Argentina dopušta odabir spola "x" u osobnim dokumentima
Međunarodna organizacija za civilno zrakoplovstvo (ICAO) već prepoznaje osobne dokumente s rodom x, koji uključuju ljude koji se identificiraju izvan tradiciona ...
Pogledajte kako odmara zgodni Fran
Fran FM posljednjih mjeseci stalno puni medije. Njegove pjesme „Influencerica“ i „Me gusta“ postale su sastavni dio svakog radijskog glazbenog programa, no prij ...
Njega biljaka za vrijeme odmora
Ako niste u mogućnosti povjeriti brigu prijateljima oko zalijevanja cvijeća dok ste odsutni, primijenite neki od načina automatskog zalijevanja ...
Anketa


NALAZITE SE U > Ribolov
Doživljaj za djecu
Objavljeno: 15.09.2011. 23:43  
Štap u ruke i na more
Štap u ruke i na more
  • Štap u ruke i na more
"Djevojke u ljetnim haljinama volim" - kaže mi kolega po štapu, ali još više ribu na roštilju. Puno je i djece koja će pokušati loviti s obale. To su često, poslije, naljepše uspomene s mora, pogotovo, ako se nešto i ulovi.

Napisao: Siniša Slavinić, snimio: Šime Duvančić


Još uvijek za rekreativni ribolov s obale koriste se lagani odmeti, bez štapa i role. Namotani na plutajuće stiropore i slična motovila, mogu se kupiti gotovo u svakoj trgovini duž jadranske obale ili nekom kiosku. Za početničke užitke – sasvim dovoljno. No, želite li biti uspješniji i uloviti više, za napredni rekreativni ribolov s obale treba nabaviti štap i rolu. Za neke ribolove dovoljan je i samo duži teleskopski štap dužine između sedam i devet metara.
 

Štititi od soli

Štap s rolom je u ribolovu na moru višestruko koristan. Omogućuje zabacivanje dalje od obale, nadzor griza i bolji prikaz, a kod izvlačenja omogućuje i savladavanje većih lovina. Smatram da je i veći užitak loviti sa štapom i rolom. Za ribolov s obale, iskusni kontinentalni ribolovci, već u svom spremištu imaju odgovarajući pribor. To su u pravilu bolognese štapovi dužine od 4 do 7 m ili match štapovi dugi do 3,5 metra. Bitno je da su to laki štapovim koji rade vrhom (po nekim proizvođačima s akcijom oznakom «A»). Težina bacanja tih štapova ne treba biti jača od 20-40 grama. Od rola treba koristiti one bržeg prijenosa, kapaciteta kalema 100 m, najlon promjera 0,30 mm. I ovdje su najbolje tzv. match, ali i manje spin role. Dobro je kupiti role za morski ribolov koje su zaštićene od djelovanja soli. No, i tada ih treba povremeno oprati, najbolje poslije svakog ribolova, i obrisati ih.

Na glavoča

Naravno, da je za ribolov na moru s obale najbolje nabaviti štapove napravljene baš za takav ribolov. To su lagani surf casting štapovi za deleke izbačaje, odnosno lagani štapovi osjetljivog i promjenjivog vrha poput feeder štapova, a koji su odlični i za ribolov iz čamca.
Sustav za ribolov s obale nije zamršen. Na kraj osnovnog najlona ne debljeg od 0,22 mm veže se odgovarajuća olovnica, a iznad nje na 25 do 30 cm jedan do dva predveza s udicom veličine od broja 14 do 10, ovisno o ribi koja se lovi i mamcu.
Ovako složenim sustavom za dno love se obalne ribe kao što su šparići, pirka, knez, vrana, glavoč i sl.

Najbolji jutro i sumrak

Lagani sustav za ribolov s obale može biti složen i za ribolov s plovkom. Pri tome se mogu odlično s match priborom koristiti razne vrste vagler plovaka kojima se može mamac izbaciti veoma daleko. Isto važi i za korištenje vaser (vodene) kugle napunjene vodom kao plovkom. No, na štap s rolom, te klasični direktaš štap (teleskop) može se staviti i sustav na kojem je fiksni plovak. U takvim inačicama sustav se obično tako slaže da se na osnovni najlon postavlja plovak, zatim olovnica (može i bez nje kada se zabacuje vagler plovkom, vodenom kuglom ili bombetom), te jedna do dvije udice ispod olova, na predvezima dužine  do 40 cm.
Ovako složenim sustavima love se s obale ribe kao što su cipli, ušate, bukve, pa i iglice.
Može ih se se loviti tijekom cijele godine, tijekom cijelog dana. Ipak je bolje izbjegavati jako sunce, te loviti više rano ujutro ili u sumrak, pa i noću.

Bijeli kruh za ribe

Mamci koji se koriste za ribolov na moru s obale su veoma različiti. Morske crve, bibije i slične mamce ribolovcu rekrativci ili početniku odnosno djeci ponekad je teško nabaviti. Iako ih prodaju lokalni ribolovci ili trgovine, dosta ribolovaca rekreativaca ne zna ih pravilno koristiti pa je i šteta trošiti na njih. Predležmo da za ljetno uživanje koriste dostupnije mamce kao što su meso školjaka poput dagnji, komadiće i crijeva srdela, komadiće sipa i sl.  Među tim mamcima važno mjesto ima mekani dio bijelog kruha ili peciva. Ponesite s «kontinenta» i klasične mesne crve. Hoće na njih i špar i salpa…

Treba eksperimentirati

Uspješan ribolov na moru s obale često ovisi i o primamljivanju. Najbolje je hraniti jednostavnim smjesama, kao što je npr. za ušatu smjesa zgnječene ribe, kruha i salamure slanih riba. U trgovinama ribolovne opreme mogu se kupiti i gotove smjese za primamu na moru. U trgovinama se mogu nabaviti i dozvole za ribolov s mora, a i dobiti savjet za uspješan ribolov. U ribolovu na moru treba eksperimentirati. Pokušati loviti na površini bez otežanja na koricu kruha i sl. Svakako treba potražiti i savjet domaćeg barbe, jer i ovdje važi ona narodna «Kartu čitaj – seljaka pitaj» odnosno drugim riječima poznavanje teorije dobro dođe, ali bez iskustva i dobrih savjeta iskusnih ribolovaca na vodi ulovi neće biti očekivani.

  isprintaj članak