Mehanokemijska sinteza peptida ključnih za pojavu života na Zemlji
S obzirom da je kondenzacija slobodnih aminokiselina termodinamički nepovoljan proces u vodenom mediju, velika je nepoznanica kako je došlo do pojave peptida pr ...
Najgostoljubivije europske države prema LGBTQ osobama
Ujedinjeno Kraljevstvo drži svjetski rekord po tome što u parlamentu ima najviše članova LGBTQ zajednice, a 45 izabranih LGBTQ zastupnika izabrano je tijekom iz ...
Prvi slijepi kineski planinar popeo se na Mount Everest
Gospodin Zhang Hong, 46, koji je izgubio vid u 21. godini, prošli je ponedjeljak dovršio 8.849 metara visok himalajski poduhvat. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Zar sirovi krumpir nije otrovan?
Objavljeno: 25.05.2021. 11:53  
Sok od krumpira pomaže kod nevolja, ali i za ljepotu
Sok od krumpira pomaže kod nevolja, ali i za ljepotu

Sok od krumpira? Ne zvuči ukusno, a nije ni ukusan. Ali to je prastari kućni lijek koji i danas ima pravo postojati. Krumpir, kuhan, pržen ili u obliku pirea, svi znaju i mnogi ljudi redovito imaju ovo povrće na stolu. Krumpir je dobrog okusa i zdrav je. Međutim sok? Zar sirovi krumpir nije otrovan? 

 

Pripremite vlastiti sok od krumpira

Ako sami želite pripremiti sok od krumpira, trebali biste koristiti samo krumpir koji nema zelenih mrlja, klica niti udubljenja. Treba ga temeljito oguliti.

Najlakši način je staviti krumpir u sokovnik. Druga je inačica oguljeni krumpir sitno naribati, a zatim ga protisnuti kroz kuhinjsku krpu. Sok treba popiti odmah nakon pripreme, jer će u protivnom oksidirati, postati gorak i također izgubiti puno dobrih sastojaka.

Ako ne želite sami pripremiti sok od krumpira, možete ga kupiti u trgovinama zdrave hrane. Ovaj sok sadrži izuzetno malo solanina, tako da ga mogu piti i trudnice.

 

Nelagoda u želucu

Sok od krumpira može dobro poslužiti kod želučanih problema kao što su podrigivanje, žgaravica i blaga upala želučane sluznice. Peptidi u soku odgovorni su za učinak na želudac. Sok od krumpira ima alkalni učinak, tako da se može zaustaviti zakiseljavanje. Kiseli želučani sok neutralizira sok zdravog gomolja. Najbolje je piti sok od krumpira oko tri tjedna, idealno je 50 ml dva puta dnevno prije jela.

Često se ljudima sa žgaravicom savjetuje da piju mlijeko. To pomaže na kratko. Ali mlijeko kasnije povećava stvaranje kiseline, što onda može pogoršati simptome.

Žgaravica je češća u trudnica. One također mogu koristiti učinke soka od krumpira. Ali koristite samo sok iz trgovine zdrave hrane i to samo na kratko i samo po potrebi.

 

Sok od krumpira s maslinovim uljem ili uljem kantariona

Kombinacija soka od krumpira i maslinovog ulja također pomaže kod gore spomenutih želučanih problema. 50 ml soka od krumpira pomiješa se sa žličicom dobrog maslinovog ulja i pije se natašte, prije zajutarka tijekom dva do tri tjedna. Umjesto maslinovog ulja, može se koristiti i visokokvalitetno ulje gospine trave, pogodno za unutarnju upotrebu. To se posebno preporučuje onima čiji je želudac posebna slaba točka i koji uvijek reagiraju želučanim tegobama u slučaju problema i stresa.

 

Grčevi u gastrointestinalnom traktu

Sok od krumpira ima blagi učinak na grčeve u probavnom traktu, mišići postaju opušteni i simptomi su ublaženi.

