Pakiranje stvari za piknik u kovčeg ili naprtnjaču
Ukoliko niste pripremljeni, dragocjena prilika za odličan piknik može biti propuštena! ...
Argentina dopušta odabir spola "x" u osobnim dokumentima
Međunarodna organizacija za civilno zrakoplovstvo (ICAO) već prepoznaje osobne dokumente s rodom x, koji uključuju ljude koji se identificiraju izvan tradiciona ...
Pogledajte kako odmara zgodni Fran
Fran FM posljednjih mjeseci stalno puni medije. Njegove pjesme „Influencerica“ i „Me gusta“ postale su sastavni dio svakog radijskog glazbenog programa, no prij ...
Anketa


NALAZITE SE U > Najava zbivanja
Koprivnica, četvrtak, 28. svibnja, promocija knjige “Naprijed! U rikverc”
Objavljeno: 26.05.2020. 11:13  
Špoljar se ne boji izricati svoje lijeve i liberalne stavove
Špoljar se ne boji izricati svoje lijeve i liberalne stavove

Marijan Špoljar 

 

U Domu mladih u Koprivnici će u četvrtak, 28. svibnja 2020. s početkom u 19,30 sati biti predstavljena knjiga "Naprijed! U rikverc” Marijana Špoljara.

 "Naprijed! U rikverc” zbirka je tekstova koprivničkog povjesničara umjetnosti i arheologa Marijana Špoljara (r. 1950. u Ždali) koje je objavljivao u Glasu Podravine odnosno Glasu Podravine i Prigorja, u Podravskom listu, Koprivničkim novinama i na portalu Danica od 1990. do 2017. godine. Dodana su i dva razgovora s autorom koje su vodili Hrvoje Šlabek (Podravski list, 2003.) i Željko Krušelj (Glas Podravine i Prigorja, 2014.). U knjizi je i otvoreno pismo Upravnom vijeću Muzeja grada Koprivnice koje je u lipnju 2006. godine, s još četvero istaknutih građana Koprivnice, potpisao Marijan Špoljar te njegova pisma gradonačelniku Koprivnice iz 2005. i 2006. godine.

Marijan Špoljar od 1977. godine bio je kustos u Muzeju grada Koprivnice, a od 1978. do 1990. voditelj Galerije Koprivnica, koju je učinio dinamičnim izložbenim, ali i kulturnim prostorom uopće. Od 1990. godine privatni je galerist i vlasnik poduzeća Pastorala, a od 2012. do 2016. ravnatelj Muzeja grada Koprivnice. Priređuje i organizira izložbe te piše kritike i novinske članke od 1970. godine. 

Organizirao je više od 200 izložbi u Hrvatskoj i u inozemstvu, a tekstove je objavljivao u mnogim novinama i časopisima te na Hrvatskom radiju. Autor je i suautor tekstova u monografijama o istaknutim likovnim umjetnicima te autor knjige „Trag i znak” i suautor knjige „Vratar u zaleđu/Golman u ofsajdu”.

Recenzentica dr. sc. Dijana Samobolović Krajina napisala je da se Marijan Špoljar u tekstovima u svojoj novoj knjizi „Naprijed! U rikverc” bavi kulturološkim gledištima raznolikih fenomena društvene i političke zbilje, uključujući i urbanizam, sport, subkulturu, jezik i druga područja. Na primjeru koprivničke mikrosredine, Špoljar prati turbulentne, višeslojne promjene u nas u zadnjih trideset godina.

Recenzent doc. dr. sc. Željko Krušelj ističe da se Špoljar ne boji izricati svoje lijeve i liberalne stavove, držeći da probuđeni konzervativizam, protkan i nekritičkim državotvornim dogmatizmom, vodi u sukobe i gradnju mentalnih zidova te smanjuje prostor sloboda. Iako se trenutno mnogima čini uzaludnom, pobuna angažiranog intelektualca, za što je prototip upravo Špoljar, u vremenu koje dolazi dobivat će na važnosti, zaključuje Krušelj. 

  isprintaj članak