Helsinški bijenale 2021., „Isto more“ od 12. lipnja do 26. rujna 2021. godine
Helsinški bijenale 2021., „Isto more“, održat će se na helsinškom otoku Vallisaari, od 12. lipnja do 26. rujna 2021. ...
Veseli balkoni
Dolaskom toplijih dana, kada prođu svi strahovi od ranojutarnjih mrazeva, počinjemo razmišljati o cvjetnim ukrasima na našim balkonima ili prozorskim daskama. ...
Tajanstveno došao i – otišao
Zbog sumnjivih okolnosti zadržali su ga u hotelskoj sobi sa čuvarom. Iz nje je tajanstveno nestao zajedno s dokumentima. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Najviša dopuštena težina tereta određena je zakonskom normom
Objavljeno: 23.02.2021. 19:35  
Sprečavanje oštećenja kralježnice
Sprečavanje oštećenja kralježnice

Iskrivljena kralježnica

Osobe koje su ranije imale križobolju ne smije se zapošljavati na tim poslovima prijenosa tereta.

 

Napisao: dr. Ivo Jajić

Oštećenje kralježnice pri obavljanju tjelesnog rada može se izbjeći uvađanjem mehanizacije ili smanjivanjem težine tereta. Mehanizacijom se potpuno ili djelomično mehanizira podizanje i prijenos tereta pomoću kolica za prijevoz, transportnih vrpci, kotura, tračnica i dizalica, a ako se terete ne može prenositi i pretovarivati strojevima i uređajima, treba smanjiti njihovu težinu. 

 

Najviša dopuštena težina tereta određena je zakonskom normom. U većini je zemalja, pa i u našoj granica dopuštene težine tereta od 18 do 20 kg, za mladež i žene od 10 do 12 kg. Time se smanjuje broj oštećenja kralježnice, gubici u radnim satima i umor, a povećava se radni učinak. Pravilan izbor radnika za teške i lakše poslove ima sprečavajuću ulogu pri sprečavanju oštećenja kralježnice. Na poslovima podizanja i prijenosa tereta (transportni i skladišni radnici, radnici u trgovini) morali bi u prvom redu raditi mladi, snažni i zdravi muškarci. Oni za taj rad moraju biti propisno poučeni i osposobljeni. Osobe koje su ranije imale križobolju ne smije se zapošljavati na tim poslovima jer će sigurno nastati pogoršanje i daljnje napredovanje bolesti.

Broj će se tih oboljenja zasigurno smanjiti pregledom kralježnice radnika pri dobivanju liječničke svjedodžbe i zabranom zapošljavanja osoba koje su bolovale od križobolje.

Uvježbani transportni radnici mogu podizati velike terete ako poznaju pravilnu tehniku. 

Teret se podiže ravnim leđima kod čega je kralježnica fiksirana sa savinutim nogama u kuku i koljenu. Podizanje tereta obavlja se pomoću mišića nogu i mišića "debelog mesa”, a kralježnica služi kao oslonac. Opterećenje je diska pri podizanju tereta ravnim leđima za jednu četvrtinu manje nego kod podizanja tereta sa savinutim leđima. Opterećenje na disk je ravnomjernije kada se teret podiže ravnim leđima. Suprotan se učinak postiže kada se teret podiže savinutim leđima jer je opterećenje najveće u prednjem dijelu diska.

Diskovi ne podnose jednake napore i terete tijekom života. U dobi između 20. i 30. godine najviše se mogu opteretiti pri stalnom radu sa 600-700 kg, od 36. do 50. godine sa 400-500 kg, a diskusi osoba starijih od 50 godina sa 300-400 kg. Prema tome, mogućnosti opterećenja diska opada s dobi.

Tereti ne smiju biti, bez obzira na težinu, preveliki. Što su tereti manje veličine i  težine, lakše ih se prihvaća, a i nosi.

  isprintaj članak