Šarene maske za lice dobivaju na popularnosti u Južnoj Koreji
Poznata glumica Kim Hye-soo objavila je na društvenim mrežama svoju fotografiju s maskiom neonske boje. Fotografija je privukla velik broj klikova i lajkova. ...
Prirodan hidrogel kao ekološko rješenje za suše
Bečki znanstvenici razvili su hidrogel od potpuno prirodnih sirovina koji dugoročno poboljšava kakvoću tla. ...
Glačalo i glačanje
Kada kupujete novo glačalo obavezno provjerite ima li odgovarajući atest tj. zadovoljava li sigurnosne sustave u našoj zemlji. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Fitness
Samo redovite vježbe aerobika mogu povećati snagu vašeg srca i smanjiti mogućnost bolesti.
Objavljeno: 14.09.2014. 11:46  
Srce i kontrola treninga
Srce i kontrola treninga

Robbie Rogers


Vaše je srce kao i bicepsi i pektoralni mišići. To je mišić koji raste i jača se redovitom vježbom. Rezultati nisu vidljivi okom, no imaju velik utjecaj na vaš život. Samo redovite vježbe aerobika mogu povećati snagu vašeg srca i smanjiti mogućnost bolesti.

Obuhvaćeni mišići: kao i svaki drugi mišić i srce se kontrahira, pa se zatim opušta. Kada se opušta puni se krvlju, a za vrijeme kontrakcije tjera krv u tijelo. Krv koja se sakuplja u desnoj klijetki ide u pluća gdje se čisti od ugljičnog dioksida i “kupi” kisik. Krv koja se skuplja u lijevoj klijetki odlazi u ostatak tijela putem aorte.

 

Ocjenjivanje vašeg treninga

Vjerojatno ste već čuli savjete da bi svoj kardiovaskularni program trebali prilagoditi maksimalnom broju otkucaja (uobičajeno se računa kao 220 - vaše godine). Uglavnom jednom 40. godišnjaku maksimum bi bio 180 udaraca u minuti. No, ta je formula učinkovita za mali broj ljudi. Stvarni maksimalni broj otkucaja koje je za većinu genetički određen može varirati i do 60 udaraca u minuti. Tako maksimum za jednog četrdesetogodišnjaka može biti od 150 do 210 udaraca u minuti. Bolji način za mjerenje koliko naporno možete vježbati je osjećaj napora (PE) - kako se čvrsto vježba osjeti. Ista količina vježbi može se osjetiti kao 4 jedan dan, 5 idući dan, a 3 sljedećeg mjeseca. No, nije važno. Važno je postepeno pojačavati količinu vježbanja. To možete napraviti tako da produžite vježbanje na određenoj razini ili da pojačate vježbanje u određenom vremenu. Vaš ručni sat odlično mjeri vrijeme, pa je sve što trebate pouzdan način da mjerite vježbanje. Skala mjerenja izgleda ovako:

 

PE Težina Pisanje Možete li govoriti

aerobičnog 

kapaciteta

1 jako lagano normalno dok vas netko ne prekine 35

2 lagano još uvijek normalno “i kao što sam govorio”           45

3 lagano dobro                 nije još problem 55       

4 pomalo teško  primjetno dublje moguće no ne tečno 65

5 teško duboko no mirno samo, ime, prezime i adresu 75

6 između teškog i  jako teškog duboko i  ubrzano samo ime 85

7 jako teško duboko i brzo samo inicijali 90

8 jako, jako teško jako duboko i brzo možda GRUNT 95

9 tako teško da možete vježbati   zapuhanost ne 97,5

samo nekoliko sekundi

 

  isprintaj članak