Novozelandski portal AJ Hackett je tražio da napravi dogovor s Vanuatuom oko prava na bungee jumping
Na otoku Pentecost, jednom od 83 otoka koji čine Vanuatu, stanovnici vezuju vinovu lozu oko gležnjeva prije negoli skoče s 10-metarske drvene platforme. ...
Bečki javni prijevoz postavio nevjerojatan rekord
Autobusi i ovaj put prednjače po prijeđenoj udaljenosti – protekle su godine prevalili čak 39,6 milijuna kilometara. Slijede ih tramvaji s 22,9 milijuna te vlak ...
Biti elegantan muškarac
Postoje stvari o kojima ne razmišljamo, ali su toliko bitne za dojam koji ostavljamo. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Kolumna
Hoće li se pridružiti i ministar turizma?
Objavljeno: 03.06.2012. 22:12  
Split gay pride - 9 lipnja Dan D
Split gay pride - 9 lipnja Dan D
  • Split gay pride - 9 lipnja Dan D

Fotografija: Prospekt tiskan u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba


Splitska parada ponosa (Split pride) bit će održana 9. srpnja no još uvijek nije sigurna trasa kojom će se sudionici kretati. Sramotno je ponašanje gradonačelnika Željka Keruma koji poziva Splićane da ignoriraju povorku dok europski diplomati upozoravaju na posljedice njegovorg ponašanja. Zanimljivo je pitanje koliko je od tridesetak tisuća pripadnika LGBT stanovništva Splita, statistički temeljeno na znanstvenim istraživanjima prema kojima je prosječno 15 posto stanovnika te spolne usmjerenosti, glasalo za njega i kako im vraća?!

Parade ponosa (Gay Pride) su se u nastanku zaista suočavale s problemima, a danas su, prije svega, velika turistička atrakcija koja privlači turiste iz cijelog svijeta. U Europi se odražava u nizu gradova, a na nizozemsku - u Amsterdamu, moguće je putovati i u organizaciji Hrvatskog ferijalnog i hostelskog saveza!

Čak se i među domaćim homoseksualcima (mislim na muške pripadnike) postavlja treba li nam Parada ponosa i koja joj je svrha. Treba nam itekako, a upravo splitska je, nenamjerno, prošle i ove godine digla javnost na noge i pridonijela boljem shvaćanju problematike življenja LGBT stanovništva (lezbijki, muških homoseksualaca, biseksualaca i transrodnih osoba) kojima smo i okruženi, naši su suradnici i prijatelji, te ravnopravni građani naše države!

Osim toga, Hrvatska je sve popularnija među gay turistima. Godinama u naše vode Jadrana zalaze cruiseri samo s gay turistima, sve je više specijaliziranih gay kafića, klubova i sauna, te gay friendly hotela, a gradovi Rab, Dubrovnik, Poreč su na visokoj ljestvici gay odredišta svijeta. Dodamo li relativno visoku kupovnu moć gay turista, njihovu miroljubivost i često visoki društveni položaj - poželimo im dobrodošlicu.

Dobrodošlicu bi im trebao u Splitu poželjeti osobno i ministar turizma Veljko Ostojić sudjelujući u povorci s ostalim političarima. Onako kako čine i njegove kolege u svijetu! Uostalom, mnoge turističke zajednice na državnoj razini itekako pozivaju gay turiste (Tahiti, SAD i sl.), a kod nas to čini jedino Turistička zajednica grada Zagreba kojoj čestitamo i podržavamo je!

Ne treba zanemariti niti riječi Vesne Pusić, ministrice vanjskih poslova koja je izjavila da su „oči EU najviše uprte u rješavanje pitanja brodogradilišta, učinkovitosti sudova, ali i u organizaciju splitskog Gay Pridea” i dodala kako nas „Bruxelles posebno prati i po pitanju zaštite prava manjina, pa se tako očekuje i neometano održavanje drugog Split Pridea”.

Ukoliko na „Split Prideu” bude nereda, Hrvatska će se naći pred valom kritika iz zbog nepoštovanja ljudskih prava, što bi se u nekim zemljama moglo odraziti na brzinu prihvaćanje pristupnog ugovora Hrvatske s EU. Ne zaboravimo da su neki predsjednici država, gradonačelnici i slično u Europi pripadnici LGBT populacije!


  isprintaj članak