Iznenađujuće činjenice o fakultetima u SAD-u
Fakulteti se često međusobno natječu u tome koji je kampus najdomljiviji i koji će pridobiti najviše studenata. ...
Posjetili su 10 restorana brze hrane, nezadovoljni označavanjem alergena
Stručnjaci Međunarodnog instituta za potrošačka istraživanje (MIPOR) posjetili su 10 restorana brze hrane u pet slovenskih gradova i provjerili je li označavanj ...
Sa završenim studijem psihologije može se ostvariti krasan posao i napredovanje u njemu
Kako je područje psihologije toliko raznoliko, mogućnosti zaposlenja su beskrajne! ...
Anketa


NALAZITE SE U
Jedno jaje dnevno ne šteti zdravlju srca
Objavljeno: 08.03.2020. 04:30  
Šteti li jedenje jaja zdravlju srca?
Šteti li jedenje jaja zdravlju srca?

Godinama se raspravlja jesu li ili nisu jaja dobra za zdravlje srca. Znanstvenici iz Kanade sada su zaključili da jedenje jednog jaja na dan ne povećava opasnost obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti.

Istraživački tim sa Sveučilišta McMaster University (Kanada), Instituta za zdravstveno istraživanje stanovništva (PHRI) i bolničke mreže Hamilton Health Sciences proučili su podatke triju dugoročnih multinacionalnih istraživanja i zaključili da jedenje jaja ne šteti zdravlju.

 

Veza između pojedenih jaja i srčanih bolesti

Prije samo nekoliko mjeseci objavljeno je istraživanje u časopisu "JAMA Network" u kojem su zaključili da jedenje vše jaja dnevno povećava opasnost od bolesti opasnih po život. Međutim, prema drugim istraživačima, redovito jedenje jaja je znatno zdravije nego što se prethodno mislilo. Otkrili su da je "umjereno jedenje jaja" povezano s manjom učestalošću bolesti srca. Njihovi rezultati objavljeni su u časopisu "Srce".

Trenutno istraživanje znanstvenika iz Kanade također je pokazalo da je jedenje jaja naizgled neproblematično sve dok ih se ne pojede previše.

 

Umjerena potrošnja ne šteti

"Umjereno jedenje jaja, što kod većine ljudi otprilike iznosi jedno jaje dnevno, ne povećava opasnost od nastanka kardiovaskularnih bolesti ili smrtnosti, čak i ako se u prošlosti pojavila kardiovaskularna ili šećerna bolest" – objasnio je Mahshid Dehghan, znanstvenik u PHRI-u. 

"Također nije postojala veza između jedenja jaja i kolesterola u krvi, njegovih komponenti ili drugih čimbenika opasnoti", nastavio je Dehghan. Prema istraživanju, ovi se rezultati općenito primjenjuju i na zdrave ljude i na ljude s vaskularnim bolestima. Rezultati studije objavljeni su u "Američkom časopisu za kliničku prehranu".

 

Jeftin izvor esencijalnih hranjivih sastojaka

Iako su jaja jeftin izvor esencijalnih hranjivih sastojaka, neke smjernice preporučuju da jedete manje od tri jaja tjedno jer povećavaju opasnost obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti, priopćilo je Sveučilište McMaster

"Prethodna istraživanja o jedenju jaja i povezanosti s nastankom bolesti su kontradiktorne” - rekao je Salim Yusuf, glavni istraživač istraživanja i direktor PHRI-a. Prema riječima stručnjaka, to je zbog toga što je većina tih istraživanja bila relativno mala ili srednja, a obuhvaćeni sudionici nisu iz velikog broja država.

Znanstvenici su analizirali tri međunarodna istraživanja PHRI. U istraživanju PURE, konzumiranje jaja je zabilježeno kod 146.011 osoba iz 21 države, a u istraživanjima ONTARGET i TRANSEND, 31.544 pacijenta sa vaskularnim bolestima. Podaci iz ova tri istraživanja došli su od ljudi iz 50 država sa šest kontinenata s različitim razinama prihoda. Rezultati su stoga općenito primjenjivi, rekao je Yusuf. 

________________

Važna napomena: Ovaj članak sadrži samo opće podatke i ne smije ga se koristiti za samodijagnosticiranje ili liječenje, niti može zamijeniti posjet liječniku.

  isprintaj članak