Argentina dopušta odabir spola "x" u osobnim dokumentima
Međunarodna organizacija za civilno zrakoplovstvo (ICAO) već prepoznaje osobne dokumente s rodom x, koji uključuju ljude koji se identificiraju izvan tradiciona ...
Pogledajte kako odmara zgodni Fran
Fran FM posljednjih mjeseci stalno puni medije. Njegove pjesme „Influencerica“ i „Me gusta“ postale su sastavni dio svakog radijskog glazbenog programa, no prij ...
Njega biljaka za vrijeme odmora
Ako niste u mogućnosti povjeriti brigu prijateljima oko zalijevanja cvijeća dok ste odsutni, primijenite neki od načina automatskog zalijevanja ...
Anketa


NALAZITE SE U > Kućni ljubimci
Cijepljena, mikročipovi, zaštitna sredstva
Objavljeno: 13.12.2020. 22:04  
Spriječiti bolesti pasa
Spriječiti bolesti pasa

Brzo će nova godina i dok razmišljamo o dočeku treba napraviti i "inventuru” u zdravstvenim knjižicama kućnih ljubimaca te predvidjeti posjete veterinaru, tj. vrijeme za obavezna cijepljenja

 

Napisala: Marga Domes Čamagajevac, dr. vet. med

 

Većini vlasnika pasa treba iznova naglasiti, da psa treba svake godine docjepljivati protiv virusnih bolesti peterovalentnim cjepivom protiv štenečaka, parvoviroze, hepatitisa, bronhitisa i leptospiroze. Uz to, psa treba cijepiti i protiv bjesnoće. To nalaže i zakon. Obavezno cijepljenje pasa protiv bjesnoće provodi se u akciji od 01.01. do 31.01. Psa se cijepi jedanput godišnje, prvi puta s navršena tri mjeseca starosti. 

 

Mikročip kao osobna

Pse treba i mikročipirati. Mikročip je identifikacijska oznaka psa. Ugrađuje se bezbolno i brzo pod kožu na lijevoj strani vrata. Mikročip doživotno obilježava psa i lagano se očitava univerzalnim čitačem. Barkod mikročipa upisuje se u međunarodnu svjedodžbu o cijepljenju. Mikročip je veličine zrna riže, smješten je u staklenu kapsulu, a sadrži 15 brojeva od kojih su prva tri kod države (za Hrvatsku 191), sljedeća dva kod proizvođača, a preostalih deset brojeva identifikacijska oznaka. 

Podaci o psu i vlasniku unose se u središnji registar pasa u nadležnom ministarstvu i dostupni su u slučaju da se pas izgubi, odnosno ako ga nesavjesni vlasnik odbaci. 

 

Putovanje u inozemstvo

Pri putovanju s psom ili mačkom van granica Europske unije, potrebno je uz mikročip i međunarodnu svjedodžbu o cijepljenju ponijeti i ovjereni certifikat (veterinarsku svjedodžbu).

Dakle, i mačke se mora mikročipirati, kao i cijepiti protiv bjesnoće ukoliko idu van granica Hrvatske, te ukoliko idu na izložbe. Inače cijepljenje mačaka protiv bjesnoće nije zakonska obaveza, ali savjetuje se svakom vlasniku. Uz to, mačku treba jedanput godišnje cijepiti i protiv virusnih bolesti (virusni rinotraheitis, panleukopenija i kalciviroza).

 

Protiv nametnika

Barem dva puta godišnje psu treba davati sredstva protiv crijevnih nametnika (gliste), a mački koja izlazi van i tri do četiri puta. Uz to treba voditi računa o buhama i krpeljima te životinje redovito odgovarajuće zatititi (Advantix ili Frontline spray ili spot on, ogrlica i sl.).

  isprintaj članak