijere na Sveučilištu u Vilniusu. Stipendija se dodjeljuje domaćim i stranim doktorantima.

„Važnost znanstvenog istraživanja naglo se osjetila tijekom pandemije, jer smo ušli u aktivnu fazu cijepljenja nakon vrlo kratkog razdoblja od izbijanja covida-19. Vilnius je također mjesto na kojem su začete mnoge u s vijetu priznate ideje, poput CRISPR-Cas9” - komentirao je Remigijus Šimašius, gradonačelnik Vilniusa. 

Prema podacima Invest Litva, litvanski sektor znanosti o životu raste u prosjeku 22% godišnje, što ga čini jednim od najbrže rastućih u Europi. Agencija za znanost, inovacije i tehnologiju (MITA) navodi da ta država izvozi oko 90% svojih proizvoda u preko stotinu država.

  isprintaj članak