Dezinfekcija doma na pametan način
Kako najbolje pristupiti čišćenju u kućanstvu, kao i prepoznati i dezinficirati neka mjesta s uobičajenim žarištem klica. ...
Koronavirus smanjio zagađenje zraka u Europi i svijetu
Objavljene karte prikazuju promjene u količini dušičnog dioksida (NO2) - zagađivača koji uglavnom nastaje od upotrebe fosilnih goriva. ...
Stjuardese se najviše bolje požara u avionu
Čak 44,5 % kabinskog osoblja vidjelo putnike kako pokušavaju obaviti spolni odnos u zahodu zrakoplova, a od njih je dva i pol posto dobilo ponudu da se pridruže ...
Anketa


NALAZITE SE U
Kliknite glavom
Objavljeno: 30.05.2012. 10:30  
Snimanje digitalnim fotoaparatom
Snimanje digitalnim fotoaparatom

Nekoliko uputa za snimanje ljepših slika s godišnjeg odmora

 

Konačno praznici i sunce, plaža i dobro raspoloženje. Digitalnim kamerama zabilježite najljepše uspomene. Onaj koji poštuje nekoliko osnovnih pravila, može kod kuće uživati u prekrasnim fotografijama.

 

Škljocnite

Prošlo je dosta vremena od kada su digitalne kamere prevladale nad analognima. Bitna je prednost moderne tehnike to što je moguće odmah na displeju kamere vidjeti tek snimljene fotografije.

 

Što kažu profesionalci

Danas profesionalci snimaju isključivo s digitalcima. Njihovo je pravilo da uvijek uz sebe nosi digitalnu kameru koja odgovara prigodi, pa i za klizave kupaće kostime. Snimaju koliko je više moguće, jer ih snimanje danas ne stoji dodatnog troška za potrošeni film. Kod kuće postavljaju slike kao online album na mrežu tako da svi od toga mogu imati nekakve koristi.

________________________________________________

 

1. Otkrijte mogućnosti

Digitalne su kamere malena računala koja sadrže mnogo svjetlosnih programa. Iskušajte što kamera može snimiti automatskim modom, te odlučite da li u konkretnoj situaciji radije želite ručno podešavanje.

2. U središnjoj točki u portret modu, automatika samostalno bira maksimalnu bljeskalicu, kako bi maksimalno oštro ocrtala osobu, ali je zato pozadina izrazito neizoštrena.

3.  Snimanje pokreta nije jedini zadatak sportskog programa. Osim akcijskih snimaka on služi i za sve motive gdje želimo koristiti kratkotrajno osvjetljenje. Ono, osim smrzavanja dijela nekog pokreta, prikriva i pozadinu.

4. Neposredno približavanje. Cvijeće, kukci i ostali jako mali motivi kao što su kovanice ili školjke, traže korištenje makro programa. No, niti ovdje nije dozvoljeno prijeći preko najmanjee udaljenosti jer će fotografija ostati nejasnih obrisa (nedovoljno oštra).

5. Pogled u okolinu. Kada vam kamera nudi panoramski mod, u mogućnosti ste zahvatiti veliki dio krajolika.

6. Mali filmovi. Kratki video zapisi digitalnih kamera postaju sve više traženi i korišteni. Snimajte detalje, ali nemojte kod snimanja i zumirati jer objektiv nije predviđen za to.

7. Mnoštvo formata. Tko kreće na odmor s više kamera s različitim memorijskim karticama, mora imati i odgovarajući čitač za sve veličine memorijskih kartica.

8. Osjećaj za motive. Mnoge uspješne fotografije su rezultat dobrog izbora motiva. Zato koristite mogućnost zumiranja i usmjerite se na konkretan motiv.

9. Podignite napetost. Snimak će biti zanimljiviji kad motiv nije u središtu. Zato pozicionirajte glavni motiv u lijevoj ili desnoj trećini fotografije.

