Boraks – Počnite ga koristiti u svakodnevnom životu

Boraks je prirodni mineral koji nastaje sezonskim isparavanjem slanih jezera, a sastoji se od vode, natrija, kisika i bora. ...
Svaki peti rimski car rođen je u Srbiji
Jeste li znali da je od 18 rimskih careva, svaki peti rođen na području današnje Republike Srbije? ...
Kada krenemo hvalisavo pričati o tisuću otoka...
I sada zamislite izraz lica prosječnog Šveđanina kad mu neki naši veliki turistički stručnjaci, koji većinom nikada u životu nisu ni ljetovali u inozemstvu, kre ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Najviše stradavaju vrat i križa
Objavljeno: 17.07.2018. 11:51  
Što je propuh
Što je propuh<br>

Mombasa (snimio: Željko Marušić)


Upalu mišića rijetko dobivaju mlađi od 40 godina budući da im je cirkulacija bolja od osoba koji imaju više od 50 godina. Razumljivo, zar ne?

Propuh (strujanje zraka) ipak nije samo bolest ovih prostora iako ga najviše doživljavamo i o njemu najviše pričamo. Naime, velika je razlika u temperaturi zraka kod nas i tropima pa je u tim krajevima propuh neprimjetan zbog viših i ujednačenih temperatura na otvorenom i u (polu)zatvorenom prostoru.

Kada govorimo o propuhu riječ je o jakom strujanju zraka koji nam najviše rashlađuje otkriveni vrat i stoga on najviše trpi. Isto tako križa. Tijelo nam (i naš um) kod propuha uživa u rashlađivanju, ali hladan val duboko prolazi kroz tkiva i stiže do opasnih točaka, pa stradavaju neurofacijalis, sinusi i mnogi drugi mišići i živci.

  isprintaj članak