Mehanokemijska sinteza peptida ključnih za pojavu života na Zemlji
S obzirom da je kondenzacija slobodnih aminokiselina termodinamički nepovoljan proces u vodenom mediju, velika je nepoznanica kako je došlo do pojave peptida pr ...
Najgostoljubivije europske države prema LGBTQ osobama
Ujedinjeno Kraljevstvo drži svjetski rekord po tome što u parlamentu ima najviše članova LGBTQ zajednice, a 45 izabranih LGBTQ zastupnika izabrano je tijekom iz ...
Prvi slijepi kineski planinar popeo se na Mount Everest
Gospodin Zhang Hong, 46, koji je izgubio vid u 21. godini, prošli je ponedjeljak dovršio 8.849 metara visok himalajski poduhvat. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Fitness
Snowboard se dugo razvijao i nije izgledao kao što izgleda danas
Objavljeno: 04.12.2013. 16:09  
Snowboarding- najuzbudljiviji snježni sport
Snowboarding- najuzbudljiviji snježni sport

Snowbording više nije neki novi sport, još uvijek ostaje uzbudljiv i privlači puno novih pristaša. Tajna privlačnosti bordanja leži u samim korijenima tog sporta koji je nastao kao težnja surfera da se po snijegu kreću na jedan slobodniji i atraktivniji način.

        

Povijest snowboarda

Snowboard se dugo razvijao i nije izgledao kao što izgleda danas, ali osnovna je ideja ista – uzeti dasku i spustiti se niz planinu.

Tko je uopće izmislio snowboard? To je teško, odrediti jer je više ljudi u povijesti radilo na razvoju onoga što danas nazivamo snowboardingom. "Jack" Burchett koji je počecima 1920. god. uzeo komad daske i pridržavao se konjskim uzdama.

Sljedeći pionir bio je Tom Sims. 1960. god. je u osnovnoj školi za domaću zadaću napravio nešto što je nazvao "ski board". Dvije godine kasnije surfer Sherman Poppen u želji da surferima približi snježne padine izrađuje "the Snurfer". Sedamdesetih godina započela je prava revolucija, Dimitrije Milovich je od 1970. g. do 1975. g. spajajući mehaniku skijanja s osjećajem surfanja razvio snowboard zvan Winterstick. Godina 77. Newsweek magazin objavljuje članak o novom sportu, što je nadahnulo Jakea Burtona da započne vlastitu proizvodnju snowboarda.

Naravno za pravi razvoj na kraju su zaslužni mediji, osamdesetih se snowboard počeo promovirati u surf i skate magazinima i naravno prijelomni je trenutak bila objava u zimskim magazinima koji su do tada pisali samo o skijanju… Krenula su prva natjecanja 82. g. u Americi i već 83. u  Europi i tako sve do 1998. g. kada je snowboarding napokon postao olimpijski sport


Snowboarding u Hrvatskoj

Snowboarding je u Hrvatsku stigao malo kasnije. Kako je na uspjesima fantastičnih skijaša Janice i Ivice Kostelić, skijanje apsolutni trend u Hrvatskoj i normalno je da većinu djece roditelji u Hrvatskoj prvo pošalju u školice skijanja, ali i taj se trend pomalo mijenja. Prednost snowboardinga je to što velika većina skijaša koji stanu na snowboard, odmah odbace skije i ostanu na snowboardu i, naravno, ona možda i najznačajnija je da se taj superatraktivan sport uči puno brže od skijanja. Nedostatak, ali samo u Hrvatskoj, je, nažalost, otpor koji se osjeti u krovnim organizacijama i samim skijalištima. Treba spomenuti Hrvatska nema niti jedan pravi snowboard park, ako ne brojimo nekoliko elemenata na Platku. Niti novootvoreno Sljeme nema im baš puno za ponuditi. Sreća je blizina slovenskih skijališta gdje već na dva sata udaljenoj Rogli postoji odličan park, a da ne nabrajamo i ostala skijališta opremljena za zabavu snowboardera.


Snowboarding škole u Hrvatskoj

Ipak jedno se mora priznati Sljeme je tu izašlo u susret snowboarderima u smislu toga da su snowboarderi dobili koncesiju s kojom mogu raditi školice. Uz Sljeme organizirane snowboard školice postoje i na Platku. Kako funkcioniraju snowboard škole? Klubovi nude osnovni tečaj koji traje osam sati, tj. dva dana po četiri sata dnevno. U tih se osam sati uz licenciranog instruktora nauče osnove, skejtanje snowboardom, pa otklizavanje na pete, pa na prste i zatim ono najvažnije povezivanje spuštanja i otklizavanja u vijuganje stazom. Nakon toga uz malo treninga i ponavljanja naučenog u samo pet, šest dana postajete pravi ekspert. Cijena tečaja kreće se oko 400 kn rekao nam je vlasnik Surf Shopa Ernest Kiseljak koji i sam drži školice i ima mnogo iskustava u tome.

