Plesni stilovi koji će vam poboljšati tjelesnu spremnost
Ples je jedan od najvažnijih načina rješavanja kalorija, a istovremeno se zabavljate. ...
Stvari koje nikako ne pripadaju u perilicu rublja
Ako želite uštedjeti novac i ako želite da vaša perilica rublja dobro i dugo radi, onda budite oprezni da sljedeći predmeti ne uđu u nju. ...
Djeca, škola i zaštitne maske za lice
I učenici i studenti u Nizozemskoj ne moraju nositi maske za lice, čak ni učitelji i starija djeca iako su se neki učitelji opirali takvoj "slobodi”. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti
Pitamo Ministarstvo gdje je odluka koja je digla na noge sportsku zajednicu
Objavljeno: 10.09.2020. 12:22  
Sportskim klubovima i dalje je onemogućeno treniranje
Sportskim klubovima i dalje je onemogućeno treniranje

Odbor za sport udruge Glas poduzetnika u dopisu upozorava da Ministarstvo znanosti i obrazovanja još uvijek nije donijelo pisanu odluku kojom se zabranjuje sportskim klubovima treniranje u školskim dvoranama. Naime, mnogo sportskih djelatnika ostat će bez posla u teškom gospodarskom i društvenom stanju koje je pred nama, a moguće je da mnogi sportski klubovi neće opstati. 

Ponavljamo, sportske klubove se o zabrani održavanja treninga obavještava telefonskim putem ili putem maila. Nadležna tijela, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Stožer civilne zaštite, još uvijek nisu donijela pisanu odluku kojom bi se jasno zabranilo treniranje sportskih klubova u školskim dvoranama. 

Smatramo da je potrebno istaknuti posljedice koje će se dogoditi zbog zatvaranja sportskih klubova:

1. Povećanje nezaposlenosti - što dovodi do dodatnog opterećenja državnog proračuna;

2. Opterećenje zdravstvenog sustava, jer je rekreacija bitna za izgradnju imuniteta - pogotovo u vremenu pandemije covida-19;

3. Hrvatska bilježi rast broja debele djece (Hrvatski zavod za javno zdravstvo u travnju 2018. godine objavio je izvješće Europske inicijative praćenja debljine djece) što opterećuje zdravstveni sustav, a zabranom treniranja taj broj djece samo će dodatno rasti;

4. Zatvaranje tvrtki koje se bave prodajom sportske opreme i organizacijom sportskih događanja;

5. Sportska natjecanja i sportske pripreme dovode međunarodne sportske klubove i sportaše koji pune državni proračun (smještaj, prijevoz, hrana).

"Ističemo kako sportski klubovi pridonose državnom proračunu samim time što pojedini igrači igraju u međunarodnim ligama i tako reklamiraju našu državu. Jedan od primjera je i Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018. godine kada je zabilježen porast turističkih noćenja u Hrvatskoj. Domaće tvrtke koje se reklamiraju preko sportskih klubova te igrača u drugim državama, dobivaju moguće stranke čime osiguravaju prihode i poslove za svoje zaposlenike.” - rekla je Ivana Ožegović, koordinatorica Odbora za sport UGP-a.

Svi sportski klubovi spremni su prilagoditi termine u školama kako ne bi došlo do međusobnog miješanja sportskih grupa, držati se epidemioloških mjera (zaštitne maske za lice, međusobni razmak, dezinfekcija) i spremni su uvesti dodatne mjere.

Odbor za sport udruge Glas poduzetnika u ponedjeljak navečer objavio je anketu za roditelje s pitanjem: Jeste li spremni pustiti svoje dijete na trening u školsku dvoranu? U manje od 48 sati na anketu je odgovorilo 1591 roditelja, od kojih je 96,3%  dalo odobravajući odgovor. 

Naglašavamo kako većina roditelja ne želi da se sportske aktivnosti prestanu u školskim dvoranama te žele da njihova djeca vježbaju u sportskim klubovima. 

  isprintaj članak