Šarene maske za lice dobivaju na popularnosti u Južnoj Koreji
Poznata glumica Kim Hye-soo objavila je na društvenim mrežama svoju fotografiju s maskiom neonske boje. Fotografija je privukla velik broj klikova i lajkova. ...
Prirodan hidrogel kao ekološko rješenje za suše
Bečki znanstvenici razvili su hidrogel od potpuno prirodnih sirovina koji dugoročno poboljšava kakvoću tla. ...
Glačalo i glačanje
Kada kupujete novo glačalo obavezno provjerite ima li odgovarajući atest tj. zadovoljava li sigurnosne sustave u našoj zemlji. ...
Anketa


NALAZITE SE U
Ribolov je i za djevojčice
Objavljeno: 14.08.2012. 12:35  
Štap u njenoj ruci
Štap u njenoj ruci

Postoje predrasude o više muškim odnosno ženskim sportovima. Baš kao i o zanimanjima. Tako je i sa sportskim ribolovom. Ova, u svijetu jedna od najraširenijih zanimacija, smatrali je (samo) hobijem, rekreacijom ili (vrhunskim) sportom, ribičija slovi kao muški sport. I zbilja, kada se pogleda u Hrvatskoj, ali i svijetu, omjer muških I ženskih ribiča, statistika neumoljivo govori jačem spolu u prilog, jer sa štapom u ruci muških je ribolovaca preko 90 posto što je velika nepravda.

 

Idealan za ljepši spol

Žene su ribolov obilježile davno kada se u ribolov išlo zbog pukog preživljavanja. Još uvijek postoje plemena u kojima u ribolov radi hrane odlaze samo žene. Muškarci su lovci. Ribolov kao sportska disciplina nastaje nekako zajedno s industrijskom revolucijom I sve većom čovjekovom potrebom da negdje nađe svoj mir, ali i da odmjeri snage s drugim ribolovcima i na vodi pokaže umijeće baratanja štapom i hvatanja ribe. Iz toga je do danas napravljena prava mala filozofija.

 

Carica “ribolovka”

Prva žena koja se spominje kao „ribolovka“ je carica Zinga. O njoj je 720. godine u Japanu napisana „Kronika o carici Zinga“ koja je„voljela ribolov“. Žena je, što se malo zna, napisala i prvu knjigu, koja je predstavljala temelj modern teorije sportskog ribolova. Riječ je o knjizi Rasprava o lovu ribe udicom, koju je napisala nadstojnica manastira Sopvel u Engleskoj. Izdana je 1496. godine u Sant Albanu kao dodatak Knjige iz Sant Alabana. U njoj autorica opisuje sokolarenje, lov i heraldiku. U dijelu koji govori o ribolovu po prvi put se opisuju pojedine vrste odnosno tehnike ribolova. Pa tako ova časna žena, koja je zadužila sportske ribolovce cijelog svijeta, dijeli ribolov na: sport

za gospodu i vlastelu, ribolov pri dnu, ribolov na plovak, ribolov na pec, ribolov bez plovka, ribolov pastrva, lipljana, bodorke, bijelke I drugih riba. U toj knjizi opisane su i mušice („presvučene udice“), mamci, strune, vrijeme mrijesta, pa čak i kako je došlo do prvih zabrana ribolova ispod mjere, ribočuvarima, alatima za ribolov.

 

Jedna na tisuću

U Hrvatskoj, po procjenama koje smo dobili u Hrvatskom športsko ribolovnom savezu, bar što se slatkih voda tiče, ima oko petstotinjak aktivnih ribolovki. Računa se da muških ribiča ima gotovo 50.000. Komentar je suvišan. Od spomenutog broja ribolovki, najviše je onih koje se aktivno natječu, bilo u lovu ribe udicom na plovak, bilo u bacačkim disciplinama – castingu. U obje discipline žene ribiči imaju i svoja nacionalna i svjetska prvenstva.

 

Ribolov je i za djevojčice

U ribolovu nema discipline ili tehnike kojom se žene ne bi mogle baviti. Dapače, mogu loviti svim tehnikama i sve vrste riba. Nema nikakvih zapreka tome. Čak i kada je u pitanju najteži slatkovodni (npr. na somove) ili najteži morski ribolov, npr. Big Game na velike morske ribe. Uostalom, u jednoj od teških morskih disciplina, Surf Castingu, hrvatske ribolovke osvajale su medalje na svjetskim prvenstvima. Isto vrijedi i za dob. Ribolov je kao stvoren i za djevojčice, podjednako kao i za žene u najzrelijim godinama.

Ne znam jeste li ikada imali priliku gledati neko natjecanje u ribolovu na kojem su nastupile žene. Elegancija ženskog tijela, preciznost i istančanost pokreta, do savršenstva dolazi do izražaja u mnogim ribičkim disciplinama. Jedna je casting – bacačke discipline, koje se organiziraju (najčešće) na nogometnim stadionima i u kojima treba znati precizno rukovati odgovarajućim priborom i po strogim pravilima pogađati različite mete, s različitih udaljenosti i na različite načine. Ili mušičarenje, odnosno spin ribolov u kojem, na žalost, kod nas ima najmanje ribolovki.

Mađarica Livia Haidu, rekla nam je jednom zgodom da se nikad u životu nije bavila ničim ljepšim, korisnijim i zdravijim, od ribolova. Livia inače živi i radi u Francuskoj i smatra se danas najboljom ribolovkom kada je u pitanju štek tehnika ribolova (polagaljkom) na krupnu bijelu ribu, te šarana i amura.

 

Cure - na vodu!

Za one koje se tek namjeravaju okušati u ribičkom sportu, a nisu udane ni za muževe ribolovce, niti su im roditelji ili dečki ribiči, preporuka je da se obrate najbližem ribičkom

društvu, gdje će dobiti sve potrebne informacije o uvjetima ribolova, dozvolama i sl. Ovisno o terenu i ribama koje namjeravaju loviti treba se opremiti i potrebnim priborom. Na nizinskim vodama najlakše i najprimjerenije je krenuti sa sitnom bijelom ribom, laganim priborom I običnim direkt (teleskop) štapom bez role. Za takvu zanimaciju dovoljan je komad najlona, plovak, olovo, udica i kutijica s mamcima. Sve to u ono što se zove sistem može sklopiti svaki trgovac ribičkog pribora. No, za nešto ozbiljnije treba i ozbiljniji mentor, a njega će svaka prava ribolovka bez problema naći. Zato cure – na vodu!


  isprintaj članak