 

Snowboard oprema

U samom početku opremu možete vrlo povoljno unajmiti, recimo škola s uključenom rentom košta oko 500kn… Kasnije kod kupovine osim prijateljskih savjeta i interneta iskoristite priliku da posjetite nekolicinu zbilja specijaliziranih snowboard shopova tipa Surf Shop kako biste od iskusne ekipe pokupili detalje koji će vam uveliko olakšati kupovinu najbolje opreme  i najadekvatnije za vašu građu i za vaše afinitete.

Daske

Osim po namjeni all mountain, freestyle, freeride, snowboard daske danas razlikujemo i po tome da li su ženske ili muške daske. Zatim postoje daske obične širine za dečke standardne veličine stopala i one Wide daske za ljude sa većim stopalima, preko broja 44/45 i Super Wide daske za visoke momke sa stopalima 47 i više…

Novost u zadnjih nekoliko godina donio je američki LIB-tech s rocker ili od milja zvanim banana daskama. Radi se obrnuto savinutim tj. konkavno savinutim daskama. Njihova je prednost u početku bila freestyle namjena, ali danas ih imamo u puno izvedenica i definitivno sve školske daske, u zadnjih dvije godine rade se u rocker izvedbi. Razlog je što rocker daske praštaju puno više grešaka tj. na njima se puno lakše ući ali i kasnije vozi… Ali klasične camber daske imaju, naravno i dalje svoju namjenu, jer ako želite juriti treba vam klasičan camber i oštar rubnik. Naravno da revolucija ide dalje i brandovi tipa Flow, Burton, Elan  donose nam pregršt novosti za sezonu 12/13.

Vezovi

Od osamdesetih godina vezovi su bili riješeni na način da se moralo sjest na snijeg i zakopčati strapove, onda se pojavio Flow s „easy entry“ sistemom i u zadnjih desetak godina imamo pravu revoluciju u vezovima koji ne samo superiornije drže nogu već se u njih i ulazi u roku 2-3 sekunde…

Buce

Ono što svakom skijašu koji prijeđe na snowboard uljepša dan je trenutak kada umjesto krutih pancerica obuće snowboard buce. Buce su iz godine u godinu sve usavršenije te im se dadavaju dadatci tipa jastučići za apsorpciju udaraca, savršeniji ulošci za bolje držanje stopala, umetci za bolje držanje pete… Ali jedna je stvar napravila revoluciju Boa System vezanja. Boa system je kotačić koji okrenete par krugova i vaše su buce vezane i kad poželite otpustiti buce, jednim, jedinim pomakom kotačića buce su otpuštene.

Naravno tu su i drugi detalji, kacige, štitnici, rukavice, goggle- naočale, tj. puno dijelova od koji su neki nešto što obavezno trebate, dok su drugi stvar izbora.


Snowboard odijeća

Snowboarderi se odijevaju drugačije, ne samo zbog toga što im je potrebnija šira odjeća koja im daje više slobode u pokretu. Jako ih je lako razlikovati od skijaša po odijeći pogotovo jer nose žive boje. Naravno uz to snowboard hlače i jakne možete kupiti s mnogo detalja koje vam u dužem zadržavanju na snijegu mogu puno značiti, tipa nivo vodonepropusnosti i prodišnosti 5k, 10k ili 15k, što je broj veći bit ćete duže suhi i manje ćete se znojiti, tu su onda snowstoper, koji se unutar jakne zakopča da vam pri padu ne uđe snijeg, unutrašnja rukavica povezana s rukavom jakne, nepropusn patentni zatvarači i sistem povezivanja jakne s hlačama što sprječava razdvajanje pri padovima i ulazak snijega.

Ali to su detalji koje će vam objasniti ekipa u specijaliziranim, snowboard core dućanima, najvažniji je ipak doživljaj na snijegu, taj dio ćete skupiti sami…

Bacite oko na neki super snowboard film i iskoristite inspiraciju da već ovaj vikend krenete snowboard školicu. Kako ekipa iz Surfmania škole kaže „Roditelji dovedite djecu, klinci povedite starce i svi zajedno naučite bordati“!

 

Snowboarding - kako naučiti osnovne elemente tehnike

Ne započinjite vožnju snowboarda bez  pravilne  obuke i odgovarajuće opreme, a snowboarding zaštitna kaciga bi vam trebala biti na vrhu popisa snowboard opreme.

Na samome početku, treba pogledati razliku između skijanja i snowboardinga. Nimalo slično skijanju, u kojem kontakt sa  stazom ostvarujete preko oba stopala postavljena na dvije skije i usmjerena prema naprijed, u snowboardingu oba stopala su postavljena ustranu i na jednoj  su dasci. Onda, u skijanju, vaši vezovi su postavljeni tako da se pod velikim pritiskom otvore I oslobode pancerice (kod pada).

