Sve više bečkih restorana gostima ograničava vrijeme boravka
Posjetiteljima koji žele duže vremena ostati u restoranu preporučuju se kasnije dolaženje pa to svakako imajte na umu prilikom idućeg posjeta Beču. ...
Zagreb nudi neke od najprivlačnijih ponuda na globalnoj turističkoj digitalnoj platformi priceless.com
Korisnici mogu istraživati Zagreb noću u legendarnom starinskom Yugu ili upoznati divlju stranu grada u ekskluzivnom posjetu ZOO gdje će hraniti životinjd. ...
Opušak vas može puno stajati
Tko baci iz automobila goreću cigaretu ili otpad poput limenke od pića, bocu ili papir, ne samo da stvara smeće uz naše prometnice, već i riskira plaćanje opome ...
Anketa


NALAZITE SE U > Recepti
Sladoled i nije tako teško pripraviti
Objavljeno: 15.08.2016. 12:35  
Sladoled iz domaće škrinje
Sladoled iz domaće škrinje

Sladoled od vanilije

(osnovni recept za šest osoba)

Potrebno:

6 žumanjca

150 g šećera

3/4 l mlijeka

vanilin šećer ili polovica kore šipke vanilije

Priprema:

Vaniliju ostavite da neko vrijeme odstoji u vrućem mlijeku. Žumanjke dobro izmiješajte sa šećerom, a zatim dolijte vruće mlijeko polako miješajući smjesu. Kuhajte na pari, a kada se zgusne izlijte smjesu u posudu za led i ostavite da se ohladi.

 

Sladoled od čokolade

Priprema:

Umutite 4 žumanjka i 6 žlica šećera, dodajte čokoladu omekšanu na pari i 3 do 4 dl mlijeka. Staviti masu na paru i stalno miješajući kuhajte dok se ne zgusne.

Skuhanu kremu maknite s vatre i miješajte dok se ne ohladi. Tada dodatajte pjenu od 4 tučena bjelanjka, 1/2 kg tučenog slatkog vrhnja, te grožđica i ruma po volji. Dobro izmiješajte i ulijte u posudu te je stavite u zamrzivač.

Umjesto čokolade možete staviti dvije žličice mljevene kave ili pržene i iscjeckane lješnjake.

 

Sladoled od limuna

Za 20 kuglica

Potrebno:

250 g šećera

1/2 l vode

1/8 l svježe iscijeđenog limunovog soka

Priprema:

Šećer i vodu kuhati 10 minuta i ostaviti da se ohladi. Kada se ohladi dodati limunov sok. Masu staviti u hladnjak na sat vremena uz povremeno miješanje. Nakon  toga ostaviti cijelu noć u hladnjaku, a da je se u međuvremenu ne miješa. Sutradan za 20 minuta odmrznuti i oblikovati kuglice. Prilikom posluživanja ukrasiti ih korom ili kriškama limuna.

 

Sladoled s lješnjacima

Potrebno:

2 jaja 2 žlice šećera u prahu

2 vrećice šlaga u prahu

50 g prepečenih mljevenih lješnjaka

Priprema:

Mikserom umutite snijeg od bjelanjka, dodajte šećer i mutite dalje dok ne postignete čvrstu masu. Smanjite brzinu rada miksera, dodajte žumanjke i još neko vrijeme miješajte. Zatim umiješajte već pripremljeni šlag. Dodajte lješnjake. Lagano promiješajte žlicom i ostavite da se zaldi.

 

Sladoled od banana

Potrebno:

4 žlice šećera

2 dl slatkog vrhnja

2 žutanjka

2 banane

1 žličica ruma

Priprema:

Istući žutanjke sa šećerom, dodati zgnječene banane i rum. Umiješati vrhnje. Staviti u zamrzivač, s vremena na vrijeme izvaditi iz zamrzivača, promješati, pa opet vratiti u zamrzivač.

 

Sladoled od kokosa

Za 30 kuglica je potrebno:

250 g kokosovog brašna

1 l mlijeka

10 žlica sirupa od šećera

malo soli

3 žličice likera

Priprema:

U suhoj tavici propržiti 50 g kokosovog brašna do zlatnožute boje i ostaviti da se ohladi. Preostalih 200 g kokosovog brašna 20 minuta kuhati u mlijeku uz stalno miješanje. Nakon toga smjesu procijediti kroz gazu. Procijeđenom mlijeku dodati sirup od šećera, sol i liker i staviti u hladnjak da se ohladi. Kada se smjesa ohladi, dodati joj proprženo kokosovo brašno i dobro promiješati. Staviti u zamrzivač.

Sirup od šećera se priprema tako što se u posudu stavi litru vode, 1,9 kg šećera i jedan štapić vanilije. Kuhati dok se ne dobije gusta (sirupasta) masa. Pretočiti u boce i ostaviti da se ohladi.

 

Sladoled s jagodama

Potrebno:1/2 kg jagoda

100 g šećera u prahu

sok od jednog limuna

1 jogurt

1 pakiranje šlag pjene

Priprema:

Jagode zgnječiti, pomiješati ih sa šećerom, sokom limuna, jogurtom i umućenom šlag pjenom.

Odložiti u zamrzivač.

 

Kasato sladoled

Za 20-25 kuglica potrebno je:

150 g kandiranog voća

4 žlie maraschina

1 bjelanjak

50 g šećera u prahu

1/4 litre slatkog vrhnja

Priprema:

Voće iscjeckati, preliti ga maraschinom i ostaviti da prenoći. Sljedeći dan umutiti bjelanjke i šećer te ih zagrijavati na pariu uz stalno miješanje. Zatim posudu s tom smjedom potopiti u hladnu vodu i hladiti uz povremeno miješanje.

Pripremiti tučeno slatko vrhnje i dodati ga ohlađenoj smjesi. Pro miješati te dodati voće i opet promiješatiu.

Usuti u odgovarajući kalup i ostaviti u zamrzivaču.

 

Sladoled od naranče

Za 20-25 kuglica potrebno je:

1/2 l soka naranče

125 g šećera u prahu

2 ćlice likera

1/4 l slatkog vrhnja

Priprema:

Šećer umutiti u sok od naranče, dodati liker i dobro ohladiti. Zatim dodati tučeno slatko vrhnje, miješati i ostaviti u hladnjak da se ohladi. Poslije zalediti.

 

Sladoled od kikiriki maslaca

Potrebno:

2 jaja

1/2 šalice šećera

1/2 šalice komadića kikiriki maslaca

1/2 šalice tučenog slatkog vrhnja

1/2 šalice mlijeka

Priprema:

Zajedno miješajte jaja i šećer dok smjesa ne postane svijetla i pahuljasta. Dodajte kikiriki maslac i dobro umiješajte u smjesu. Nakon toga dodajte tučeno slatko vrhnje i mlijeko, a kada smjesa bude gotova stavite je na hlađenje.

  isprintaj članak