Stvari koje nikako ne pripadaju u perilicu rublja
Ako želite uštedjeti novac i ako želite da vaša perilica rublja dobro i dugo radi, onda budite oprezni da sljedeći predmeti ne uđu u nju. ...
Djeca, škola i zaštitne maske za lice
I učenici i studenti u Nizozemskoj ne moraju nositi maske za lice, čak ni učitelji i starija djeca iako su se neki učitelji opirali takvoj "slobodi”. ...
Kako najbolje iskoristiti vrijeme za učenje kod kuće
Slijedite ove jednostavne savjete i stvorite uvjete za učenje kod kuće. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Izdvojeno
Na 10.000 metara ne postoje vatrogasne postrojbe
Objavljeno: 26.03.2020. 13:37  
Stjuardese se najviše bolje požara u avionu
Stjuardese se najviše bolje požara u avionu

Snimio: Željko Marušić

 

Zrakoplovi su uglavnom prizemljeni što ne znači da se ne možemo prisjetiti što se događa u njima i oko njih, posebno u umu putnika.

Ponekad ste imali sreće razgovarati s domaćicom ili domaćinom zrakoplova (stjuardesom i stjuartom), ali rijetko itko išta zna o njihovim navikama, strahovima i težnjama. 

Pokušali smo dobiti niz odgovora o svemu, od seksa među osobljem do razvodnjavanja pića, te straha koji su imali tijekom leta. 

 

Čega se boji osoblje zrakoplova?

Osoblje zrakoplova najviše strahuje od požara. Više od otmice, padova i bombaških napada. Gotovo 96 posto anketiranog osoblja navelo je požar kao glavni razlog straha tijekom leta, više nego od bilo koje druge situacije. To ima smisla s obzirom na sklonost usisavanju kisika iz zraka i mogućeg nekontroliranog širenja požara. Na 10.000 metara ne postoje vatrogasne postrojbe, pa to imajte na umu kada sljedeći put poželite "prokrijumčariti” litijionsku bateriju u kovčegu.

Na drugom mjestu su otmice. Čak 85 posto kabinskog osoblja boji se otmice, što je iznenađujuće budući da ih odavno nema.

Strah od bombaških napada je na visokom trećem mjestu. Čak 83 posto ispitanog kabinskog osoblja ih se boji.  

Strah od pada zrakoplova je, zanimljivo, tek na četvrtom mjestu. 

I nemojte se više osjećati neugodno ako naglo stisnete naslon za ruku kada dođe do malih turbulencija budući da ih se boji gotovo polovica ispitanika.

I posebna zanimljivost: 58,6 posto stjuardesa i stjuarta je izjavilo da su se bojali porođaja kod putnica za vrijeme leta. 

 

Ljudi mijenjaju pelene na avionu svo vrijeme

Većina zrakoplova opremljena je stolovima za mijenjanje pelena u zahodima. Dakle, iako to osoblju ne bi smjelo smetati, upravo čak njih 84% to najviše ne vole. Čudno, zar ne?

Uz to ustajanje, istezanje, spuštanje naslona i pritiskanje pozivnog gumba također spadaju u, za kabinsko osoblje, najnepodnošljivije radnje. Ljuti ih što putnici ne shvaćaju da su tu zbog njihove sigurnosti i služinčad i da bi im stvarali osjećaj udobnosti.

Vaporiziranje električne cigarete su drugačiji problem s kojim se suočava kabinsko osoblje zrakoplova, ali jednaku nervozu im izaziva ustajanje putnika sa sjedala čim zrakoplov sleti, daleko prije negoli je zaustavljen rad motora i izrečena dozvola za ustajanje. 

Svi ti problemi utječu na psihičko stanje zrakoplovnog osoblja. Iako statistički podaci ukazuju da samo jedna od 20 osoba kabinskog osoblja pije ili je pod utjecajem opijata, sami kažu kako je ta brojka i viša.

Četvrtina ispitanog osoblja imala je spolni odnos s drugim članom posade izvan leta. Od toga 12% njih imalo je spolni odnos s pilotom. Čak 15% kabinskog osoblja sastalo s putnikom nakon leta, dok je spolni odnos s istim imalo šest posto. Također ih je četiri posto priznalo kako su tijekom leta imali sponi odnos s kolegom ili putnikom.

Zanimljiva je činjenica da je čak 44,5 % kabinskog osoblja vidjelo putnike kako pokušavaju obaviti spolni odnos u zahodu zrakoplova, a od njih je dva i pol posto dobilo ponudu da se pridruže. 

Unatoč svemu gore navedenom, uvjeti rada za domaćice i domaćine zrakoplova, odnosno kabinsko osoblje zrakoplova, puno su se promijenili u odnosu na nekada kada su bogatiji u pijanom stanju znali ošamariti stjuardesu i to bez ikakvih posljedica po njih. No, ipak je 57% stjuardesa prijavilo seksualno uznemiravanje tijekom leta. Naravno, i prijava 43% stjuarta za zbog razloga je velika brojka. A kada je riječ o uznemiravanju seksualnog tipa među suradnicima, muškarci su, ne biste vjerovali, ovdje veća skupina. Čak 46% stjuarta prijavilo je uznemiravanje od (muških) kolega. Točan razlog zašto je to tako ne zna se…. 


  isprintaj članak