U Turskoj nemaju zakon o homoseksualnosti
Navršenih od 18 godina starosti je i dobna granica za dozvolu ulaska u barove i klubove koji prodaju alkohol. ...
Muškarca se pozna po gaćama
Materijal od kojeg se proizvedi muške gaće mora biti vrhunske kakvoće. ...
Turizam je treća izvozna grana svijeta
Prošlu godinu odlikuje održiv rast u mnogim odredištima. ...
Anketa


NALAZITE SE U
Nužno potrebni začini
Objavljeno: 21.02.2018. 08:10  
Sol je dragocjena
Sol je dragocjena

Sol je sigurno najvažniji začin koji je čovječanstvu poznati već tisućljećima. Zaista je teško zamisliti pripremu jela bez soli. Karakteristično je kako sol ne koristimo samo u kuhinji, već i u raznim metodama liječenja, te kao sastojak sredstava za čišćenje koje su koristile naše bake.

Sol je začin bez kojeg kuhanje ne možemo niti zamisliti. Iako se stručnjaci još uvijek prepiru je li sol začin ili nije, većina je autora svrstava među začine. Čovječanstvo koristi sol već tisućljećima, njome soli i konzervira hranu. I u današnje vrijeme sol ostaje važan sastojak za konzerviranje, prvenstveno mesa i mesnih proizvoda.

Nekada je sol bila na glasu i kao lijek jer se smatralo da osnažuje ljudski organizam ako je unijeta u pravilnim količinama. Slično kao i papar, i sol je tijekom povijesti slovila kao dragocjenost, pa su tako rimski legionari dio plaće dobivali u soli.

 

Poznate su dvije vrste soli

Postoje kamena i morskasol. Morska sol sadrži veći broj raznolikih spojeva, kao što su jodni, magnezijevi, kalcijevi i drugi koji su ljudskom tijelu nužno potrebni. Sol danas dobivamo samljevenu ili u grubom obliku u kristalima. Za kuhanje obično se koristi samljevena kuhinjska sol. 

  isprintaj članak