Argentina dopušta odabir spola "x" u osobnim dokumentima
Međunarodna organizacija za civilno zrakoplovstvo (ICAO) već prepoznaje osobne dokumente s rodom x, koji uključuju ljude koji se identificiraju izvan tradiciona ...
Pogledajte kako odmara zgodni Fran
Fran FM posljednjih mjeseci stalno puni medije. Njegove pjesme „Influencerica“ i „Me gusta“ postale su sastavni dio svakog radijskog glazbenog programa, no prij ...
Njega biljaka za vrijeme odmora
Ako niste u mogućnosti povjeriti brigu prijateljima oko zalijevanja cvijeća dok ste odsutni, primijenite neki od načina automatskog zalijevanja ...
Anketa


NALAZITE SE U > Kućni ljubimci
Kućni odgoj može potrajati i do šestog mjeseca starosti
Objavljeno: 03.11.2020. 19:36  
Štene u kući
Štene u kući

Stiglo vam je štene, a s njim i mnoštvo pitanja o zdravlju, prehrani, odgoju, socijalizaciji... Po odgovore na mnoga pitanja najbolje je otići veterinaru ili razmijeniti iskustva s vlasnicima pasa u obližnjem parkiću. Nije se loše poslužiti ni blagodatima interneta i posjetiti pokoju specijaliziranu stranicu odnosno forum o kućnim ljubimcima.

 

Napisala: Antonia Mihetec Jeric

Osnovno što trebate zapamtiti je da budete vrlo oprezni prilikom šetnji po javnim mjestima sa psićem koji još nije dobio sva potrebna cjepiva kako se ne bi zarazio nekom karakterističnom bolesti za male pse.

 

Privikavanje na suživot

Ukoliko niste u mogućnosti motriti štene 24 sata na dan, ne očekujte čuda, jer oblikovanje ponašanja, privikavanja na suživot, može trajati i do šestog mjeseci starosti. Sigurno će vas pratiti osjećaj kako vaš mali ljubimac obavlja nuždu po načelu protočnih bojlera. Kako još uvijek nemaju razvijenu kontrolu nad mjehurom i izbacivanjem stolice, ne mogu se suzdržavati kao odrasli psi.

 

Odgoj kad niste kod kuće

Ograničite kretanje štenca na jednu prostoriju ili dio iste koju možete obložiti pelenama i upijajućim papirom. Tu mu stavite i zdjelicu s vodom te krevetić i igračke. U početku će vjerojatno nuždu obavljati gdje stigne te rastrgati papire koje ste mu postavili u tu svrhu. Ne uzrujavajte se zbog toga, već jednostavno prihvatite da je to normalno za tako malo štene. 

 

Kad dođete kući počistite nered i postavite svjež papir

Za vrijeme dok je štenetu ograničeno kretanje, steći će naviku obavljanja nužde na papir budući da, bez obzira kamo krenuo, papir se nalazi na podu. Tijekom vremena počet će tražiti papir na kojem može obaviti nuždu. Vi sad polako mičite dio po dio papira iz sobe smanjujući tako "papirnatu” površinu, počevši od dijela koji je najdalji mjestu koju je izabralo za obavljanje nužde. S vremenom papir ćete trebati ostaviti samo na tom dijelu. Ukoliko obavi nuždu na nekom drugom dijelu prostorije, vratite se korak unatrag i ponovo postavite papir po cijeloj sobi. Ne uzrujavajte se ukoliko primijetite kako je vaše štene strašno napredovalo da bi jednog dana jednostavno zaboravilo na sve. To je normalno.

 

Navike treba steći što ranije

Sticanje ispravnih navika u što ranijoj dobi jako je bitno za daljnji odgoj. Dobro treniran pas nikada neće obaviti nuždu u stanu osim ako ga na to ne prisili bolest ili predugačak razmak između dviju šetnji, što ne možete očekivati od štenca mlađeg od šest mjeseci.

 

Mali savjeti:

• Neka područje koje ste odabrali za obavljanje nužde uvijek bude dostupno. Ukoliko ste kod kuće, odnesite štene tamo svakih 45 minuta, odnosno poslije svakog jela, buđenja ili igre.

Ukoliko niste kod kuće i ne možete paziti na štene, znajte da ono ne može pogriješiti zato što i ne zna drugačije. Kod jako malih štenaca problem je što oni obave što trebaju kad ih pritisne nužda neovisno što u tom trenu rade ili gdje se nalaze. 

Ukoliko je vani lijepo vrijeme, a imate dvorište, stavite štene u manji ograđeni dio, no pazite da ga ne ostavite na kiši, jakom suncu i vrućini ili pretjeranoj hladnoći. Idealno je da je ogradica postavljena na zemlji, travi ili šljunku – dakle nečemu što nalikuje njegovom zahodu u stanu. Cilj je da štene nikada ne obavi nuždu na sagu, parketu ili bilo čemu što je nalik podovima u vašem stanu.

• Naglašeno pohvalite svaki pokušaj šteneta da obavi nuždu na za to predviđenom mjestu

• Hranite ga u točno određeno vrijeme. Što uđe po nekom rasporedu, po istom rasporedu treba i izaći.

• Budite strpljivi. Kućni odgoj može potrajati i do šestog mjeseca starosti.

  isprintaj članak