Sve više bečkih restorana gostima ograničava vrijeme boravka
Posjetiteljima koji žele duže vremena ostati u restoranu preporučuju se kasnije dolaženje pa to svakako imajte na umu prilikom idućeg posjeta Beču. ...
Zagreb nudi neke od najprivlačnijih ponuda na globalnoj turističkoj digitalnoj platformi priceless.com
Korisnici mogu istraživati Zagreb noću u legendarnom starinskom Yugu ili upoznati divlju stranu grada u ekskluzivnom posjetu ZOO gdje će hraniti životinjd. ...
Opušak vas može puno stajati
Tko baci iz automobila goreću cigaretu ili otpad poput limenke od pića, bocu ili papir, ne samo da stvara smeće uz naše prometnice, već i riskira plaćanje opome ...
Anketa


NALAZITE SE U > Prehrana
Nužno potrebni začini
Objavljeno: 21.02.2018. 08:10  
Sol je dragocjena
Sol je dragocjena

Sol je sigurno najvažniji začin koji je čovječanstvu poznati već tisućljećima. Zaista je teško zamisliti pripremu jela bez soli. Karakteristično je kako sol ne koristimo samo u kuhinji, već i u raznim metodama liječenja, te kao sastojak sredstava za čišćenje koje su koristile naše bake.

Sol je začin bez kojeg kuhanje ne možemo niti zamisliti. Iako se stručnjaci još uvijek prepiru je li sol začin ili nije, većina je autora svrstava među začine. Čovječanstvo koristi sol već tisućljećima, njome soli i konzervira hranu. I u današnje vrijeme sol ostaje važan sastojak za konzerviranje, prvenstveno mesa i mesnih proizvoda.

Nekada je sol bila na glasu i kao lijek jer se smatralo da osnažuje ljudski organizam ako je unijeta u pravilnim količinama. Slično kao i papar, i sol je tijekom povijesti slovila kao dragocjenost, pa su tako rimski legionari dio plaće dobivali u soli.

 

Poznate su dvije vrste soli

Postoje kamena i morskasol. Morska sol sadrži veći broj raznolikih spojeva, kao što su jodni, magnezijevi, kalcijevi i drugi koji su ljudskom tijelu nužno potrebni. Sol danas dobivamo samljevenu ili u grubom obliku u kristalima. Za kuhanje obično se koristi samljevena kuhinjska sol. 

  isprintaj članak