10. Foto - DVD pržilice. Mnogi snimatelji se koriste prijenosnim pržilicama kako bi još na godišnjem odmoru pohranili do tada snimljeno na čvrsti  medij. Time se povećava sigurnost čuvanja fotografija.

11. Pazite da na snimci postoji mogućnost usporedbe veličina. Samo drvo neće izgledati nikada jako veliko, ali ako uz njega snimite čovjeka, biti će postignut osjećaj veličine drveta.

12. Nadopunjavanje energije. Bez struje niti najbolje baterije nisu učinkovite. Zato na put, osim aku-baterija treba obvezno ponijeti i punjač.

13. Lov u mutnom. Ne dozvolite si ni pod kojim uvjetima da prekinete foto safari. Kod kišnog će dana boje djelovati kao isprane. Zato tako snimljene fotografije posvijetlite i dodajte im boje.

14. Vodonepropusnost. Kad je prisutna opasnost od zamagljivanja ili vlaženja kamere, potrebno je pripremiti posebno podvodno kućište za kameru koje će osigurati nesmetano snimanje.

15. Akcija na plaži. Snimite svoje najmilije kako grade zamak u pijesku, kopaju rupe ili se bacaju u valove.

16.  Planirajte priče. Osmislite svojim fotografijama priču tako da snimite sve situacije od polaska, vrijeme putovanja do odredišta izleta. Snimite obitelj u raznim situacijama i aktivnostima.

17. Uključite bljeskalicu. Kod snimanja portreta na sunčanom vremenu da biste izbjegli oštru sjenu koja će prekriti nos ili oči, koristite bljeskalicu za osvjetljavanje zasjenjenih dijelova lica. Kod slikanja s nasuprotnim osvjetljenjem ili slikanja u sjeni uvjek je bolje koristiti bljeskalicu.

18. Međuspremnik. Koristeći običan USB-stick moguće je sve fotografije snimljene tijekom godišnjeg odomora prebaciti na bilo koji laptop i to uz minimalan trošak.

19. Oslobađanje od smetnji. Postoji li kanta za smeće u prvom planu? Rastegnuti kablovi struje ili telefona u gornjem djelu slike su katastrofa. Zato prije snimanja dobro provjerite na monitoru ima li na fotografiji nekakvih nedostataka, kako biste ih mogli odbaciti.

20. S osjećajem. Ne pritiskajte tipku ili okidač punom snagom. Osim što tresete kameru dodatno je nepotrebno i rasklimavate.

21. Nešto za naslon. Da biste dobili posebno oštre slike postavite kameru na kakvu ogradu, naslon stolice, stol, stablo. Naravno da umjesto svega navedenog možete koristiti i stativ.

22. Poprečno razmišljanje. Kada snimate visoku građevinu, slap ili osobu u visokom formatu, koristite aparat u okomitom položaju. Kod snimanja životinja kao što je jazavčar, ili možda automobila, koristite aparat u vodoravnom položaju.

23. Promjena položaja pri snimanju. Da biste dramaturški doradili raspored fotografija, ponekad je dovoljno da s kamerom napravite par koraka ulijevo ili u desno.

24. Uzica za nošenje je ponekad jako praktična. Objesite li minikameru oko vrata, sigurno je nećete izgubiti.

25. Povucite crte. Izaberite kut pod kojim se prirodne crte scene koju snimate vode prema glavnom motivu. To su ulice, ograde, sjene... Dijagonalne crte djeluju dinamično, poletno i tekuće.

26. Snimajte u prvom planu. Izaberite neku jednostavnu pozadinu koja neće utjecati na glavni motiv. Kod portreta će pažljivom promatraču smetati dijelovi pozadine, kao što je grana koja može prerasti npr. u rogove.

27. Osmišljavanje dubine. Kod snimanja krajolika postavite u prvi plan drvo ili livadu, da biste postigli osjećaj dubine.

