Prirodan hidrogel kao ekološko rješenje za suše
Bečki znanstvenici razvili su hidrogel od potpuno prirodnih sirovina koji dugoročno poboljšava kakvoću tla. ...
Glačalo i glačanje
Kada kupujete novo glačalo obavezno provjerite ima li odgovarajući atest tj. zadovoljava li sigurnosne sustave u našoj zemlji. ...
U Baški otvorena trgovina ručno rađenih mirisnih suvenira
Nakon što su se 15 godina prodavali na štandu, ručno rađeni suveniri Kiki dobili su trgovinu. Iako je dolazak turista na Krk neizvjestan, vlasnica obrta Suzana ...
Anketa


NALAZITE SE U > Najava zbivanja
Koprivnica, četvrtak, 28. svibnja, promocija knjige “Naprijed! U rikverc”
Objavljeno: 26.05.2020. 11:13  
Špoljar se ne boji izricati svoje lijeve i liberalne stavove
Špoljar se ne boji izricati svoje lijeve i liberalne stavove

Marijan Špoljar 

 

U Domu mladih u Koprivnici će u četvrtak, 28. svibnja 2020. s početkom u 19,30 sati biti predstavljena knjiga "Naprijed! U rikverc” Marijana Špoljara.

 "Naprijed! U rikverc” zbirka je tekstova koprivničkog povjesničara umjetnosti i arheologa Marijana Špoljara (r. 1950. u Ždali) koje je objavljivao u Glasu Podravine odnosno Glasu Podravine i Prigorja, u Podravskom listu, Koprivničkim novinama i na portalu Danica od 1990. do 2017. godine. Dodana su i dva razgovora s autorom koje su vodili Hrvoje Šlabek (Podravski list, 2003.) i Željko Krušelj (Glas Podravine i Prigorja, 2014.). U knjizi je i otvoreno pismo Upravnom vijeću Muzeja grada Koprivnice koje je u lipnju 2006. godine, s još četvero istaknutih građana Koprivnice, potpisao Marijan Špoljar te njegova pisma gradonačelniku Koprivnice iz 2005. i 2006. godine.

Marijan Špoljar od 1977. godine bio je kustos u Muzeju grada Koprivnice, a od 1978. do 1990. voditelj Galerije Koprivnica, koju je učinio dinamičnim izložbenim, ali i kulturnim prostorom uopće. Od 1990. godine privatni je galerist i vlasnik poduzeća Pastorala, a od 2012. do 2016. ravnatelj Muzeja grada Koprivnice. Priređuje i organizira izložbe te piše kritike i novinske članke od 1970. godine. 

Organizirao je više od 200 izložbi u Hrvatskoj i u inozemstvu, a tekstove je objavljivao u mnogim novinama i časopisima te na Hrvatskom radiju. Autor je i suautor tekstova u monografijama o istaknutim likovnim umjetnicima te autor knjige „Trag i znak” i suautor knjige „Vratar u zaleđu/Golman u ofsajdu”.

Recenzentica dr. sc. Dijana Samobolović Krajina napisala je da se Marijan Špoljar u tekstovima u svojoj novoj knjizi „Naprijed! U rikverc” bavi kulturološkim gledištima raznolikih fenomena društvene i političke zbilje, uključujući i urbanizam, sport, subkulturu, jezik i druga područja. Na primjeru koprivničke mikrosredine, Špoljar prati turbulentne, višeslojne promjene u nas u zadnjih trideset godina.

Recenzent doc. dr. sc. Željko Krušelj ističe da se Špoljar ne boji izricati svoje lijeve i liberalne stavove, držeći da probuđeni konzervativizam, protkan i nekritičkim državotvornim dogmatizmom, vodi u sukobe i gradnju mentalnih zidova te smanjuje prostor sloboda. Iako se trenutno mnogima čini uzaludnom, pobuna angažiranog intelektualca, za što je prototip upravo Špoljar, u vremenu koje dolazi dobivat će na važnosti, zaključuje Krušelj. 

  isprintaj članak