Sve više bečkih restorana gostima ograničava vrijeme boravka
Posjetiteljima koji žele duže vremena ostati u restoranu preporučuju se kasnije dolaženje pa to svakako imajte na umu prilikom idućeg posjeta Beču. ...
Zagreb nudi neke od najprivlačnijih ponuda na globalnoj turističkoj digitalnoj platformi priceless.com
Korisnici mogu istraživati Zagreb noću u legendarnom starinskom Yugu ili upoznati divlju stranu grada u ekskluzivnom posjetu ZOO gdje će hraniti životinjd. ...
Opušak vas može puno stajati
Tko baci iz automobila goreću cigaretu ili otpad poput limenke od pića, bocu ili papir, ne samo da stvara smeće uz naše prometnice, već i riskira plaćanje opome ...
Anketa


NALAZITE SE U > Prehrana
Šparoga kao uspješno sredstvo za mršavljenje
Objavljeno: 04.04.2018. 05:39  
Šparoga je izuzetno ljekovita biljka
Šparoga je izuzetno ljekovita biljka

Pri kupnji, kvalitetne šparoge lako ćete prepoznati. Najbolje su kratke i debele jer tako pri čišćenju najmanje otpadne. Moraju biti uspravne i čvrste, a rezovi vlažni i svježi. Odaberite svežnjić s podjednako debelim šparogama kako bi se sve skuhale u isto vrijeme, a pripremite ih ubbrzo nakon branja odnosno kupnje jer brzo propadaju.


Izvrstan diuretik

Ova u nas još uvijek nedovoljno pripremana proljetna povrtnica ne samo da je vrlo ukusna već je i izuzetno ljekovita biljka. U prehrani isključivo koristimo debele izbojke šparoga, a sezona branja traje od travnja do lipnja. Izvrstan je diuretik jer regulira rad bubrega i žuči, a obiluje vitaminima B kompleksa što jača imunitet, potiče izmjenu tvari i obnavljanje stanica. Prema pateru Juri Marčinkoviću, autoru knjige Božja biljna ljekarna, u primjeni je i kao uspješno sredstvo za mršavljenje: “Svaki dan pojede se pola kilograma šparoga s neljuštenom rižom i zelenom salatom, a kura traje 3 do 4 tjedna”.

 

Samonikle i vrtne šparoge 

Samonikle šparoge vrlo su tanke, zelene boje i gorkastog okusa. U priobalju, prve proljetne šetnje prirodom najčešće se upotpunjuju branjem ovih ukusnih darova prirode. Ova vrsta šparoge najčešće se priprema u tavi s jajima kao kajgana.

Vrtne šparoge ili one iz uzgoja mogu biti potpuno bijele, bijele s plavo-ljubičastim vrhovima ili zelene. Od sasvim svježih možete čak iscijediti vrlo hranjiv i vitaminima bogat sok (dodajte i limunov sok!).

Pri kuhanju u duboki lonac napola napunjen hladnom vodom dodajte malo šećera, soli te limunov sok. Postavite snopiće u vodu s vrhovima prema gore, poklopite i kuhajte 20 minuta. Na ovaj način, tvrđi se krajevi kuhaju u vodi dok se mekani izbojci pirjaju na pari.

  isprintaj članak