28. Uokviravanje. U mnogim je situacijama moguće uokviriti glavni motiv slike pomoću različitih elemenata iz okoliša. To su grane, stabla, dovratnici, portali.

29. Snimatelj na fotografiji. Dodajte kod snimanja nekome kameru kako bi na svojim fotografijama i vi bili snimljeni.

30.  Snaga svjetla. Oplemenite svoje slike zlatnim osvjetljenjem ranog jutra i kasne večeri.

31. Izrezivanje. Slike zalazećeg sunca su još rječitije kad postavimo objekt u prvi plan koji je u kontrastu sa zlatnom pozadinom obojanog neba. Ovdje morate isključiti bljeskalicu jer u protivnom nećete moći postići učinak obrisa.

32. Prste dalje. Ružne sjene u osvjetljenju slike imaju često jednostavne uzroke, kao što je prst postavljen pred parabolom bljeskalice.

33. Crvene oči. I najljepša je slika uništena ako se zaboravi na „prekidač protiv crvenih očiju“. To je moguće izbjeći uz korištenje više slabijih predosvjetljenja. Time dovodimo do sužavanja zjenica, ali ujedno je nepovratno izgubljen element iznenađenja kod fotografiranja.

34. Svjetlo i boja. Naše oko prepoznaje svako svijetlo kao bijelo. Svejedno će kod neonskih svjetala doći do zelenog učinka, kod štednih žarulja žuto-zelenog, plinskih svjetiljki do žutog, i svijeća do žuto-crvenog. Zato prije slikanja treba podesiti osvjetljenje i osnovnu bijelu boju na svojoj kameri.

35. Potpuno nepropusno. Prije potapanja treba ispitati kućište. To radimo tako da kameru potopimo u vodu na dubinu od jednog metra i  pratimo hoće li se ukazati zračni mjehurići koji se penju prema gore pa ukazuju na pukotinu.

36. Ispod vode. Kada voda nije baš čista, ni vaše podvodne slike neće biti baš jasne. Kod mutne vode pokušajte se najviše moguće približiti izabranom motivu.

 

Pronaći pravi trenutak

Dobre slike su rezultat spontanog snimanja. Kada za vaše slike znalački inscenirate željeni motiv, možete očekivati upečatljive rezultate.

 

Igra skrivača.

Klasičan motiv je Big Ben u Londonu. Međutim, kod okidanja je "kroz sliku" prošao autobus. Napomena: digitalne kamere trebaju određeno vrijeme kako bi odredile oštrinu slike.

 

Jutarnje svjetlo.

Ujutro i navečer je svjetlo posebno podatno i meko. Svjetski poznata pročelja tada zrače zlatnom bojom i impozantno streme prema duboko plavoj pozadini neba.

 

Poprečni snimak.

Snimak kod zalaska sunca u protusvijetlu ostavlja snažan utisak. Posebni programi za razne motive su spremni za upotrebu iz memorije u kameri.

 

Posvjetljivanje.

Kod protusvijetla je moguće korištenje bljeskalice za posvjetljavanje glavnog motiva u prednjem planu koji time postaje vidljiv i unatoč direktnom sunčevom zračenju u kameru.

 

 

Snimajte mobitelom

Danas su mobiteli obično opremljeni i digitalnim kamerama. Ovo su 4 koraka za bolje fotografije pomoću mobitela:

 

1. Vizualni kontakt

Kad snimate osobu držite mobitel u visini očiju te osobe i priite joj neposredno.

2. Više svijetla

Snimajte samo kod jačeg osvjetljenja kako slike ne bi bile zrnate. 

3. Kvaliteta

Podesite mobitel na najfinije snimanje.

4. Poprečni format

Držite svoj mobitel točno vodoravno kako bi dobili dobre poprečne fotografije uvijek kad se one ne čine dobre kod odabranog motiva.


  isprintaj članak