Odjeća za pustolovna putovanja
Prirodna vlakna poput svile i vune, koliko god mislili da su otporna, neće izdržati pustolovna putovanja. ...
Pospremanje u svrhu zdravlja
Ovi kišoviti jesenski dani, kada nam se ne izlazi na dosadnu jesenku kišu, najbolji su za čišćenje od stvari koje obično zanemarujemo. ...
Prigodna poštanska marka “350 godina Sveučilišta u Zagrebu”
Od 1874. ukupno je više od pola milijuna studenata završilo studij na Sveučilištu u Zagrebu, a danas je po veličini među 15 najvećih sveučilišta u Europi. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Recepti
Ideja za novu kuhinju: Odresci lista sa špinatom
Objavljeno: 30.01.2014. 22:00  
Špinat - nevolje i proljetno veselje
Špinat - nevolje i proljetno veselje

Koliko je djece, a i odraslih, ispunjeno grozom kad je špinat na jelovniku. Uzalud majke i domaćice uvjeravaju: “Špinat je zdrav”. No, vremenom ga ipak većina rado jede. Pa da vidimo što je to dobro u špinatu!

 

Što se krije u špinatu?

Jedan pogrešan zarez doveo je do, još i danas proširene zablude, kako špinat sadrži mnogo željeza. Ali 100 grama sirovog špinata sadrži samo 4,1 miligram željeza. Za usporedbu: ista količina leće sadrži čak 6,9 miligrama željeza!

Ali špinat je usprkos tome zdravo ljetno i zimsko povrće. Bogat je folnom kiselinom, vitaminom C, kalijem i magnezijem. Nažalost, špinat sadrži i velike količine nitrata. Kod predugog čuvanja ili podgrijavanja taj nitrat prelazi u nitrit, koji je otrovan. Dakle špinat treba odmah upotrijebiti za hranu, ne treba ga dugo čuvati, niti podgrijavati. Osim toga visoki sadržaj nitrata može se blanširanjem (naglim prokuhavanjem) smanjiti i do 70 posto.

 

Dobra, stara kuhinja

 

Špinat s “jajem na oko” 

(sastojci za 4 osobe)

1 kg špinata, 1 mali luk, 25 g maslaca ili margarina, sol, papar, naribani muškatni oraščić, 1 jušna žlica kiselog vrhnja, 4 jaja.

 

Priprema:

Špinat očistiti, temeljito oprati i zakuhati s malo vode. Procijediti, grubo ili fino isjeckati. Luk sitno izrezati i pirjati u maslacu ili margarinu dok ne postane svjetložut. Dodati špinat, sol, papar i muškatni oraščić, te pirjati još 10 minuta. Umiješati kiselo vrhnje i špinat dosoliti. Špinat poslužiti s prženim cijelim jajima.

 

Ideja za novu kuhinju

 

Odresci lista sa špinatom   

(sastojci za 4 osobe)

4 odreska lista, 3 režnja češnjaka, sol, 70 ml maslinovog ulja, 500 g špinata u listovima, 1 jušna žlica pinija, 2 jušne žlice kiselog vrhnja, crni papar.

Priprema:

Odreske oprati i osušiti upijajućim papirom. Češnjak oljuštiti, 1 režanj izrezati u tanke ploške, a drugi režanj protisnuti kroz prešu.  Oko 50 ml maslinovog ulja pomiješati sa solju i češnjakom. Ribu premazati uljem i oko 30  minuta pokriveno marinirati. Špinat očistiti i prebrati. U loncu zagrijati jušnu žlicu maslinovog ulja. Dodati posve mokar špinat i pirjati oko 5 minuta, dok špinat ne uvene. Preostalo ulje zagrijati u tavi i preostali češanj češnjaka fino isjeckati i pirjati. Pinije zapržiti do zlatno smee boje. Umiješati kiselo vrhnje i dodati špinat. Začiniti solju i paprom. Odreske lista položiti na alu-foliju i u pećnici ispod roštilja peći sa svake strane  oko 3 do 4 minute. Riblje odreske poslužiti sa špinatom. Uz to ponuditi oguljen krumpir skuhan u slanoj vodi.


  isprintaj članak