Bosch i Mercedes-Benz pokreću pilot-projekt za uslugu automatiziranog prijevoza u San Joseu
Automatizirana vozila S-klase opremljena Boschevim i Mercedes-Benzovim sustavom vožnje i softverom pružaju uslugu prijevoza između zapadnog San Josea i središta ...
U kojoj zemlji pršti od orgazma?
Sve vrvi trgovinama seksi igračkama, raznim spolno poticajnim materijalima, pornografskim filmovima i slično. ...
Krovovi bečkog metroa postaju postrojenja za proizvodnju solarne energije
Dobivenu će se energiju trošiti odmah na mjestu proizvodnje za pogon dizala, pokretnih stuba i rasvjetu. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Recepti
Sladoled i nije tako teško pripraviti
Objavljeno: 15.08.2016. 12:35  
Sladoled iz domaće škrinje
Sladoled iz domaće škrinje

Sladoled od vanilije

(osnovni recept za šest osoba)

Potrebno:

6 žumanjca

150 g šećera

3/4 l mlijeka

vanilin šećer ili polovica kore šipke vanilije

Priprema:

Vaniliju ostavite da neko vrijeme odstoji u vrućem mlijeku. Žumanjke dobro izmiješajte sa šećerom, a zatim dolijte vruće mlijeko polako miješajući smjesu. Kuhajte na pari, a kada se zgusne izlijte smjesu u posudu za led i ostavite da se ohladi.

 

Sladoled od čokolade

Priprema:

Umutite 4 žumanjka i 6 žlica šećera, dodajte čokoladu omekšanu na pari i 3 do 4 dl mlijeka. Staviti masu na paru i stalno miješajući kuhajte dok se ne zgusne.

Skuhanu kremu maknite s vatre i miješajte dok se ne ohladi. Tada dodatajte pjenu od 4 tučena bjelanjka, 1/2 kg tučenog slatkog vrhnja, te grožđica i ruma po volji. Dobro izmiješajte i ulijte u posudu te je stavite u zamrzivač.

Umjesto čokolade možete staviti dvije žličice mljevene kave ili pržene i iscjeckane lješnjake.

 

Sladoled od limuna

Za 20 kuglica

Potrebno:

250 g šećera

1/2 l vode

1/8 l svježe iscijeđenog limunovog soka

Priprema:

Šećer i vodu kuhati 10 minuta i ostaviti da se ohladi. Kada se ohladi dodati limunov sok. Masu staviti u hladnjak na sat vremena uz povremeno miješanje. Nakon  toga ostaviti cijelu noć u hladnjaku, a da je se u međuvremenu ne miješa. Sutradan za 20 minuta odmrznuti i oblikovati kuglice. Prilikom posluživanja ukrasiti ih korom ili kriškama limuna.

 

Sladoled s lješnjacima

Potrebno:

2 jaja 2 žlice šećera u prahu

2 vrećice šlaga u prahu

50 g prepečenih mljevenih lješnjaka

Priprema:

Mikserom umutite snijeg od bjelanjka, dodajte šećer i mutite dalje dok ne postignete čvrstu masu. Smanjite brzinu rada miksera, dodajte žumanjke i još neko vrijeme miješajte. Zatim umiješajte već pripremljeni šlag. Dodajte lješnjake. Lagano promiješajte žlicom i ostavite da se zaldi.

 

Sladoled od banana

Potrebno:

4 žlice šećera

2 dl slatkog vrhnja

2 žutanjka

2 banane

1 žličica ruma

Priprema:

Istući žutanjke sa šećerom, dodati zgnječene banane i rum. Umiješati vrhnje. Staviti u zamrzivač, s vremena na vrijeme izvaditi iz zamrzivača, promješati, pa opet vratiti u zamrzivač.

 

Sladoled od kokosa

Za 30 kuglica je potrebno:

250 g kokosovog brašna

1 l mlijeka

10 žlica sirupa od šećera

malo soli

3 žličice likera

Priprema:

U suhoj tavici propržiti 50 g kokosovog brašna do zlatnožute boje i ostaviti da se ohladi. Preostalih 200 g kokosovog brašna 20 minuta kuhati u mlijeku uz stalno miješanje. Nakon toga smjesu procijediti kroz gazu. Procijeđenom mlijeku dodati sirup od šećera, sol i liker i staviti u hladnjak da se ohladi. Kada se smjesa ohladi, dodati joj proprženo kokosovo brašno i dobro promiješati. Staviti u zamrzivač.

Sirup od šećera se priprema tako što se u posudu stavi litru vode, 1,9 kg šećera i jedan štapić vanilije. Kuhati dok se ne dobije gusta (sirupasta) masa. Pretočiti u boce i ostaviti da se ohladi.

 

Sladoled s jagodama

Potrebno:1/2 kg jagoda

100 g šećera u prahu

sok od jednog limuna

1 jogurt

1 pakiranje šlag pjene

Priprema:

Jagode zgnječiti, pomiješati ih sa šećerom, sokom limuna, jogurtom i umućenom šlag pjenom.

Odložiti u zamrzivač.

 

Kasato sladoled

Za 20-25 kuglica potrebno je:

150 g kandiranog voća

4 žlie maraschina

1 bjelanjak

50 g šećera u prahu

1/4 litre slatkog vrhnja

Priprema:

Voće iscjeckati, preliti ga maraschinom i ostaviti da prenoći. Sljedeći dan umutiti bjelanjke i šećer te ih zagrijavati na pariu uz stalno miješanje. Zatim posudu s tom smjedom potopiti u hladnu vodu i hladiti uz povremeno miješanje.

Pripremiti tučeno slatko vrhnje i dodati ga ohlađenoj smjesi. Pro miješati te dodati voće i opet promiješatiu.

Usuti u odgovarajući kalup i ostaviti u zamrzivaču.

 

Sladoled od naranče

Za 20-25 kuglica potrebno je:

1/2 l soka naranče

125 g šećera u prahu

2 ćlice likera

1/4 l slatkog vrhnja

Priprema:

Šećer umutiti u sok od naranče, dodati liker i dobro ohladiti. Zatim dodati tučeno slatko vrhnje, miješati i ostaviti u hladnjak da se ohladi. Poslije zalediti.

 

Sladoled od kikiriki maslaca

Potrebno:

2 jaja

1/2 šalice šećera

1/2 šalice komadića kikiriki maslaca

1/2 šalice tučenog slatkog vrhnja

1/2 šalice mlijeka

Priprema:

Zajedno miješajte jaja i šećer dok smjesa ne postane svijetla i pahuljasta. Dodajte kikiriki maslac i dobro umiješajte u smjesu. Nakon toga dodajte tučeno slatko vrhnje i mlijeko, a kada smjesa bude gotova stavite je na hlađenje.

  isprintaj članak