U snowboardingu te se cipele zvane „buce“ ne  izvlače iz vezova I radi toga su mekše za razliku od pancerica koje su više krute. Skijaši također koriste štapove za odgurivanje, da bi održavali ravnotežu i pomagali si kod zaokreta, dok snowboarderi štapove ne koriste. Ravnoteža i promjena pravca obavlja se promjenom težine-težista.

Evo nekoliko glavnih savjeta Snowboardinga:

Slobodna vožnja

To je vožnja za početnike, samo lagano spuštanje niz stazu, lagani zavoji sa osloncem na tlo. Snowboarderi uće kako bi osjećali položaj tijela na dasci te održavanje ravnoteže, prebacivanje  ravnoteže, prebacivanje težišta peta/prsti, zaustavljanje i zaokretanje.

Snowboarding Slobodnim stilom-tzv. „Free style“

Freestajleri često koriste dasku sa dva vrha, odnosno sa repom identičnim vrhu, a sve radi lakše vožnje unazad i uspješnijeg prizemljenja.

Osnovne početničke snowboard tehnike

Snowboard  zaokreti

Zaokreti se u snowboardingu izvode na dva načina: na strani  prstiju (vrhova buca) i na strani peta.Ovo što slijedi odnosi se na one koji voze snowboard sa lijevom nogom naprijed.Ako ste vozac sa desnom nogom naprijed ili “goofy-foot”, okrenite tehnike koje slijede.

Bočni okret vrhom (prstima)

Nagni se malo naprijed, podigni pete i zaokreni lagano ramenima u desno. Kada izlaziš iz okreta ispravi tijelo i ispravi ramena prema naprijed. Kao da si na skijama, tvoja koljena trebala bi ostati malo savijena, amortizirajuci neravnine terena.

Bočni okret na peti

Nagni se lagano naprijed, zaokreni ramenima ulijevo i podigni vrh. Kao kada završiš zaokret na prstima, kada izlaziš iz zavoja, ispravi svoje tijelo i izravnaj ramena; tvoj snowboard ne bi trebao rubovima zasijecati sniježnu površinu vec lagano kliziti prema naprijed.

Zaustavljanje

Kao i  kod zaokretanja (krivudanja), zaustavljanje se moze izvesti bočnim zaokretanjem  na prstima ili na peti.

Zaustavljanje bočnim zaokretom vrha

Ovo se zaustavljanje izvodi  tako da se nagnete lagano naprijed, kao što to činite kod okreta kada okrenete ramenima udesno i lagano se nagnete naprijed. Nastavit ćete se okretati sve dok se daska ne postavi okomito u odnosu na padinu, a vi se lagano uspravite iz polozaja nagnutog naprijed. Odklizat ćete bočno i zaustaviti se. Znat ćete da li ste otisli predaleko u okretanju  ako se rep daske previšee zarotira a tijelo počne naginjati unazad. (ili čak počne lagano da pada na zadnju nogu)

Bočno zaustavljanje zaokretom peta

Zaustavljanje bočnim zaokretom peta je veoma slično bočnom zaokretu. Zaokrenete ramenima prema lijevo, nagnete tijelo lagano unazad, podignete vrh. Kada vaš board dođe u okomit položaj prema padini, ispravite tijelo i odkliznite ustranu.

Padovi

Padovi se često događaju, tako da je vaša sposobnost da padnete a da se ne povrijedite, jedna od primarnih snowboard tehnika koju je potrebno vrlo rano usvojiti.

Skijaške povrede su iščašenja i lomovi zglobova, do lomova podlaktice I kljucne kosti a sve kao posljedica nespretnih pokušaja da se spasite od pada i dočekate na ruke. Oslobodite se ove bolne snowboarderske navike i vježbajte “meke”-bezopasne padove, jer kada vam to zaista bude trebalo, instikt će vas spasiti i mekano spustiti na snijeg.

Savij ruku u zglobu lakta, blago rotirajući podlakticu, a dlan otvori tako da ti je mali prst usmjeren od tijela prema van. Donja  strana podlaktice, a ne gornja, će napraviti kontakt sa snijegom. Kotrljanje je od velike pomoci pri padu.

Prije nego što ćeš pasti, dovedi svoje tijelo u niži položaj savijajući koljena pa tako spusti niže i težište. Ako padaš unazad, padaj prema dole, tako da ti snijeg prvo dotakne zadnji kraj tijela. Ako padaš unazad, zaštiti glavu držeći je ukručenu u sredini novog prostora u kojem se tvoje tijelo našlo.

Najčešće mjesto pada kod snowboardanja je prelaz između petnog okreta i okreta vrhova buca. Uobičajeno je da, kada pravite zaokret vrhovima prstiju, padnete prema naprijed. Prema naprijed se također može pasti ako naletite na veću nakupinu snijega pa se popiknete o nju. To možete izbjeći da se malo vrh daske podignete prema gore ili lagano poskočite.

Unazad ćete pasti najčešće kada polazite u zaokret petama i kada prerano zaorete rubom daske na petama. Da bi izbjegli pad morate lagano podići pete prema gore.


  isprintaj članak