 

Snižavanje kolesterola i šećera u krvi

Bjelančevine sadržane u krumpiru mogu donekle smanjiti povišenu razinu kolesterola, a također i šećer u krvi (piti četiri tjedna malu vrhom punu čašu soka od krumpira, natašte, prije zajutarka).

Sok od krumpira pomaže i u detoksikaciji jetre. Preporučljivo je pijenje od dva do tri tjedna s 50 ml dva puta dnevno prije jela.

 

Sok od krumpira za kožu i kosu

Sok od krumpira, stavljen na pamučnu podlogu, može se koristiti poput tonika za lice. To kožu čini mekom i nježnom. Nadalje, sok od krumpira omekšava gruba stopala i ruke. U tu svrhu stopala ili ruke namače se sokom približno 20 minuta.

 

Ostali učinci soka od krumpira

Sok od krumpira razrijeđen vodom kao regenerator nakon šamponiranja (ne ispiranja) pridonosi boljem rastu kose.

Sok iz zdravog gomolja hladi kožu kada ste opečeni. Zahvaćena područja natapajte vatom i pustite da se upije.

Kod staračkih pjega, kojih se mnogi žele riješiti, vrijedi iskušati primjenu sokom od krumpira.

 

Zašto krumpir zeleni

Kada krumpir pozeleni, to je potpuno prirodno. Krumpir raste pod zemljom i kada dođe u dodir sa svjetlošću stvara klorofil, biljni pigment. To mnogom zelenom povrću daje boju. Ali kod krumpira slučaj je da ova boja pokriva smeđi krumpir s djelomično velikim, zelenim mrljama. U sortama koje su prirodno tamnije boje, zelena boja je često nevidljiva. Boje se možete riješiti struganjem kore.

 

Solanin u krumpiru

Klorofil u krumpiru nije ništa loše. Osim toga, krumpir koji dolazi u kontakt sa svjetlošću stvara i nešto drugo, takozvane glikoalkaloide. Oni su tu da zaštite biljke od prirodnih neprijatelja. Glavni alkaloid u krumpiru je solanin i otrovan je za ljude. Ova tvar inhibira enzime važne za funkcioniranje živčanog sustava. Uz to, solanin može uništiti staničnu membranu, a to može negativno utjecati na propusnost crijeva.

Većina solanina nalazi se u i ispod kore, posebno u gomoljima krumpira koji imaju zelene mrlje i modrice. To znači da je krumpir gotovo bez solanina ako ga obilno ogulite. Usput: kuhanje ne pomaže u smanjenju solanina. Kao što je spomenuto, to je moguće samo ljuštenjem i izrezivanjem velikih površina udubljenja, zelenih površina i rupa s klicama.

 

Trovanje solaninom

Ne treba se bojati trovanja solaninom prilikom jedenja krumpira ili pijenja soka od krumpira. Da biste dobili ovakvo trovanje, morali biste unijeti izuzetno veliku količinu. Količina od jednog do dva miligrama solaniana po kilogramu tjelesne težine uzrokuje simptome trovanja poput proljev, glavobolja, povraćanja, upaljenog grla do napada slabosti, grčeva, otežanog disanja i zatajenja srca.

No, osoba s tjelesnom težinom od 60 kg morala bi pojesti oko 800 grama krumpira (krumpir s prosječnim udjelom solanina od 75 mg po kilogramu) kako bi doživjela trovanje. 800 grama jednako je devet srednjih krumpira - količina koju se vrlo rijetko pojede odjednom. Ako je krumpir gorkog ili jednostavno čudnog okusa, trebali biste ga prestati jesti, jer solanin također može promijeniti okus.

 

Liječniku

Naravno, sok od krumpira samo je kućni lijek. U slučaju velikih ili ponavljajućih navedenih zdravstvenih nevolja, posjet liječniku je neizbježan. No, čak i ako su potrebni lijekovi, ovaj se sok može uzimati i za ublažavanje simptoma. 

_____________

Važna napomena: članak je samo općenit i nije namijenjen za samodijagnozu ili samoliječenje, niti može zamijeniti posjet liječniku.

  isprintaj članak