Drevni kosturi poznati kao "Ljubavnici iz Modene" su mladići
Dva su mladića dakle, mogli biti ratni drugovi ili prijatelji, umrli zajedno tijekom okršaja i tako pokopani unutar istog groba “ ...
Mjesec na dan rođenja utječe na naše osobine
Ukoliko ste rpđeni u vrijeme punog Mjeseca potpuno ste drugačiji od osoba rođenih u doba polumjeseca. ...
Bosch započinje sezonu grijanja novim rap videozapisom
IFA 2019.: sezona počinje uz pametni i povezani sustav grijanja EasyControl ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
Pravo na dostojanstveni prekid života je isto
Objavljeno: 03.06.2019. 09:39  
Srbija će legalizirati eutanaziju
Srbija će legalizirati eutanaziju

Beograd (snimio: Željko Marušić)

 

Prema pisanju beogradskog dnevnog lista Politika, budući Građanski zakonik će u Srbiji legalizirati dostojanstvenu smrt osobe njegovom odlukom ili uz suglasnost najbližih.

„Pravo na eutanaziju, kao pravo fizičkog lica na saglasni, dobrovoljni i dostojanstveni prekid života, može se izuzetno ostvariti, ako se ispune propisani humani, psihosocijalni i medicinski uslovi. Zloupotreba prava na eutanaziju radi pribavljanja neosnovane materijalne ili druge koristi predstavlja osnov za krivičnu odgovornost”, navodi se u članku 86 prednacrta Građanskog zakonika.

 

– Ako zakoni jamče pravo na dostojanstven život čovjeka, onda bi trebali i omogućiti pravo na dostojanstven završetak života. Teška i neizlječivo oboljela osoba imala bi mogućnost da odluči o prestanku agonije i stanja koje je teško podnošljivo i izaziva samo muke i sažaljenje. Komisija je spremna preuzeti odgovornost za ovakav prijedlog i očekuje da će u javnoj raspravi biti ozbiljnih i jakih argumenata za i protiv eutanazije" – izjavio je prof. dr Miodrag Orlić, koji je na čelu Komisije za izradu zakonika.

 

Najavljeno je i donošenje posebnog zakona u kojem će do zadnje pojedinosti biti određeni uvjeti i postupci kod ostvarivanja prava na eutanaziju. Bit će promijenjene u odredbe u Kaznenom zakonu koji propisuje kazneno djelo za ubojstvo iz samilosti, ali će biti predviđena kaznena odgovornost za slučajeve zloporabe.

Odluku o eutanaziji ne može se donijeti bez suglasnosti onoga o čijem je životu i smrti riječ, ali u slučajevima kada su ljudi bez svijesti suglasnost mogu dati zakonski zastupnik i članovi najbliže obitelji.

Postupak ostvarivanja prava na eutanaziju uključuje i mišljenje stručnjaka medicinske struke, psihologa i socijalnih radnika, koji će oni dostaviti sudu. Konačnu odluku donosio bi sud, a eutanaziju bi obavljali specijalizirani medicinski suradnici. 

 

Humana smrt u velikom broju zemalja

Pravo na eutanaziju već desetljećima postoji u mnogim zemljama u vidu aktivne ili pasivne eutanazije. U Europi to pravo je legalizirano u Belgiji, Luksemburgu, Nizozemskoj i Švicarskoj, Francuska je krajem 2015. godine donijela poseban zakon o sedaciji smrtno bolesnih osoba. U Republici Sloveniji čak je pokrenuto potpisivanje posebne peticije o uvođenju ovog prava u njihov pravni sustav. U većem broju država u SAD-a i u Australiji ovo pravo se primjenjuje godinama. Kanada je odobrila eutanaziju odlukom Vrhovnog suda u veljači 2015. godine.

  isprintaj članak