Hotel Russo-Balt u Moskvi - nevjerojatan hotel za ljubitelje secesije
Ako se želite osjećati pravim aristokratom, izaberite najbolji luksuzni butik hotel u Moskvi - hotel Russo Balt Moskva. ...
Jeste li seksi?
Ukus u oblačenju pokazuje, htjeli to ili ne, vaš smisao za erotsko prikazivanje. ...
Taj predivni Peking uskoro na programu HRT-a
HRT od 12. svibnja počinje s emitiranjem dokumentarnih filmova pod nazivom Taj predivni Peking. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Boja nosne sluzi može ukazivati ​​na zdravstvene poteškoće
Objavljeno: 14.02.2021. 17:35  
Što boja nosne sluzi otkriva o zdravlju?
Što boja nosne sluzi otkriva o zdravlju?

Slikao: Željko Marušić

Boja nosne sluzi može otkriti puno toga što se zapravo događa u vašim nosnim prolazima. Vodenasta, bistra, mliječna, žuta, zelena, crvenkasta ili čak crna mogu ukazati na vrstu bolesti.

Iako sluz iz nosa liječnici rijetko koriste za dijagnozu bolesti, ona može pružiti informacije o raznim bolestima i zdravstvenim problemima.

 

Prozirna nosna sluz

Ako je vaša izlučevina iz nosa prozirna, to ne ukazuje na zdravstvene probleme. Prozirna nosna sluz sastoji se prvenstveno od vode, s proteina, antitijela i otopljenih soli. Nosno tkivo ga proizvodi danonoćno. Većina otječe stražnjim dijelom grla da bi se otopila u želucu.

 

Bjelkaste izlučevine iz začepljenog nosa

Bjelkasta boja nosne sluzi ukazuje na začepljen nos. Natečeno i upaljeno tkivo u nosu usporava protok sluzi, zbog čega sluz gubi vlagu i postaje gusta i mutna. Prema riječima stručnjaka, to može biti znak zaraženog nosa ili prehlade.

 

Sluz žućkaste boje

Sluz iz nosa žute boje ukazuje na to da prehlada ili zaraza već napreduje. U ovom trenutku stanice korištene za borbu protiv zaraze na putu su do mjesta mikrobne zaraze. Tu spadaju bijele krvne stanice, koje se kasnije prenose na sluznicu i daju joj žućkastu boju. Prehlada obično može trajati desetak do četrnaest dana, pa se pobrinite za to vrijeme.

 

Zelena sluz iz nosa

Zelenkasta boja ukazuje na to da se vaš imunološki sustav teško bori sa zarazom. U tom je slučaju nosna sluz gusta i sadrži mrtve bijele stanice. Ako ste i nakon dvanaest dana i dalje bolesni, trebali biste posjetiti liječnika. Mogla bi postojati bakterijska zaraza (sinusitis). No, ukoliko patite od vrućice ili mučnine poželjno je da odmah potražiti liječničku pomoć.

 

Crvena ili ružičasta sluz iz nosa

Crvenkasta promjena boje ukazuje na krv u nosnoj sluzi i znači da je nosno tkivo nekako oštećeno, na primjer zato što je suho ili nadraženo ili zbog neke vrste udara.

 

Sluz iz nosa postaje smeđa

Ova boja može biti i zbog krvi, ali vjerojatno je riječ o nečemu što je udahnuto, poput nekog oblika prljavštine ili iz burmutice.

 

Crna sluz u nosu uzrokovana gljivičnim zarazama

Ako ne pušite ili ne upotrebljavate ilegalne droge, crna sluz može ukazivati ​​na ozbiljnu zarazu gljivama. Te se zaraze obično javljaju kod ljudi sa slabim imunološkim sustavom. Obavezno krenite svom liječniku. 

 

Više činjenica o izlučivanjima iz nosa

Obično svaki dan proizvedete i progutate oko 1,5 litre sluzi iz nosa. Ako ljudima ponekad kap padne na vrh nosa, posebno u hladnim danima, to je obično zbog vode koja se kondenzirala iz hladnog zraka koji teče preko toplog nosnog tkiva. Dakle, to nije nosna sluz. Ako vam nos češće krvari i patite od stalnog curenja nosa s gnojnim iscjetkom, to može biti pokazatelj granulomatoze (ranije Wegenerove granulomatoze).

____________________

Važna napomena: Ovaj je članak općenit i ne smije ga se koristiti za samodijagnozu ili samoliječenje, niti može zamijeniti posjet liječniku.

  isprintaj članak